Bekijk volle/desktop versie : het zeggen van "laa hawla wa laa quwwata illa billah"



21-11-2012, 22:46
salaam moehlaikoem

Het zeggen van "Laa hawla wa laa quwwata illa Billaah"


Vertaald door onze zusters


De betekenis van deze uitdrukking (er is geen macht en geen kracht behalve bij Allah) is de erkenning van een persoon dat hij niet in staat is om iets te doen zonder de hulp en steun van Allah. Het maakt niet uit hoe groot zijn macht, geestkracht en sterkte wordt, hij kan nog steeds niets doen zonder de hulp van Allah Die Boven Zijn gehele schepping is, de Grootste, vergeleken met Wie niets anders groot is. Elke sterke persoon is zwak wanneer hij met Allah vergeleken wordt. Elke grote persoon is onbelangrijk en zwak wanneer hij met Zijn Macht vergeleken wordt.

Deze zin wordt uitgesproken wanneer een persoon iets ernstigs overkomt wat hij niet aankan of als er iets is waar hij erg moeilijk mee om kan gaan.

Shaykh Sa'd al-Humayd.

Onder de gebeurtenissen waarin deze zin uitgesproken wordt, zijn de volgende:


Wanneer men zich 's nachts omdraait:

Het is overgeleverd dat 'Ubaadah ibn al-Saamit gezegd heeft: "De Boodschaper van Allah (sallAllahu 'alayhi wa salaam) zei: 'Als iemand zich 's nachts omdraait en zegt:

لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَلا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ وَلا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ

"Laa ilaaha ill-Allaah wahdahu laa sharika lah, lahu'l-hamd was lahu'l-mulk wa huwa 'ala kulli shay'in qadir. Al-hamdu-lillaah wa subhaan-Allaah wa laa ilaaha ill-Allaah wa Allaahu akbar, wa laa hawla wa laa quwwata illa Billaah" (Er is geen god dan Allah Alleen, zonder partner of deelgenoot, aan Hem behoort alle lof en de heerschappij is aan Hem en Hij is in staat om alle dingen te doen. Alle lof is aan Allah, geprezen is Allah, er is geen god dan Allah en Allah is de Grootste en er is geen macht en geen kracht behalve bij Allah)

en dan zegt:

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي

"Allaahumma aghfir li" (O Allah, vergeef me)

of hij verricht du'a, dan zal zijn gebed verhoord worden. Als hij wudoo' verricht en bidt, zal zijn salaah geaccepteerd worden.'" (Overgeleverd door al-Bukhaari, 1086)


Wanneer de mu'adhin "Hayya 'ala'l-salaah" of "Hayya 'ala'l-falaah" zegt:

Het is overgeleverd van Hafs ibn 'Aasim ibn 'Umar ibn al-Khattaab, van zijn vader, dat zijn grootvader 'Umar ibn al-Khattaab gezegd heeft: "De Boodschapper van Allah (sallAllahu 'alayhi wa salaam) zei: 'Wanneer de mu'adhin "Allaahu akbar, Allaahu akbar" (Allah is de Grootste) zegt en iemand van jullie zegt "Allaahu akbar, Allaahu akbar"; dan zegt hij "Ashhadu an laa ilaaha illa Allaah" (Ik getuig dat er geen god is behalve Allah) en jij zegt "Ashhadu an laa ilaaha illa Allaah"; dan zegt hij "Ashhadu anna Muhammadan Rasul Allaah" (Ik getuig dat Mohammed de Boodschapper van Allah is) en jij zegt "Ashhadu anna Muhammadan Rasul Allaah"; dan zegt hij "Hayya 'ala'l-salaah" (kom tot het gebed) en jij zegt "Laa hawla wa laa quwwata illa Billaah"; dan zegt hij "Hayya 'ala'l-falaah" (Kom tot de voorspoed) en jij zegt "Laa hawla wa laa quwwata illa Billaah"; dan zegt hij "Allaahu akbar, Allaahu akbar" en jij zegt "Allaahu akbar, Allaahu akbar"; dan zegt hij "Laa ilaaha illa Allaah" en jij zegt "Laa ilaaha illa Allaah" - als hij dat vanuit het hart zegt, zal hij het Paradijs binnengaan.'" (Overgeleverd door Muslim in zijn Sahih, 578, en door Abu Dawud in zijn Sunan, 443)


Wanneer iemand zijn huis verlaat

Het is overgeleverd dat Anas ibn Malik heeft gezegd: "De Boodschapper van Allah (sallAllahu 'alayhi wa salaam) zei: 'Als iemand - wanneer hij zijn huis verlaat - zegt:

بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ

"Bismillah, tawwakaltu 'ala Allah, laa hawla wa laa quwwata illa Billaah" (In de naam van Allah, ik vertrouw op Allah en er is geen macht en geen kracht behalve bij Allah),

zal er tegen hem gezegd worden: "Er wordt voor jou gezorgd en je wordt beschermd," en de Shaytaan zal hem met rust laten.'" (Overgeleverd door al-Tirmidhi in zijn Sunan, 3348. Abu 'Isa heft gezegd: dit is een hasan sahih gharib hadith die we alleen door deze isnaad kennen. Zie Sahih al-Jaami' door al-Albaani, 6419. Het is ook overgeleverd door Abu Dawud in zijn Sunan (4431), waar hij aan toevoegt: "En een andere shaytaan zegt tegen hem: 'Wat kan je doen met een man die geleid is, waar voor gezorgd wordt en die beschermd wordt?'&quot


Na het bidden

Het is overgeleverd dat Abu'l-Zubayr gezegd heeft: "Ibn al-Zubayr zei meteen na elk gebed wanneer hij de salaam had gezegd:

لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَلا نَعْبُدُ إِلا إِيَّاهُ لَهُ النِّعْمَةُ وَلَهُ الْفَضْلُ وَلَهُ الثَّنَاءُ الْحَسَنُ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ

'Laa ilaaha ill-Allaah wahdahu laa sharika lah, lahu'l-mulk wa lahu'l-hamd wa huwa 'ala kulli shay'in qadir. Laa hawla wa laa quwwata illa Billaah wa laa na'budu illaa iyyaah. Lahu'l-ni'mah wa lahu'l-fadl wa lahu'l-thanaa' al-hasan. Laa ilaaha ill-Allaah mukhlisina lahu'l-dina wa law kariha'l-kaafirun.' (Er is geen god dan Allah Alleen, zonder partner of deelgenoot, aan Hem is de heerschappij en aan Hem is alle lof en Hij is in staat om alle dingen te doen. Er is geen macht en geen kracht behalve bij Allah en we aanbidden niemand dan Hem. Van Hem (alleen) komen alle zegeningen en gunsten en aan Hem zijn alle goede lofprijzingen. Er is geen god dan Allah en we maken onze aanbidding puur voor Hem (alleen) hoezeer de ongelovigen dat ook mogen haten). Hij zei: 'De Boodschapper van Allah (sallAllahu 'alayhi wa salaam) zei deze woorden onmiddellijk na elk gebed.'" (Overgeleverd door Muslim in zijn Sahih, 935).