Bekijk volle/desktop versie : Kerstkado:Supersnel en legaal downloaden via usenet nieuwsgroepen



Pagina's : [1] 2

19-12-2012, 01:52

Je kunt je natuurlijk voorstellen dat bij instanties als de Stichting Brein het klamme zweet uitbreekt als ze zien wat er allemaal via nieuwsgroepen letterlijk te graaien valt. CD's, DVDs, games en software in overvloed. Wat morgen in Nederland in de bioscopen in premiere gaat ,staat een dag eerder al op usenet/aka Nieuwsgroepen.



Downloaden van muziek en films is in Nederland legaal
Zolang je je beperkt tot het downloaden van muziek en films blijf je binnen de grenzen van de wet. Voorwaarde is wel dat je de muziek en films alleen voor eigen gebruik aanwendt. Downloaden van software en games,anders dan Opensource apps is verboden.

Uploaden van materiaal met copyrights via nieuwsgroepen is wettelijk niet toegestaan. Er zijn echter wereldwijd uploaders die het negeren, dus er wordt van alles en nog wat aangeboden.

Downladen via usenet is dé methode om supersnel te downloaden en handig als je van plan bent grote hoeveelheden muziek te gaan binnenhalen en daarnaast ook interesse hebt in downloaden van films en muziek DVD's. Het is bovendien [url=http://www.forums.marokko.nl/showthread.php?t=4405559]l[B][B]egaal[/B][/url], zolang je de muziek alleen voor eigen gebruik downloadt.Het downloaden van software en spellen anders dan Open source applicaties en freeware apps,is daarentegen niet toegestaan!!

[video=youtube;RYat1KtfmUU]http://www.youtube.com/watch?v=RYat1KtfmUU[/video]




Moeilijk? Welnee!
Downloaden via nieuwsgroepen is bijna net zo makkelijk is als downloaden via LimeWire of BitTorrent. Het is bovendien sneller, veilig en legaal. Dat maakt nieuwsgroepen een interessant alternatief voor de muziek- en filmliefhebber.

Voordeel.
supersnelle downloads;

muziek en video kan volledig legaal worden gedownload;

nieuwe singles en albums zijn meestal direct beschikbaar;

regelmatig wordt zeldzaam materiaal aangeboden;

Geen virrussen en trojans;

geen problemen door firewalls en routers.

nadeel.
Voor beginners kan usenet ingewikkeld overkomen

Ik beperk mij hier alleen in de uitleg in downloaden met sabnzbd.

Usenet en sabnzbd



Het is niet nodig alle instellingen van SABnzbd door te lopen. De standaardinstellingen zijn zeker voor de eerste keer voldoende. Het enige dat wel noodzakelijk is, is het instellen van de gegevens van de nieuwsserver.

Om te kunnen downloaden heb je toegang nodig tot een nieuwsserver. Je kunt daarvoor soms gratis terecht bij je eigen internetprovider.

Usenet en spotnet





Spotnet, dat een usenet-account en Microsoft.Net Framework client profile v4 vereist, haalt de zogeheten spots – verwijzingen naar binaire bestanden op usenet – niet van een centrale server af, zoals FTD deed. In plaats daarvan zijn de spots in de vorm van xml-bestanden(NZB) in een tekstnieuwsgroep opgeslagen.

De ontwikkelaar, op GoT en fok.nl bekend als Hacker/programmeur Drazix, laat aan weten dat de toegang tot de spots dankzij deze opzet niet kan worden geblokkeerd en daarmee 'Brein-proof' is. Duizenden usenet-servers mirroren deze immers. Door de decentrale opslag zijn er geen werkbare mogelijkheden zijn om de toegang tot de spots te blokkeren, terwijl de copyrightwaakhond dit bij de rechter wel kan eisen voor usenetcommunity's als FTD, die met een centrale database werken.

Spotnet gebruikt voor een groot deel spots van het opgeheven FTD Bovendien kunnen gebruikers de aangeboden content direct downloaden en laten uitpakken, terwijl FTD nog onder druk van Tim Kuyk en zijn stichting Brein allang is bezweken. Verder is het in versie 2.0 voortaan mogelijk om zelf spots en de bijbehorende nzb te plaatsen. Reacties kunnen via Twitter worden achtergelaten.

