Bekijk volle/desktop versie : Samsom: 'Europa kost meer dan beloofd'



11-12-2012, 09:13
Europa gaat meer geld kosten dan ooit was beloofd.





Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom maandagavond in Amsterdam gezegd tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de 25ste sterfdag van partij-icoon Joop den Uyl.
"Ja, Europa gaat meer geld kosten dan ooit was beloofd. En ja, we gaan meer bevoegdheden met elkaar delen dan we comfortabel vinden", zei Samsom tijdens de bijeenkomst in De Rode Hoed. "Omdat we voor onze kinderen dat Europa willen dat problemen oplost, in plaats van creëert."

Samsom vindt het belangrijk om het 'echte verhaal' over Europa te vertellen, omdat anders mensen afhaken. Van de opgaven waar Nederland voor staat, zorgt Europa bij Samsom voor de 'meeste hoofdbrekens'. "Europa wordt onze zwaarste beproeving." Volgens de PvdA-leider moeten nu belangrijke besluiten worden genomen zoals de vorming van een bankenunie.

"Nu. Tenzij we bereid zijn onze kinderen uit te leggen dat we het project uit onze handen hebben laten vallen; dat ze onderdeel uitmaken van een Europa waar de geschiedenis werd geschreven", zei Samsom. "Daar pas ik voor. Ik wil dat onze kinderen opgroeien in een Europa waar de toekomst wordt gemaakt." De andere opgaven die 'het uiterste' vragen van de PvdA zijn de hervorming van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten en de problemen op MBO-scholen.

Volgens Samsom zijn het juist de 'erfgenamen van Den Uyl' die als enigen deze uitdagingen nu vorm kunnen geven zonder mensen 'tussen wal en schip' te laten vallen. Samsom daarbij wel samenwerken met de oppositie. Louter regeren op basis van 'toevallige verkiezingsuitslagen en daarmee verbandhoudende coalities' volstaat niet om toekomstbestendige besluiten te nemen.

"We hebben lange adem nodig. Dat betekent een politiek waarin tegenstellingen niet worden weggepoetst, maar wel worden overbrugd. Niet alleen tussen coalitiepartijen, maar ook tussen coalitie en oppositie." "U heeft daar nog niet veel van kunnen zien, we zijn nog maar net begonnen, maar neemt u van bij aan: het bijzondere karakter van deze coalitie is wat mij betreft niet de samenwerking VVD - PvdA, maar de samenwerking coalitie-oppositie", zei hij. "Alleen zo komen we de lastige jaren door."

Het doel is daarbij belangrijker dan de 'exacte route ernaartoe'. Voor de hervormingen moet worden gezocht naar de breedst mogelijke samenwerking, 'ook als daarvoor de plannen enigszins moeten worden aangepast', aldus Samsom.

11-12-2012, 09:15


Topictitel moet zijn:
Europese banken kosten veel en veel en veeeeeeeel meer dan beloofd.

11-12-2012, 09:16
Europa wordt dus door de PvdA gepolderd en gepamperd. Weg er mee.
De zg. voorbeeldfunctie van Europa is verdampt bij het uitreiken van de scherts-Nobelprijs.

11-12-2012, 13:51
Ach, de EU gaat nog hééél groot worden wat ik je brom. De nationale politieke tegenstem-partijen nog groter.


Citaat:
Waar je pas echt het schuim van op je bek krijgt, is Lid 12

Het is onwaarschijnlijk dat 13 december 2012 de geschiedenisboekjes haalt. Toch is de kans groot dat donderdag in Brussel een onomkeerbare stap naar Europese integratie wordt gezet. Die dag vergadert de Europese Raad namelijk over de plannen van raadsvoorzitter Van Rompuy, die van de krakkemikkige monetaire unie van 1992 een 'echte' moeten maken.

Om het de regeringsleiders makkelijk te maken heeft Van Rompuy alvast de conclusies op papier gezet. Hoewel de Kamer er afgelopen week van het democratische modderbloedje Pechtold geen debat aan mocht wijden omdat het maar om 'voorlopige conclusies' ging, hebben de media zich daar niets van aangetrokken en het document - lekker puh - toch op internet gezet.

