Bekijk volle/desktop versie : Israël liquideert kopstuk Hamas



14-11-2012, 19:50
Israël is begonnen met liquideren van hooggeplaatste personen in Gaza.

Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook is de bevelhebber van de militaire tak van Hamas om het leven gekomen. Dat hebben Israël en Hamas gezegd. De liquidatie van Ahmed Jabari was volgens het Israëlische leger de eerste stap in een grotere operatie tegen militanten in de Gazastrook. Ahmed Jabari reed in een auto in Gaza-Stad toen zijn voertuig explodeerde.

Na de explosie vloog de auto in brand. Volgens Hamas kwam bij de aanval ook een tweede man om. Bronnen bij het Israëlische leger zeiden dat de operatie volgde op 'precieze' inlichtingen die de afgelopen maanden zijn verzameld. Ook elders in Gaza-Stad en in Khan Younis en Rafah werden volgens Hamas luchtaanvallen uitgevoerd. Onder meer twee trainingscentra van Hamas werden in de as gelegd.


Rookwolken hangen boven het gebied en burgers rennen in paniek door de straten. Jabari is het hoogstgeplaatste Hamas-lid dat is omgebracht sinds de Israëlische invasie van de Gazastrook, die vier jaar geleden plaatshad. Hij werd al langer gezocht door Israël. Jeruzalem hield hem verantwoordelijk voor een reeks aanvallen, waaronder de ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Schalit in 2006.


De afgelopen dagen zijn vanuit de Gazastrook weer tientallen raketten afgevuurd op Israël. Israëlische functionarissen zeiden in reactie daarop dat Jeruzalem overweegt Hamas-leiders weer te gaan liquideren. De vorige leider van de militaire vleugel van Hamas, Salah Shehadeh, werd ook door Israël vermoord, net als tientallen andere leidinggevenden. De luchtaanval op Shehadeh kostte aan veertien omstanders, veelal kinderen, het leven en leidde tot felle protesten van mensenrechtengroepen en andere regeringen.


Voorstanders van de liquidaties noemen het een afschrikwekkend middel, zonder de complicaties die onvermijdelijk zijn bij een grondoffensief in Gaza. Bovendien menen ze dat toekomstige aanslagen voorkomen worden door de breinen achter de aanslagen onschadelijk te maken. Critici menen dat moordacties leiden tot vergeldingsacties en mogelijk zelfs tot moordaanslagen op Israëlische regeringsleiders.


Volgens oppositiepoliticus Zehava Galon hebben de liquidaties die in het verleden werden uitgevoerd 'niets bewezen'. "We hebben gemoord en er hadden meer aanslagen plaats." Toch lijkt het er volgens de anonieme bronnen bij defensie op dat Israël neigt naar het hervatten van de liquidaties. Het leger krijgt daarbij steun van twee voormalige legerchefs die ervaring hebben met dergelijke acties, Shaul Mofaz en Moshe Yaalon.

14-11-2012, 20:48


een genocide terror aanslag gepleegd door de terror joden op Palestijnen noemen ze liquidatie


een zelf verdedigings verzets actie tegen de genocide plegende terror joden noemen ze terrorisme


wat een jodenstreken zeg ook van nl tijd om terror joden preventief te liquideren

14-11-2012, 21:55
Er is inderdaad sprake van subtiele genocide in Palestina. De enige en echte staat die hoort te bestaan. Israël is op een criminele manier tot stand gekomen en de wereldwijde gemeenschap moet de handen ineen slaan om het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan door terrorjoden een halt toe te roepen.