Opvallend aan Spotnet is dat de software eenvoudig in het gebruik is. Hierdoor hoeven downloaders zich niet langer te bekommeren over het zoeken naar de verwijzende NZB-bestanden, waardoor Spotnet ook geschikt is voor beginnende gebruikers, in tegenstelling tot de veelal ingewikkelde programma's die gebruikt worden door doorgewinterde ervaren computernerds.


Je kunt via zoekmachines bladeren (browsen) door de inhoud van de diverse nieuwsgroepen en dan ook NZB-bestanden aanmaken/genereren.


NZB-bestanden


Hoe kom ik aan NZB-bestanden?
Dit kan op meerdere manieren:


x Meestgebruikte methode: zelf een NZB-bestand genereren met een nieuwsgroepenzoekmachine.NZB-bestand genereren in spotnet
x De poster kan hem aanmaken bij het posten met PowerPost A&A (handleiding) en vervolgens op zijn website aanbieden of posten in een kleine nieuwsgroep.
x Met de ingebouwde zoekmogelijkheden in de nieuwsreaders, zoals NewsLeecher, Grabit en Usenet Explorer is het ook mogelijk om hun eigen zoekdiensten of die van derden aan te spreken en zo zoekopdrachten te geven zonder headers op te halen.


Een van de NZB sites waar users complete films ala minuut kunnen downloaden is nzbmovieseeker.com.




Zijn binaries nieuwsgroepen een soort Ares,limewire,kazaa en of Torrents?

Een veelgemaakte denkfout is dat binaries nieuwsgroepen net zoiets als Limewire of torrents(of een ander P2P programma) zijn, maar er zitten fundamentele verschillen tussen, ook al kunnen ze beide gebruikt worden om te downloaden. Op Limewire of torrents kan je zoeken en is het aanbod afhankelijk van de mensen die op dat moment met Limewire verbonden zijn. Nieuwsgroepen werken anders en bovendien supersnel: iemand post iets naar een binaries nieuwsserver. Vervolgens wisselen alle nieuwsservers de data met elkaar uit en op die manier kan iemand anders zijn nieuwsserver aanspreken om ervan te downloaden. Hoe lang de bestanden op een nieuwsserver beschikbaar zijn, is afhankelijk van de retentie en kwaliteit van de nieuwsserver. Sommige providers zien de nieuwsserver als een soort extraatje en besteden er weinig aandacht aan. Bij de meeste providers zijn de bestanden enkele dagen te downloaden, oftewel een retentie van enkele dagen. Soms staan bestanden incompleet op de server. Ook dit heeft te maken met de kwaliteit van de nieuwsserver die je gebruikt. Er zijn echter ook payservers, waar een gepost bestand vaak meerdere maanden op te vinden is.

Simpel gezegd, gaat het hierbij om afzonderlijke bestandjes of ruwe Binaire datagegevens – dus om opgesplitste bestandsaanhangsels in de vorm van audio-, video- of beelddocumenten. .

Deze bestanden – zoals bijvoorbeeld de nieuwste Amerkaanse releases – worden echter niet als compleet bestand aan de Nieuwsgroepen toegevoegd. Ze bestaan eerder uit een groep van gecomprimeerde afzonderlijke Databestandjes (bijvoorbeeld RAR-bestanden). Eveneens toegevoegde PAR1- of PAR2-herstelbestanden zorgen ervoor dat overdrachtsfouten in de RAR-bestanden gerepareerd worden om ze tenslotte weer tot een compleet bestand samen te voegen.

Tot voor kort moesten users de afzonderlijke, opgesplitste ruwe gegevens zelf weer tot één geheel samenvoegen, wat heel gecompliceerd was. Nu wordt dat proces door Usenet Software zoals Spotnet zelf geautomatiseerd. Mede dankzij een sterk vereenvoudigde zoekfunctie hebben professionele Usenet Providers het gebruik van Usenet geschikt gemaakt voor een groter publiek,anders dan de doorgewinterde computernerds.

Binaries gewoon downloaden

Nieuwsgroepen met bestandjes als attachments – ook wel Binary Nieuwsgroepen genoemd – kunnen gemakkelijk aan de hand van hun naam geïdentificeerd worden. Meestal is in de naam van de Nieuwsgroepen de aanduiding "binaries" opgenomen. Zo’n Nieuwsgroep is bijvoorbeeld „alt.binaries.videos“.

