Bekijk volle/desktop versie : Terroristische dreiging uit niet-islamitische hoek



08-10-2012, 18:20

Citaat:
Dat de terroristische dreiging tevens uit niet-jihadistische hoek kan komen, is ook de afgelopen maanden weer gebleken. In Duitsland werden op 6 juni 2012 twee neonazi's gearresteerd, die verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag. In de VS heeft een neonazistische skinhead zes sikhs gedood toen hij op 5 augustus 2012 het vuur opende bij een sikh-tempel. Het is waarschijnlijk dat zijn daad een uitvloeisel is van zijn neonazistische opvattingen. De aanslag in de VS illustreert nogmaals de dreiging die uitgaat van gewelddadige eenlingen. Verder is in augustus 2012 de Noorse terrorist Breivik veroordeeld tot 21 jaar voor de aanslagen in de zomer van 2011, waarbij 77 slachtoffers vielen.

Hoewel de thema's 'islam' en 'integratie' ook in Nederland polariserende thema's blijven, valt op dat deze thema's op dit moment een minder prominente rol spelen in het politieke en publieke debat. Kwesties als de financieel-economische crisis, bezuinigingen en de Europese Unie krijgen meer aandacht in de politiek en media.

Op het terrein van dierenrechtenextremisme en links en rechts georiënteerd extremisme was het de afgelopen maanden op enkele incidenten na rustig. Radicale asielrechtengroeperingen hebben verder het 'No border-netwerk' opgericht, met als doel de samenwerking en coördinatie te bevorderen tussen actoren in het asielrechtenveld.

De rust in Nederland op links en rechts georiënteerd extremisme staat in schril contrast met het politieke geweld in Griekenland (zowel links als rechts) en Italië (links). In Griekenland wakkert de financieel-economische crisis de al langer levende afkeer van immigranten en illegalen onder delen van de samenleving verder aan.
http://actualiteiten.blogspot.nl/2012/10/terroristische-dreiging-uit-niet.html