Het is geen verheffende lectuur. Vol tenenkrommend jargon ('six pack', 'two pack'), sovjeteske afkortingen (SSM, EBA, ECOFIN, TSCG, SMA I en II) en getuigend van een aderverkalkend gebrek aan politieke bezieling. Alsof die lui daaro echt niet snappen dat ze ons na drie jaar hardvochtig bezuinigen moeten verleiden om onder hun leiding de smalle touwladder te beklimmen die zogenaamd naar het einde van de crisis voert. Een betere illustratie van de afgronddiepe kloof die Brusselse technocraten met hun vacatiegelden, eersteklas Thalysabonnementjes en Straatsburgse appartementen scheidt van de bijna failliete burger, is niet denkbaar.

Maar waar je pas echt het schuim van op je bek krijgt, is Lid 12. Daar wordt namelijk onder het mom van gemeenschappelijk groeibeleid (welke groei?) voorgesteld om het budgetrecht te onderwerpen aan instemming van Brussel. Ziet u het voor zich? Het kabinet maakt een begroting, presenteert het aan de Tweede Kamer, onderwerpt het aan Algemene Beschouwingen en vervolgens gaat de Portugese maoïst Barroso er met een rood pennetje doorheen, streept door wat hem niet zint en voegt toe wat Brussel graag wil horen.

Hiermee verwijst Van Rompuy vijf eeuwen felbevochten volkssoevereiniteit zomaar naar de mestvaalt van de geschiedenis. 2012 zou wel eens het jaar kunnen worden waarin u door het zogenaamde 'redden' van de euro niet alleen veel armer bent geworden, maar u ook uw burgerschapsrechten bent kwijtgeraakt. En als het aan Rutte en Timmermans ligt zonder slag of stoot. Hen is er alles aan gelegen om dit revolutionaire moment in de Nederlandse geschiedenis voor u verborgen te houden. Er mocht eens een referendum komen.

En zo worden donderdag uw democratische burgerschapsrechten geofferd op het altaar van die monetaire misgeboorte die euro heet.

12 december was u nog burger, 13 december wordt u onderdaan...
(Door: Ewald Engelen)
bron Parool

nationale verkiezingen zijn straks een wassen neus, de echte beslissingen vallen in Brussel.

En denk maar niet dat je daar middels het "democratisch" proces een vuist maken kan:




Citaat:
EU wil politieke partijen inhoudelijk toetsen

Het volgende heroïsche, democratie-bevorderende, vrijheidslievende en vreugdevolle idee van de Nobelprijs winnende eurocraten ligt alweer klaar: politieke partijen inhoudelijk toetsen aan de vraag of ze 'de waarden waar de EU op gebouwd is' wel ondersteunen.Een soort VARA-sollicitatieprocedure maar dan voor politieke partijen. Zo'n wet is feitelijk de papieren versie van een kettingzaag om de ongewenste delen uit de gemeenschappelijke tuin weg te hakken. Drie keer raden welke partijen last krijgen van deze laatste vrucht van de EU? Juist: partijen die geen heil zien in de psychotische weg richting superstaat, eenheidsworst en economische slavernij. Maar er is meer. Naast de inhoudelijke toets wordt er gekeken of een politieke partij intern wel democratisch genoeg is. Dat is absoluut niet ironisch, want de EU is zelf het lichtende voorbeeld van transparante democratie. Nu het goede nieuws: heel politiek Nederland is tegen. Inclusief de PvdA en zelfs D66, aldus Plasterk in de Volkskrant. Dat verwacht u inderdaad niet. Het slechte nieuws: we hebben er uiteindelijk geen fuck over te zeggen. Nederland heeft geen veto en is daardoor bijzonder onmachtig om iets aan het voorstel te doen. Het is slechts wachten op de unanieme AYE van de lidstaten die profiteren van de EU en dit prachtige project ongehinderd door willen duwen. Dat heet nou Europese democratie, per 1 juli 2013 nog democratischer. Weet u wie er ook een verbod wilde voor... Argh laat maar.
Update: Hier een longread van het hele plan in PDF.
bron

Ik denk dat ik maar een handeltje in fakkels&riek beginnen ga.