De toegang tot deze Binary Nieuwsgroepen is echter alleen via speciale servers mogelijk, zoals door sommige Usenet providers aangeboden. Het voordeel van deze servers is dat de download snelheid niet wordt beperkt door een overdracht van user tot user. In tegendeel, de binaries kunnen met de volle capaciteit van de eigen internetverbinding gedownload worden aangezien de gegevens centraal op een speciale Usenet Server ergens ter wereld worden opgeslagen. Met het steeds wijder verbreide gebruik van breedband internet en glasvezel,zoals ik met 120 MBTS
downstream,is ook het gebruik van de Binary Nieuwsgroepen en dus het downloaden van binaries in de afgelopen jaren fors gestegen.

Deze trend van torrentgebruikers naar Usenet uit te wijken, werd nog versterkt door de veiligheidsproblemen van peer-to-peer netwerken en de gerechtelijke vervolging van gebruikers van The Pirate Bay en uitwisselingssoftware.


[/B]

19-12-2012, 02:00


Downloaden op internet:Wat mag wel en niet?

Bijna iedereen heeft wel eens wat gedownload. Maar mag je eigenlijk wel muziek, films en spelletjes downloaden in Nederland? Wat mag wel en wat mag eigenlijk helemaal niet? En dan is er ook nog zoiets als uploaden. Hoe zit het daarmee? Al deze vragen ziet u beantwoord in Kassa.

Mag ik ‘gratis’ films en muziek downloaden?
Ja, dat mag. Het downloaden van muziek en films in Nederland is namelijk niet in strijd met de Auteurswet. Downloaden van films en muziek mag dus, mits het door een natuurlijk persoon gebeurt en er geen sprake is van een commercieel oogmerk. Let wel op: het gaat dan alleen om bestanden die je voor eigen gebruik downloadt. Deze privékopie mag je niet verspreiden of delen (uploaden), omdat je dan inbreuk maakt op de auteursrechten. Thuis een gedownloade film kijken mag en je mag er zelfs je vrienden bij uitnodigen. Maar deze film op je werk aan een collega uitlenen, dat mag dan weer niet. Maar ja, niemand die het controleert, dus we doen het allemaal. Bekijk hier het item.

Downloaden games niet toegestaan
In tegenstelling tot het downloaden van films en muziek, is downloaden van games en betaalde software niet toegestaan in Nederland. Je mag, zonder toestemming van de rechthebbende(n), geen kopie maken van games en software. Daarmee lijkt de gamebranche beter beschermd dan de markt van muziek en films. Maar ook hier geldt dat er weinig tot geen controle is, er veel aanbod is op internet en dat veel mensen het dus toch doen. Zolang er niet actief wordt opgetreden, ook niet door de individuele downloaders aan te pakken, kan iedereen dus gewoon doorgaan met downloaden.

Bewust of onbewust overtreden van de wet
Dat de regels in Nederland verwarrend zijn, blijkt onder andere uit de mogelijkheden om te downloaden. Dat kan op twee manieren: de eerste is via programma’s als bittorrent, waarbij je vaak niet alleen downloadt, maar dit ook deelt met anderen. Dit 'samen delen' staat gelijk aan uploaden, en dat mag niet! De andere manier om te downloaden is via diverse Nieuwsgroepen, waarvoor je een abonnement kan afsluiten. Met dat abonnement krijg je toegang tot de nieuwste films, muziekalbums, maar ook de laatste update van tomtomnavigatie en games. Het abonnement is legaal, het bedrijf waar je het afsluit ook, maar als je vervolgens games gaat downloaden of navigatiesoftware, dan mag dat niet!

