Bekijk volle/desktop versie : Nederlandse occasions massaal naar Libië



04-01-2013, 15:31
Libië is vorig jaar ineens de meest populaire bestemming geworden.





Eerder was Polen dat, maar de revolutie in Libië leidde plots tot een grote export van oudere occasions vanuit Nederland. Dat blijkt uit het Nationaal Occasion Onderzoek van het bureau VWE. In 2011 ging nog ongeveer 28 procent van de Nederlandse occasions naar Polen. Vorig jaar was dat echter nog maar veertien procent.

Daarmee staat Polen nog wel op de tweede plek van populairste bestemmingen voor Nederlandse occassions. Naar Libië ging in 2011 slechts ongeveer twee procent van de in Nederland gebruikte auto's, maar de export naar dat land nam vorig jaar fors toe, tot circa 22 procent. Volgens de VWE kunnen veranderingen in lokale regelgeving en omstandigheden veel invloed hebben op de vraag naar occasions.

"Die vraag is soms moeilijk te voorspellen." Zo worden ook tegen de verwachting in veel slechts kort gebruikte hybrides geëxporteerd om bijvoorbeeld als gesubsidieerde taxi te worden ingezet in Rusland en Litouwen. Na Libië en Polen zijn Duitsland met circa elf procent, België met ongeveer acht procent en Litouwen met eveneens circa acht procent populaire bestemmingen.

Opvallend is dat ook veel Nederlandse occasions naar het kleine Benin gaan. Dat land staat op de zesde plek met iets meer dan vijf procent.