Bekijk volle/desktop versie : Rechters Egypte staken tegen president Morsi



28-11-2012, 16:47
Meer rechters in Egypte zijn in staking gegaan uit protest tegen de politiek van president Mohamed Morsi.

Eerder al staakten rechters vanwege het presidentiële decreet van vorige week. Daarmee probeert Morsi de van het vorige regime geërfde rechterlijke macht op de knieën te krijgen.

Magistraten van het Opperste Constitutionele Hof zeggen zich op stappen te beraden. De vicepresident van het hof, Maher Semi, zei dat het hof zich met succes zal verweren tegen de huidige pogingen om het hof te dwarsbomen in zijn rol bij de bescherming van de vrijheden en rechten van het volk.

De democratisch gekozen Morsi legde eind juni als president de eed af tegenover het Opperste Constitutionele Hof. Het was aanvankelijk de bedoeling dat hij de eed af zou leggen voor het parlement, maar dat was net door magistraten voor een deel onwettig gekozen verklaard. Morsi heeft dus van begin af aan problemen met magistraten die over het algemeen producten zijn van het bijna 30 jaren durende bewind van Hosni Mubarak (1981-2011).

Het opperste hof buigt zich onder meer over de wettigheid van een nieuwe Grondwetgevende Vergadering. Morsi heeft vorige week gedecreteerd dat die niet kan worden ontbonden.

bron http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/11_november/28/buitenland/rechters-egypte-staken-tegen-president-morsi.xml