Vooral deze usenet/Nieuwsgroepen zijn een doorn in het oog van Stichting Brein, , de controlerende instantie op internet als het gaat om inbreuken op intellectuele eigendomsrechten van auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, video en interactieve software. Daarom wil Brein nog dit jaar overgaan tot een verbod van de usenet/Nieuwsgroepen. De vraag is of het zin heeft; is internet wel in te dammen/te verbieden? Vooral omdat usenet/Nieuwsgroepen. voor brein juriidsch internationaal ongrijpbaar is

Ombouwen spelcomputer
Om tegen lagere kosten, of zelfs helemaal gratis spellen te spelen van Wii, XBox 360 of PlayStation 2 of 3, heb je een omgebouwde, oftewel geflashte gameconsole nodig. Op die manier kan jouw apparaat namelijk ook overweg met gedownloade spellen of gekopieerde schijfjes (cd/dvd). De ombouw vindt veelal plaats in winkels die dit naast hun standaard aanbod, als extraatje aanbieden, maar ze lopen er meestal niet mee te koop. In 2002 heeft de rechter bepaald dat het ombouwen van spelcomputers (in dit geval de Sony PlayStation) in strijd is met de Auteurswet. Toch lijkt het erop dat dit de winkels niet weerhoudt dergelijke diensten aan te bieden. Gebrek aan jurisprudentie lijkt de reden waarom er op dit gebied toch nog steeds onduidelijkheden blijken te bestaan. Het is dus aan de rechter om per geval te beoordelen of ombouw is toegestaan of niet. In principe mág je je gameconsole ombouwen, het is immers je eigendom, maar dan alleen om er ‘homebrew’ spellen mee te spelen, oftewel zelfgemaakte spellen. Maar bijna iedereen doet het met het doel om er gekopieerde (dus illegale) spellen mee te spelen, en met dat doel je spelcomputer laten ombouwen, dat mag weer niet. Enkele winkels hebben inmiddels al wel mails en brieven ontvangen van Stichting BREIN, waarin wordt aangedrongen op een direct staken van activiteiten op dit gebied.

Alleen wanneer materiaal wordt aangeboden (door te uploaden of te delen), loop je risico in aanraking te komen met Stichting BREIN. Ook hierbij geldt dat vooral de ‘grote jongens’ aangepakt zullen worden en niet de individuele gebruiker, die slechts sporadisch iets downloadt of uploadt.

Zolang de pakkans simpelweg nul is en er géén straf wordt opgelegd, blijft downloaden van games dus bestaan en zal er ook wel aanbod blijven.


Bekijk hier de uitzending;Downloaden:Wat mag wel en niet?
[flvmedia="false"]http://marocinside.nl/bb.20080503%285%29.flv[/flvmedia]



Block usenet,VPN is your friend.

21-12-2012, 16:31
Waarom zou je in deze dagen nog Usenet gebruiken nu Torrents net zo snel zijn?

22-12-2012, 23:45
De snelheid ligt altijd hoger ,iedere usenet gebruiker is ooit torrent gebruiker geweest en die kunnen dat beamen

23-12-2012, 10:35



Citaat door -LaVieEnRose-:
Waarom zou je in deze dagen nog Usenet gebruiken nu Torrents net zo snel zijn?


Citaat door Dexter:
Sorry ik heb usenet weleens geprobeerd maar die programma's zijn super omslachtig.

Liever torrents.
ziet erna uit dat je product niet erg aanslaat bij de doelgroep tony.

wat ga je daaraan doen,....nog meer spammen?

23-12-2012, 12:57
Van spammen is geen sprake omdat ik er zelf geen commercieel belang bij heb,het is slechts een handvest en een uitleg

23-12-2012, 20:53

Citaat door -LaVieEnRose-:
Waarom zou je in deze dagen nog Usenet gebruiken nu Torrents net zo snel zijn?
Omdat torrents illegaal zijn.

23-12-2012, 23:10
ik heb wat anders, veel beter dan torrents en usenet of wat dan ook.

24-12-2012, 00:14

Citaat door black.:
De snelheid ligt altijd hoger ,iedere usenet gebruiker is ooit torrent gebruiker geweest en die kunnen dat beamen
Volgens mij gaat dat allang niet meer op en word de snelheid niet bepaald door de capaciteiten van je software e.d., maar met name door die van je internet en eventueel je computer. Of heb ik dat verkeerd? Het is lang geleden dat ik zelf op Usenet zat..

24-12-2012, 00:16

Citaat door pseu:
Omdat torrents illegaal zijn.
Torrents zijn niet illegaal, het op een bepaalde manier gebruiken wel Net als Usenet, die word ook constant aangevallen door de welbekende belang hebbende.

