Bekijk volle/desktop versie : Erdogan miktpunt van kritiek na toestaan hoofddoek



29-11-2012, 15:52
[h=1]Erdogan miktpunt van kritiek na toestaan hoofddoek[/h]Door: Robin de Wever − 29/11/12, 14:35

© epa. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan
Op Turkse islamitische scholen mogen vrouwen komend jaar weer hoofddoeken dragen. Een teken aan de wand, menen secularisten.





De veranderingen in kledingvoorschriften belangrijk zijn omdat ze laten zien in welke mate het onderwijssysteem religie krijgt opgelegdOnderwijsvakbond Egitim-Sen


Is het een stap richting meer orthodoxie of juist een bewijs van vrijheid? De dinsdag aangekondigde opheffing van het gedeeltelijke hoofddoekjesverbod maakt volgens seculiere critici onderdeel uit van het grote plan van premier Recep Tayyip Erdogan.

Hij zou er op uit zijn om het deels seculiere Turkije om te vormen tot een islamitische staat. Eerder dit jaar oogstte Erdogan felle kritiek toen hij meldde dat hij de Turkse jeugd 'een religieuze opvoeding' wil geven.

Erdogan: sommigen willen nu eenmaal hoofddoek dragen
Nu wordt volgens critici duidelijk wat hij daar zoal onder verstaat. Koranscholen hoeven zich niet langer te houden aan het hoofddoekjesverbod. Onderwijsvakbond Egitim-Sen meent dat 'laten zien in welke mate het onderwijssysteem religie krijgt opgelegd'.

Erdogan wuift de kritiek weg. Tijdens een persconferentie benadrukte hij deze week dat hoofddoeken op koranscholen weer worden toegestaan omdat sommige burgers daar behoefte aan hebben. Met het toestaan van hoofddoeken 'kan iedereen zijn kind kleden zoals hij dat wil, in overeenstemming met zijn overtuigingen.'

Schooluniform wordt vrijwillige keuze
De gedeeltelijke opheffing maakt deel uit van een groter pakket maatregelen. Zo wordt het dragen van een schooluniformen een vrijwillige keuze, buiten het religieuze onderwijs.

De 'mainstream islamist' Erdogan bestuurt Turkije sinds 2002. Sinds de verkiezingen van vorig jaar heeft Erdogans AK-partij 325 van de 550 parlementszetels. In eigen land is hij relatief omstreden, maar internationaal ontvangt hij juist veel lof voor zijn 'democratische en moderne' islamisme.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3355616/2012/11/29/Erdogan-miktpunt-van-kritiek-na-toestaan-hoofddoek.dhtml

[/COLOR]

29-11-2012, 16:39


het kalifaat