Bekijk volle/desktop versie : Voeding & Gezondheid Behoud van gezondheid is een islamitische verplichting..



Pagina's : [1] 2

16-11-2012, 22:56
Salamoe 'Alaykum wa Rahmatullaah wa Barakatuhu,

Ik kwam onderstaande tegen op een website en vind het wel interessant om te delen. :

Ik ben bezig met een boek "Ziekte, Voorschriften en Vermaningen" van Mohammed Al Djibally en ik zal een stukje quoten uit zijn boek. Ik vind het onderwerp namelijk heel belangrijk en dus wilde ik het vooral in deze maand even delen.

Gezondheid is een belangrijkse gunst van Allaah. En we moeten ernaar streven het te behouden en te versterken en we moeten alle zaken vermijden die het in gevaar brengen. Op de Dag des Oordeels zullen we ondervraagd worden over hoe we met ons lichaam omgingen. 'Abdallah ibn Mas'oed en Aboe Boerazah r.a.h. berichtten dat de Profeet salla Llahu 'alayhi wa salam zei: 'Op de Dag der Opstanding zal de voet van een mens zijn Heer niet verlaten totdat hij over vijf zaken ondervraagd is: hoe hij zijn tijd besteed heeft, hoe hij zijn lichaam heeft uitgeput, hoe hij zjn rijkdom heeft verdiend en uitgegeven en wat hij van zijn kennis in praktijk heeft gebracht" (Attirmidhi, door Al-Albaani geklassificeerd als betrouwbaar)

Het is niet toegestaan om ons lichaam blijvende schade toe te brengen. 'Abdallah ibn 'Abaas en 'Oebaadah ibn As-Saamit r.a. berichtten dat de Profeet van Allaah salla Llahu 'alayhi wa salam zei: "Men mag zichzelf en anderen geen schade toebrengen" (Ahmed en Ibn Maadjah door Al Albani geklassificeerd als betrouwbaar)

En een moslim mag volstrekt geen gif drinken of andere handelingen verrichten die zijn leven of gezondheid in geaar brengen. Aboe Hoerayrah r.a. berichtte dat de Boodschapper van Allaah salla Llahu 'alayhi wa salam zei: "Degene die zichzelf van een berg stort en zichzelf daarbij doodt, zal in het vur van die berg vallen en hier (in de hel) voor eeuwig en altijd verblijven. Degene die gif eet en zichzelf daarbij doodt, zal in het hellevuur dit gif in zijn hand houden en opeten en hier voor eeuwig en altijd verblijven. En degene die zichzelf met een scherp mes doodt, zal in het hellevuur dit mes in zijn hand houden en zichzelf in zijn buik steken en hier voor eeuwig en altijd verblijven." ( Bukhari en Muslim)

16-11-2012, 22:57


En verder:

De islam is geen experimenteel stelsel dat door mensen gemaakt is, en fouten of gebreken bevat. De voorschriften in de islam zijn juist volledig en volmaakt en door Allaah s.w.t opgesteld om ons te helpen ons leven op de beste manier te leiden en hiermee geluk en welzijn in beide levens te verkrijgen.

Er zijn in de islam vele voorschriften die ons helpen onze gezondheid te behouden, enkelen zijn:

1. Reinheid en hygiëne m.b.t. onder andere eten, kleding, toilet enz.
2. Vermijden besmet te worden met een besmettelijke ziekte. (denk aan de Mexicaanse griep)
3. Vermijden van alcoholische dranken.
4. Vermijden van sexuele omgang met een ander dan de wettelijke partner.
5. Vasten.
6. Vermijden van schadelijke insecten en dieren.
7. Lichaamsbeweging.

Dit zijn slechts enkele voorschriften. Wat uitgebreidere voorschriften volgen nog insjalaah met bijbehorende overleveringen.

16-11-2012, 22:58
Assalamu 'Alaykum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu,

Hieronder een aantal voorschriften met bijbehorende overleveringen:

Matigheid in eten

Allaah Subhanahou wa Ta'ala zegt: "En eet en drink (wat jullie maar willen), maar verspil niet door buitensporigheid. Voorzeker, Hij houdt niet van de verkwisters." QS7:31

De Profeet Salla Llahou 'Alayhi wa Salam zei:Nooit kan een mens een vat vullen dat slechter is dan zijn maag. Het is voldoende voor de zoon van Adam om een paar kleine kruimels te eten om zijn rug recht te houden. Maar als hij erop staat (om meer te eten) laat dan een derde (van zijn maag) voor voedsel zijn, een derde voor drinken en een derde voor ademhaling." (Ahmed, At-Tirmidzi, door Al-Albaanie geklassificeerd als betrouwbaar).