24-12-2012, 00:17

Citaat door AKER3IE_TJE_IV:
ik heb wat anders, veel beter dan torrents en usenet of wat dan ook.
Care to elaborate? Of is het een grapje waarmee je wilt zeggen dat je ze steelt xD

27-12-2012, 07:38
[URL="http://www.iusmentis.com/technologie/usenet/inbreuk-juridisch/"]Usenet-gebruik juridisch bekeken[/URL]


Alhoewel downloaden van Usenet legaal is, is aanbieden van andermans werk op nieuwsgroepen inbreuk op auteursrecht. Publiceren van NZB-bestanden, of het onderhouden van gespecialiseerde zoekmachines of forums kan onrechtmatig zijn.
Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blog, contact).

Usenet-nieuwsgroepen worden steeds poulairder. Niet alleen voor tekst verkeer, maar ook als medium voor de verspreiding van bestanden zoals muziek, films en software. Vaak wordt dat materiaal zonder toestemming verspreid gepost gespot en gedownload. Mag dat?

Jurist Gunnar Oudshoorn bekijkt de juridische aspecten van Usenet.

Voor de beantwoording van de vraag hoe uitwisseling via Usenet juridisch gekwalificeerd moet worden, moet eerst duidelijk worden welke spelers actief zijn in dit spel. In eerste instantie is dat uiteraard de gebruiker, daarnaast is ook de nieuwsserver een belangrijke schakel in het geheel. Ook moet er een blik worden geworpen op de NZB-zoekmachines en de usenet-communities.

De thuiskopie in het Nederlands auteursrecht
Auteursrecht op Internet
Downloaden van usenet is, legaal als thuiskopie. De gedownloade materialen mogen niet verder worden verspreid.

Voor wat betreft de gebruikers: diegene die materiaal van usenet downloadt, valt vrijwel zeker onder de thuiskopie regeling. Aangezien het mogelijk is om bij usenet alleen te downloaden (er is geen verplichting om te uploaden, zoals bijvoorbeeld bij de torrents geeft dit een veilig gevoel voor wat betreft het gebruik hiervan. De gebruiker die enkel en alleen films en muziek downloadt, doet dit binnen de grenzen van de wet.

Waar het bij een p2p-systeem belangrijk is dat veel mensen het bestand beschikbaar stellen om zo een hoge snelheid te bereiken, is het bij usenet voldoende dat één persoon het bestand (of de bestanden) uploadt naar een nieuwsserver. Door de snelle nieuwsservers heeft men praktisch altijd een goede snelheid om dit bestand eraf te halen. Het nadeel is (in het hoofdstuk over NAW-gegevens zal blijken dat dit ook een voordeel kan zijn) dat de bestanden een beperkte tijd beschikbaar zijn (retentie).

De gebruiker die materiaal uploadt, handelt uiteraard wel onrechtmatig. Het uploaden naar een nieuwsserver valt onder het begrip .openbaarmakingshandeling' van art. 12 Auteurswet en is dus inbreuk op het auteursrecht.

Beheren van nieuwsserver
Zie ook

Aansprakelijkheid van providers
De beheerder van een Usenet nieuwsserver is waarschijnlijk te zien als een dienstverlener, een provider. Providers zijn pas aansprakelijk voor inbreuk als ze gewezen zijn op de inbreuk en het materiaal dan niet weghalen.

Aansprakelijkheid van dienstverleners
Deze Europese Richtlijn 2000/31/EG heeft ten doel de juridische veiligheid van elektronische handel te versterken om zo het vertrouwen van de internetgebruikers te vergroten. De implementatie van deze richtlijn in de Nederlandse wet heeft ervoor gezorgd dat er een apart artikel is gekomen over de aansprakelijkheid van dienstverleners, die diensten leveren van de informatiemaatschappij. Dat artikel is art. 6:196c BW geworden. Dit artikel laat zien dat een dienstverlener verschillende functies kan hebben en een andere functie leidt ook tot een andere mate van aansprakelijkheid.

Toegang, cachen en hosten
Men kan uit het artikel drie functies halen: toegangverlening, caching en hosting. Waarbij de aansprakelijk van de eerder genoemde kleiner is dan de later genoemde.

