Bekijk volle/desktop versie : 400 miljoen voor Gaza.



24-10-2012, 16:57
Uniek bezoek emir Qatar aan internationaal geïsoleerd Gaza
qatarhamas

De emir van Qatar (rechts) wordt verwelkomd door de premier van Hamas in Gaza, Ismail Haniyeh. Foto AP / Mohammed Salem
door Pim van den Dool
Buitenland

De emir van Qatar heeft vandaag een uniek bezoek gebracht aan de door Hamas bestuurde Gazastrook. Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani was het eerste buitenlandse staatshoofd dat een bezoek aflegt aan het Palestijnse gebied sinds de Hamas daar vijf jaar geleden de macht greep.

De emir werd vanochtend bij de grensovergang verwelkomd door een erewacht en grote groepen dolenthousiate Gazanen. Het bezoek van de leider van Qatar is volgens persbureau AP de grootste diplomatieke overwinning voor Hamas sinds de machtsovername in 2007. De emir kwam overigens niet met lege handen: de noodlijdende Gazastrook krijgt voor een bedrag van 400 miljoen dollar aan de hulp van Qatar.
‘Qatar wil verdeelde Palestijnen verzoenen’

Dat de emir naar Gaza reist is pikant omdat veel Arabische landen traditioneel de rivaal van Hamas, de op de Westelijke Jordaanoever regerende Palestijnse Autoriteit, steunen. Hamas werd door veel Arabische landen de laatste jaren verketterd om zijn warme banden met de shi’itische beweging Hezbollah en landen als Syrië en Iran. De Palestijnse president Abbas was dan ook onaangenaam verrast door het bezoek en belde de emir vorige week met de mededeling dat hij de internationaal erkende leider van de Palestijnen is.

Qatar heeft met het bezoek aan Gaza volgens onze correspondente in Israël Leonie van Nierop verzoening tussen de Palestijnen proberen te bewerkstelligen:

“Qatar investeert ook in de Westelijke Jordaanoever en zal proberen Hamas en Fatah weer bij elkaar te brengen. Het oplossen van die ruzie, zou – als het lukt – prestige opleveren voor Qatar. De emir zou Abbas hebben meegevraagd. Abbas is sinds 2007 niet meer in Gaza geweest, en zou hebben geweigerd.”

Israël bijzonder ontstemd over bezoek emir

De premier van Hamas in Gaza, Ismail Haniyeh, noemde het bezoek van de emir “een krachtige boodschap”. Het laat volgens hem zien dat Gaza niet alleen staat en dat de economische en politieke blokkade van Gaza door Israël is gebroken.

Israël reageerde vandaag verbijsterd op het besluit van de emir Gaza te bezoeken. Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gooit de leider van Qatar de hoop op vrede overboord door Hamas te legimiteren, wat volgens Israël een terreurorganisatie is. Israël vindt het ook vreemd dat Qatar op deze manier partij kiest in het conflict dat de Palestijnen onderling hebben. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/23/uniek-bezoek-emir-qatar-aan-internationaal-geisoleerde-gazastrook/

24-10-2012, 17:12


En nu maar hopen dat de gazanen er eens een stukje van meekrijgen..

24-10-2012, 17:25
Hmmm, eenmalig 400 miljoen dollar? Leuk gebaar.

Maar waarom niet structureel 500 miljoen dollar per jaar zoals de VS doet?


Citaat:
PA krijgt weer subsidie VS
wo 16-11-2011



De VS heeft haar financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit hervat; een week daarna besloot Israel om het overmaken van alle gelden aan Ramallah te bevriezen.


Beide landen schortten onlangs hun subsidies op. De VS vanwege het Palestijnse initiatief tot het eenzijdige uitroepen van een Palestijnse staat, Israel vanwege de aanvraag van UNESCO lidmaatschap.

De Verenigde Staten, die jaarlijks ongeveer $500 miljoen aan de Palestijnse Autoriteit geven, staakten in augustus al de steun aan de Palestijnse Autoriteit. Maar op 3 oktober werd bekend dat Amerika de steun hervat met $50 miljoen aan de veiligheidsdiensten van PLO-voorzitter Mahmoud Abbas en $148 voor andere instellingen van zijn Palestijnse Autoriteit.

Ileana Ros-Lehtinen, de (Republikeinse) voorzitster van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, verklaarde dat de geldstroom is hervat vanwege de persoonlijke betrokkenheid van president Barack Obama. Volgens Obama is deze steun een “Amerikaans veiligheidsbelang”, liet zij weten, en de Israelische regering is het daarmee eens.

De Israelische regering heeft echter op 14 november besloten om geen geld meer naar de Palestijnse Autoriteit over te maken. Israel schortte de betalingen aan Abbas al tijdelijk op maar deed dit pas vorige maand tijdelijk, veel later dan de VS, nadat de Palestijnen in strijd met artikel 31 van de Oslo Akkoorden een aanvraag indienden voor lidmaatschap van UNESCO. Het gaat om een deel van de ongeveer $100 miljoen aan belasting en douane-inkomsten, die Israel jaarlijks overmaakt naar de PA.

BRON: http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten-2011/PA-krijgt-weer-subsidie-VS.html
En de bron waaruit dit komt zijn de zionisten van het CIDI, die klagen over deze steun. Dus dan zal het niet gelogen zijn. Het CIDI ergert zich daar namelijk rot aan. Maar dat is jammer voor hen. Stelletje jankerds dat het zijn.

24-10-2012, 17:29

Citaat door Peej:
Hmmm, eenmalig 400 miljoen dollar? Leuk gebaar.

Maar waarom niet structureel 500 miljoen dollar per jaar zoals de VS doet?



En de bron waaruit dit komt zijn de zionisten van het CIDI, die klagen over deze steun. Dus dan zal het niet gelogen zijn.
Het CIDI ergert zich daar namelijk rot aan. Maar dat is jammer voor hen. Stelletje jankerds dat het zijn.
Men is altijd erg goed in eenmalige gebaren en daar veel tamtam over maken.

24-10-2012, 17:31



Citaat door Globi:
Men is altijd erg goed in eenmalige gebaren en daar veel tamtam over maken.
Inderdaad. En laten we eerlijk zijn, die 500 miljoen van de VS zijn natuurlijk ook niks als je het vergelijkt met de steun die de VS aan Israël geeft.

Maar de Palestijnen krijgen per hoofd van de bevolking wel een absurd hoog bedrag aan ontwikkelingshulp, in vergelijking met landen waar mensen écht honger hebben.

24-10-2012, 17:36

Citaat door Peej:
Inderdaad. En laten we eerlijk zijn, die 500 miljoen van de VS zijn natuurlijk ook niks als je het vergelijkt met de steun die de VS aan Israël geeft.

Maar de Palestijnen krijgen per hoofd van de bevolking wel een absurd hoog bedrag aan ontwikkelingshulp, in vergelijking met landen waar mensen écht honger hebben.
Het meeste verdwijnt denk ik in de zakken van de 'leiders'.