Bekijk volle/desktop versie : Offerfeest actie



09-10-2012, 15:20
Via een e-mail keten heb ik deze e-mail ontvangen. Graag even met jullie delen.


Citaat:
Bismillâhi Rahmâni Rahîm, Alhamdulillâhi Rabbil 'Âlamîn was-salâtu was-salâmu 'alâ nabiyyinâ Muhammadin wa 'alâ ahlihi wa ashâbihi aj'ma'în amma' ba'd.

In de Naam van Allâh, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.

As-salâm 'alaykum warahmatullâhi wa barakâtuh beste broeder of zuster,
Zoals je wellicht weet breekt binnenkort de maand Dhû'l-Hijja aan, de maand van 'Îd ul-Adhâ (het Offerfeest). Zoals je waarschijnlijk ook weet is het de bedoeling dat een deel van het vlees naar de behoeftigen/minderbedeelden gaat. Veel moslims in het Westen laten dit na omdat zij in de veronderstelling zijn dat er hier geen behoeftigen/minderbedeelden leven. Daarom willen wij je graag attenderen op het volgende:

In de Nederlandse en Belgische asielzoekerscentra wonen zeer veel vluchtelingen die afkomstig zijn uit moslimlanden. Ook zij willen graag delen in de feestvreugde, maar deze gezinnen hebben (meestal) niet eens geld om vlees te kopen, laat staan om een heel schaap te slachten, wat zelfs voor de gemiddelde moslim in het Westen een flinke investering is. Om deze reden hebben wij sinds een aantal jaar besloten om vlees voor deze gezinnen in te zamelen, opdat zij ook het Offerfeest kunnen vieren mét het vlees dat er toch wel bij hoort. Velen onder ons hebben moeite om het vlees op te krijgen, waarom zouden wij het dan niet delen met onze broeders/zusters die er zeer blij mee zouden zijn?

We hebben via de moskee vlees ingezameld, hebben dit naar een lokaal asielzoekerscentrum gebracht en het verdeeld onder onze moslimbroeders en -zusters. Zij waren hier zeer blij mee en waren dankbaar dat er broeders/zusters waren, die ook aan hun gedacht hadden.

Ook is het zo dat de bewoners in het asielzoekerscentrum vaak maar beschikken over een paar Qur'âns voor vele gezinnen (in het betreffende asielzoekerscentrum ging het om vijftig gezinnen met slechts 4 Qur'âns). Via het bestuur van de plaatselijke moskee heb je de mogelijkheid om gratis een aantal dozen Qur'âns op te halen bij de Saudische Ambassade in Den Haag (wellicht ook in Brussel). De ambassade wil echter wel dat dit via het moskeebestuur gebeurt.
Ook jij kan met een aantal broeders of zusters uit jouw omgeving dit op regionaal niveau organiseren! Wij willen hier wel bij vermelden dat het het handigst is als er iemand contact opneemt met een broeder/zuster uit het asielzoekerscentrum, zodat hij/zij jullie kan informeren over het aantal moslimgezinnen dat in het centrum woont. De medewerkers van het asielzoekerscentrum zijn hier namelijk niet altijd even enthousiast over en om deze reden is het praktischer om het via een bewoner te regelen.

Het zou toch geweldig zijn om op deze feestelijke dagen onze broeders en zusters te verblijden met vlees en met eventueel een Qur'ân, zodat zij deze kunnen lezen wanneer zij wensen, en niet hoeven te wachten tot een medebewoner klaar is. Onze broeders en zusters in deze asielzoekerscentra hebben het niet makkelijk, zij worden niet altijd even positief behandeld en kunnen iedere oppepper wel gebruiken. Laten wij hen daarom dit jaar op deze bijzondere dagen verblijden en de Islamitische banden met hen aanhalen. We hebben geconstateerd dat er na deze actie veel meer broeders uit het centrum naar de moskee kwamen, omdat zij nu ook het gevoel hadden onderdeel te zijn van de lokale moslimgemeenschap, ongeacht hun verblijfstatus.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat er geen asielzoekerscentrum bij je in de buurt is. In dit geval zijn er vast genoeg broeders en/of zusters in je leefomgeving die op de een of andere manier niet, of minder makkelijk, kunnen meedelen in de feestvreugde. Denk hierbij aan alleenstaanden, grote gezinnen die moeten leven van een uitkering of een zeer laag inkomen, bekeerlingen etc. Ook deze mensen zou je ontzettend blij kunnen maken door voor hen een vleesinzameling te organiseren in de moskee of op een andere ontmoetingsplek. Je kunt hierbij denken aan het opstellen van een lijst met behoeftige personen die zich hiervoor kunnen opgeven en het bekend maken van deze lijst in de regio.

Moge Allâh je een gezegend Offerfeest schenken, en ook degenen die het niet zo goed hebben als wij. Moge Allâh hun situatie vergemakkelijken en hen toch laten genieten van dit bijzondere feest, Allâhumma amîn.
Mocht je meer informatie willen omtrent dit initiatief, of vragen hebben, dan kun je uiteraard terugmailen. Wij zullen dan trachten hier zo snel mogelijk op te reageren inshâ'Allâh.
Subhânaka Allâhumma wa bih'amdik, ash-hadu allâ illâha illâ anta, astaghfiruka wa atûbu ilayk.

Wa 'alaykum as-salâm warahmatullâh,