16-11-2012, 22:59
Evenwicht tussen geestelijke en lichamelijke behoeften

De islam erkent zowel de lichamelijke als de geestelijke behoeften van de mens. De geestelijke behoeften worden bevredigd door aanbidding en de lichamelijke behoeften (eten, drinken, rust en gemeenschap) door de bijbehorende vormen. Een mens moet dus niet buitensporig zijn in 1 van deze gebieden. Tevens is veronachtzaming van deze behoeften een oorzaak van verslechtering van het lichamelijk welzijn of geestelijk welzijn, of beiden.
Er moet een evenwicht gevonden worden.

'Abd Allaah ibn 'Amr ibn Al-'Aas r.a. zei dat de Profeet Salla Llahou 'Alayhi wa Salam tegen hem zei: "O Abd Allaah, er is mij meegedeeld dat je opeenvolgende dagen vast en volledige nachten in gebed staat. Doe dit niet, want als je dit doet, raken jouw ogen vermoeid en wordt jouw lichaam ziek. Vast op sommige dagen en verbreek je vasten op andere, sta op voor het nachtgebed en slaap. Waarlijk, jouw lichaam heeft een recht op je, jouw ogen hebben een recht op je, en jouw vrouw heeft een recht op je. Waarlijk, het is voldoende als je iedere maand drie dagen vast, want voor iedere goede daad ontvang je tien keer een beloning. Dit is gelijk aan de gehele tijd vasten." (Bukhari en Muslim)

16-11-2012, 23:00


Het afdekken van voedsel en drinken

Voedsel en drinken dienen ten alle tijde te worden afgedekt. En met name in de avond en nacht.

Djaabir r.a. vertelde dat de Profeet Salla Llaahou 'Alayhi wa Ssalam zei: "Sluit potten en waterkruiken af (voordat je gaat slapen). Waarlijk, er is een nacht in het jaar waarin een ziekte neerdaalt. Het passeert een onafgesloten pot of waterkruik, en zal er zeker in vallen." (Moeslim en Ahmed)

16-11-2012, 23:01
Geen gouden en zilveren serviesgoed gebruiken

Het is een bekend feit dat sommige pure metalen, zoals zilver, op zo'n manier vervallen of oxideren dat ze de gezondheid in gevaar brengen van degenen die ervan eten of eruit drinken. Dit kan één van de redenen zijn waarom de Profeet Salla Llahou 'Alayhi wa Ssalam het verbood om hieruit te drinken en/of te eten.

Hoedayfa r.a. vertelde dat de Boodschapper van Allaah Salla Llahou 'Alayhi wa Ssalam zei: "Draag geen (natuurlijke) zijde of dibadj (een duur kledingstuk met zijden voerig en zomen), noch zit op een zijden kleed en eet of drink niet van zilveren of gouden servviesgoed; zulke zaken zijn voor hen (de ongelovigen) in deze wereld en voor ons in het Hiernamaals." (Bukhari, Moeslim, e.a.)

16-11-2012, 23:01
De Eigenschappen van Fitrah in praktijk brengen

Er zijn tien eigenschappen die betrekking hebben op persoonlijke hygiëne (very important vind ik zelf!!) die een aanwijzing zijn voor een goede en zuivere Fitrah.

Aisha r.a. vertelde dat de Boodschapper van Allaah Salla Llahu 'Alayhi wa Ssalam zei: "Er zijn tien eigenschappen van fitrah: de snor bijknippen, de baard laten groeien, de siwak, de mond spoelen en water inhaleren (om de neus te reinigen), de nagels knippen, vingers wassen, okselhaar wegscheren, schaamhaar wegscheren, schaamdelen met water wassen en de besnijdenis." (Dit is een gezamenlijk verslag overgeleverd door Moeslim, Aboe Dawoed e.a.)

17-11-2012, 20:04
Erg interessant, zelfs lichaamsbeweging staat erbij.
djazaaki allahi voor de tijd die je genomen hebt om dit te schrijven.

21-11-2012, 13:07
zo zie je maar hoe mooi ons geloof is

23-11-2012, 11:34

Citaat door m00tjuh:
zo zie je maar hoe mooi ons geloof is
Inderdaad. MashaAllah

25-11-2012, 19:52
DjazakAllah voor deze info!

25-11-2012, 22:08

Citaat door Verzet_:
DjazakAllah voor deze info!
Wa djazaak.

13-12-2012, 16:42


Mooi om te lezen!

14-12-2012, 21:35
Barakallahoefiek!

19-12-2012, 23:09

Citaat door Dinaaa_:
Barakallahoefiek!
Wa fiek baraka.

Pagina's : [1] 2