Bekijk volle/desktop versie : Woedende betogers jagen Mursi uit presidentieel paleis



04-12-2012, 23:57
Woedende betogers jagen Mursi uit presidentieel paleis

4/12/12 - 18u39 Bron: belga.be © reuters.
UPDATE De Egyptische president Mohamed Mursi heeft zijn hoofdkwartier verlaten als gevolg van een grote betoging in de buurt van het presidentieel paleis in Caïro. Dat meldden bronnen binnen het paleis, aldus de BBC. Rond het gebouwencomplex raakten duizenden betogers slaags met de oproerpolitie. Ze trokken naar het paleis dat ook als Qasr al-Ittihadiya (Federatiepaleis) bekendstaat, om hun woede te uiten over Mursi's recente machtsuitbreiding.
© belga. © reuters. © reuters. © afp. © reuters. © ap. © ap.
De betogers zouden door de beveiliging zijn gekomen en het pand inmiddels aan drie kanten belagen. De politie gebruikte traangas toen de demonstranten door de beveiliging en politiebewaking heen drongen. De betogers wisten de muur rond het gebouw te bereiken maar geraakten niet verder.

Op tal van plaatsen werd vandaag gedemonstreerd door Egyptenaren die vrezen dat Mursi met zijn islamisme en autoritaire trekken seculieren, progressieve islamieten, christenen en liberalen de mond snoert.

Machtige sleutelfiguren
De Egyptische president verklaarde op 22 november vrijwel boven de wet te staan en wil met een ontwerpgrondwet de macht naar zich toetrekken ten koste van de nog steeds machtige sleutelfiguren uit de tijd van het regime van Hosni Moebarak (1981- 2011). Onder die figuren zijn veel magistraten die Mursi hebben dwarsgezeten sinds hij eind juni aan de macht kwam.

Circa 18 groepen of partijen hadden opgeroepen te demonstreren en naar het presidentieel paleis van Mursi te trekken. In het centrum van Caïro hebben zich veel voor- en tegenstanders van Mursi verzameld. Waarnemers vrezen dat de situatie uit de hand loopt wanneer ze slaags raken. Indien het leger dan zou ingrijpen, zou Mursi de regie volledig kunnen kwijtraken, denken of vrezen tegen- of voorstanders van de eerste islamitische president van het land.

Voor- en tegenstanders
De tegenstanders hebben als uitvalsbasis het Tahrirplein (Plein van de Bevrijding) midden in de stad op de rechteroever van de Nijl. Daar concentreerde zich in 2011 de opstand tegen president Hosni Moebarak. De voorstanders hebben vooralsnog het Nahdet Misrplein (Plein van Egyptische Wedergeboorte) als verzamelpunt op de linkeroever van de Nijl in Giza. Giza ligt in het westelijke deel van de metropool Caïro.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1543967/2012/12/04/Woedende-betogers-jagen-Mursi-uit-presidentieel-paleis.dhtml

04-12-2012, 23:59


wat een onzin