De functie van toegangverlener bestaat volgens het artikel uit het doorgeven van van een ander afkomstige informatie of het verschaffen van toegang tot een communicatienetwerk. De caching functie wordt omschreven als het geautomatiseerde proces van tijdelijk opslaan van informatie om zo het doorgeven van die informatie effectiever te maken. De hosting functie is, volgens het artikel, het opslaan van van een ander afkomstige informatie.

Transit servers
Maar onder welke functie valt een nieuwsserver? Een nieuwsserver kan in twee hoedanigheden functioneren; hij kan handelen als een transit server en hij kan handelen als een reader server. Als een nieuwsserver handelt als een transit server dan wisselt deze server informatie uit met andere nieuwsservers. De ene server kopieert en indexeert de berichten van de andere server. Met als voornaamste reden zo alle berichten op zoveel mogelijk servers te krijgen, wat de beschikbaarheid van de bestanden ten goede komt. Aangezien dit een automatisch proces en het handelen van de servers als passief te omschrijven is, vallen deze transit servers hoogstwaarschijnlijk onder de functie van toegangverlener.

Op basis van artikel 6:196c, lid 1 BW is de nieuwsserver die handelt als transit server niet aansprakelijk te stellen. Ook niet als door het passieve kopiëren auteursrechtelijk beschermde werken worden doorgegeven.

Reader servers
Reader servers hebben een ietwat andere functie. Zij stellen namelijk de berichten ook beschikbaar voor de eindgebruikers. In feite slaan deze servers enkel, via een geautomatiseerd proces, bestanden tijdelijk op met de bedoeling om het doorgeven van deze informatie op verzoek van de downloader effectiever te maken. Deze server valt waarschijnlijk binnen de definitie van caching. De aansprakelijkheid van deze server is miniem te noemen, als de server aan de voorwaarden van artikel 6:196c, lid 3 BW kan voldoen.

Al met al zal het heel lastig worden om dit onderdeel van usenet aan te pakken. De enige aansprakelijkheid die enigszins aan de orde kan komen, is die van artikel 6:196c, lid 3, sub e BW. Dat houdt in dat een dienstverlener aansprakelijk kan zijn als hij geen maatregelen zou nemen om de informatie te verwijderen. Echter dit is alleen aan de orde als de beheerder weet dat het bericht van de server is verwijderd waar deze oorspronkelijk op is gepost of dat een bevoegde autoriteit heeft bevolen deze informatie eraf te halen.

Het eerste levert een praktisch probleem op, want het intrekken van geposte berichten is haast niet mogelijk. Het tweede probleem is de beperkte houdbaarheid van de berichten op nieuwsservers. De tijd tussen het posten van een film en de beslissing van de rechter om deze post te verwijderen is vele malen langer dan de houdbaarheid van de berichten.

NZB-bestanden
Zie ook

MP3-zoekmachines en zoeken naar MP3's in het auteursrecht
"Newzbin-bestanden" (NZB-bestanden) bieden links naar de diverse postings waar het materiaal in te vinden is. Aanbieden van NZB-bestanden, of een zoekmachine voor NZB-bestanden, is mogelijk illegaal. Dit hangt af van het soort materialen en de intenties van de beheerders van de sites.

Newzbin-bestanden
Naast de nieuwsservers zijn tegenwoordig de NZB-zoekmachines een belangrijk onderdeel van het geheel geworden. Hoewel zij niet per sé nodig zijn om bv films te downloaden, maken zij het werk bijzonder gemakkelijk. Dit gemak draagt bij in de groeiende populariteit.
Een Newzbin-bestand (afgekort NZB-bestand) is als het ware een bestand met daarin de naam en de vindplaats van bijv. de film op nieuwsgroepen. NZB-bestanden kan men een beetje vergelijken met .torrent files. Het bevat geen enkel gedeelte van het te downloaden bestand, maar het bevat wel alle informatie hierover. Dat wil zeggen dat in zo een NZB-bestand staat in welke nieuwsgroep deze te vinden is, welke titel het bericht heeft (de header) en welke bestanden daar bij horen. Als men dit NZB-bestand vervolgens opent in een newsreader, dan laadt deze automatisch de juiste berichten.

