Bekijk volle/desktop versie : 'Wapenstilstand Gaza vandaag of morgen'



18-11-2012, 11:16
Een wapenstilstand in de Gazastrook is „vandaag of morgen” al mogelijk. Dat heeft een hoge Palestijnse functionaris zondag tegen het Franse persbureau AFP gezegd. De functionaris die anoniem wil blijven, zei dat de besprekingen in volle gang zijn.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat het leger „op alles is voorbereid” en klaar is om „de operaties aanzienlijk uit te breiden”. Of hij daarmee een grondoffensief in Gaza bedoelde sprak hij niet uit.

Netanyahu liet zaterdagavond echter ook weten bereid te zijn tot een wapenstilstand, als Hamas de raketaanvallen op het land vanuit de Gazastrook per direct staakt. Netanyahu zei dat tegen de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Israël bestookt ook zondag doelen in de Gazastrook. Daarbij zijn volgens Palestijns medisch personeel de afgelopen dagen bijna 50 mensen omgekomen, onder wie 13 kinderen. Alleen al in de nacht en zondagochtend kwamen twee kindjes van 18 maanden om en een peuter van 3 jaar.

Aanvankelijk leken de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook te luwen, maar zondagochtend klonk het luchtalarm in onder andere Tel Aviv weer en werden daar explosies gehoord. Even later bleek dat het luchtafweersysteem Iron Dome opnieuw twee Fajr-5-raketten van Iraans ontwerp had neergehaald. De projectielen zijn de raketten met het grootste bereik in het arsenaal van Palestijnse militanten.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/21090572/___Wapenstilstand_Gaza_op_handen___.html