27-12-2012, 07:39


NZB-bestand als hyperlink
Zie ook

Aansprakelijk voor hyperlinks
De inbreukmakendheid van torrent-bestanden
Een NZB-bestand bevat dus geen enkel deel van het werk, maar vertelt wel waar dat werk te vinden is. Men zou dus kunnen zeggen dat het een soort van .link' is. Aangezien er tot op heden nog geen rechtszaken zijn gevoerd over het fenomeen NZB-bestanden, kan het beste een vergelijk getrokken worden met de zoekmp3-zaak (Techno Design).

In de zoekmp3-zaak is uitgemaakt dat een mp3-zoekmachine geen auteursrechtelijk relevante handelingen verricht. Datzelfde kan gelden voor de NZB-zoekmachines. Immers in het NZB-bestand zit (net zoals de eerder genoemde hyperlink van zoekmp3 of het eerder genoemde torrent-bestand) geen enkel stukje van het te daadwerkelijk te downloaden bestand.

Zoekmp3 gleed echter uit over het stuk dat zij in strijd handelde met in de maatschappij voorgeschreven zorgvuldigheid tegen de auteursrechthebbenden, omdat de meeste bezoekers geïnteresseerd waren in ongeautoriseerde bestanden en dat zoekmp3 van die onrechtmatigheid op de hoogte was. Maar bovenal handelde zij in strijd met de in de maatschappij voorgeschreven zorgvuldigheid omdat zij hiermee geld verdiende.

NZB-zoekmachines
Het is nog maar de vraag of de huidige NZB-aanbieders (zoekmachines) vallen binnen de werking van het arrest van het hof over de zoekmp3-zaak. Waar zoekmp3 bijkans volledig gericht was op het vinden van ongeautoriseerde bestanden en daar ook mee adverteerde, zijn de NZB-aanbieders voorzichtiger. Ook is er bijzonder veel informatie (oudere films, klassieke muziek, opensource-software en dergelijke) te vinden op de nieuwsgroepen die vrijelijk verspreid kan worden.

De grootste NZB-zoekmachine bijv. (http://www.binsearch.info), is een bijzonder sobere site. Hoewel daarmee inkomsten worden verworven door middel van banners, staat het niet vol met schreeuwende teksten als "Download the latest dvd's" of iets dergelijks. Hierdoor kan wellicht aansluiting worden gezocht bij de hoofdregel die het hof in de zoekmp3-zaak stelde, dat er in beginsel geen beperking is voor het exploiteren van een zoekmachine om daarmee winst te behalen, zelfs als dit een zoekmachine is die gericht is op het vinden van mp3-bestanden (in dit geval NZBbestanden).

Ook al is deze zoekmachine bekend met het feit dat degenen die het bestand openbaarmaken zonder daartoe toestemming te hebben verkregen van de rechthebbenden, handelt deze niet zonder meer onrechtmatig. Het is mijns inziens goed mogelijk dat NZB-zoekmachines opereren binnen de grenzen van de wet.

Usenet-communities
Zie ook

Regels voor forumsites
Aansprakelijk voor hyperlinks
Aansprakelijkheid van providers
Usenet-communities, over het algemeen gegoten in de vorm van een soort forum, maken het eenvoudig om met andere gebruikers te overleggen en elkaar te verwijzen naar aangeboden materiaal. Verwijzingen naar illegaal aangeboden materiaal zijn waarschijnlijk illegaal, omdat de plaatser van het illegale karakter moet weten. De forumbeheerders zijn dan aansprakelijk, omdat zij geen neutrale dienstverlener zijn.

Als laatste komt de juridische kwalificatie van de communities aan bod. Deze fungeren voor de meeste gebruikers als startpunt bij een zoektocht naar bijv. een film. Hier kan men allerlei informatie vinden over de betreffende film en vooral de desbetreffende bestandsnaam onder welke naam de film is gepost.

Aansprakelijkheid van plaatsers van links
Zie ook

Aansprakelijk voor hyperlinks
Een verwijzing naar een film kan via een directe link (deeplink) naar een NZB-bestand, of naar een NZB-zoekmachine met de juiste zoekterm reeds ingevuld, worden gegeven. Een dergelijke deeplink is over het algemeen illegaal. Het plaatsen van zo'n link is op veel fora verboden. Daarentegen staat de bestandsnaam vaak wél vermeld en kan men zelf deze intikken in een NZB-zoekmachine om zo het NZB-tje te vinden. Moet men in dit geval alleen het eerste kwalificeren als een link of ook het tweede (wat wellicht een indirecte link kan zijn)?

Gezien het Indymedia-arrest is het mogelijk dat dat laatste gezien wordt als een link. Hierin werd het volgende gesteld: "De vraag welke vorm van hyperlinken wordt gebruikt is in dit verband niet van belang. Doorslaggevend is dat Indymedia het technisch mogelijk maakt de informatie te bereiken. Of dat nu indirect of direct geschiedt is niet van belang."

Aansprakelijkheid van forumbeheerders
Zie ook

Regels voor forumsites
Aansprakelijkheid van providers
De vraag die volgt is waar de aansprakelijkheid van de forumbeheerders is vastgelegd. Omdat het gros van de beheerders actief modereert in zijn of haar community, vallen zij niet onder de regeling van art. 6:196c BW. Hiervoor is namelijk een passieve houding vereist. Daarom geldt voor de aansprakelijkheid van de forumbeheerder het commune civiele recht. Hoewel hier nog geen jurisprudentie over is, is het niet ondenkbaar dat voor een beheerder van een forum regels toegepast gaan worden die lijken op de regels die gelden voor een ISP.

Over het algemeen geldt dat een beheerder informatie als onrechtmatig moet beschouwen, als hij een kennisgeving met die strekking ontvangt en aan de juistheid van die kennisgeving in redelijkheid niet kan worden getwijfeld. Dit wordt ook wel de zogeheten .notice and take down procedure' genoemd. Echter dit is nogal een breed begrip. Wanneer kan men twijfelen aan de juistheid van de kennisgeving?

Feitelijk houdt dit in dat een rechthebbende eerst een rechtszaak dient aan te spannen om de informatie die op het forum staat, verwijderd te zien worden. Echter op het moment dat de rechter uitspraak heeft gedaan, staat de informatie hoogstwaarschijnlijk niet meer op het forum omdat het materiaal waarnaar verwezen werd allicht niet meer te vinden is op de nieuwsgroepen. Oftewel in de praktijk heeft men hier bijzonder weinig aan.

Conclusie
Uit het bovenstaande kan geconcludeerd worden dat filesharing via Usenet niet makkelijk te vergelijken is met andere vormen van filesharing, zoals Napster, Kazaa of Bittorrent. Het verhaal wat betreft de gebruikers is wél in overeenstemming met de andere vormen van filesharing. Ook hier valt het downloaden, hoogstwaarschijnlijk, onder de privé-exceptie en het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal zal ook hier aangemerkt kunnen worden als onrechtmatig.

De hoofdrolspelers in dit verhaal zijn uiteraard de nieuwsservers. Daar is waar al het materiaal te vinden is. Hierboven is gebleken dat zij niet of nauwelijks zijn aan te pakken. De aansprakelijkheid van de nieuwsservers is beperkt te noemen. Mocht het zo zijn dat bepaalde berichten verwijderd dienen te worden van de server dan zullen deze berichten, tegen de tijd dat het bevel van de rechter er is, allang verwijderd zijn, omdat nieuwsservers continu oude berichten eruit gooien. Deze beperkte houdbaarheid van de berichten is een belangrijke factor. Handhaving in de praktijk blijkt hierdoor bijkans onmogelijk.

. Hoewel deze geenszins noodzakelijk zijn om bestanden via usenet te kunnen downloaden, zorgen deze sites wel voor een lagere drempel om te kunnen downloaden met nieuwsgroepen. Of de aanpak slaagt is een vraag die lastig te beantwoorden is. Men kan een vergelijk trekken met de zoekmp3-zaak, maar of de criteria die daarin vermeld staan, stand houden blijft koffiedik kijken.

27-12-2012, 07:39
wat houd usenet of torrents is

27-12-2012, 07:51

Citaat door -LaVieEnRose-:
Torrents zijn niet illegaal, het op een bepaalde manier gebruiken wel Net als Usenet, die word ook constant aangevallen door de welbekende belang hebbende.
Motivatie rechterlijke uitspraak bij het proces wat is aangepannen tegen The Pirate Bay (TPB)



Pagina's : [1] 2