Bekijk volle/desktop versie : Kamer vraagt uitleg aan Opstelten over zaak-Demmink



08-10-2012, 11:27
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie moet in een brief opheldering geven over zijn hoogste ambtenaar, Joris Demmink. Dat willen Kamerleden van VVD, PvdA, SP, CDA en 50Plus naar aanleiding van getuigenissen in het AD over contacten van de Justitietopman met een pooier van minderjarige jongens.

Meerdere ooggetuigen verklaarden in het AD van afgelopen zaterdag dat Joris Demmink (64) begin jaren '80 ontmoetingen had met jongenspooier Dick Willard. Demmink ontkent enig contact met de Haagse crimineel te hebben gehad.

'Er blijft een sfeer van dit soort verhalen om de secretaris-generaal hangen,' zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam. Hij ondersteunt een oproep van VVD-Kamerlid Ard van der Steur, die Justitieminister Opstelten uitleg vraagt over 'weer nieuwe berichten rond de secretaris-generaal'. Ook de PvdA, de SP en de partij 50Plus van Henk Krol verlangen tekst en uitleg.

PVV-Europarlementariër Lucas Hartong gaat een flinke stap verder. Hij eist 'een onafhankelijk en diepgaand onderzoek en heeft een commissie van het Europees Parlement gevraagd de zaak-Demmink op de agenda te zetten.

Reconstructie
Vandaag brengt het AD een reconstructie met nieuwe feiten van de onderzoeken die de afgelopen jaren naar de ambtenaar zijn gedaan. Hieruit blijkt onder meer dat Justitieminister Piet Hein Donner door twee van zijn topmannen is gewaarschuwd voordat hij Joris Demmink in 2002 benoemde tot secretaris-generaal. In een reactie zegt Donner dat na onderzoek 'geen begin van bewijs voor de geruchten is gevonden'.

Bronnen bij politie en justitie plaatsen echter vraagtekens bij de wijze van onderzoek door onder meer de Rijksrecherche. Zoals deze voormalig topambtenaar van Justitie: 'Als er onderzoek naar een ambtenaar wordt gedaan, wordt hij altijd op non-actief gesteld tot het onderzoek is afgelopen. Bij Demmink is dat nooit gebeurd.'

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3328032/2012/10/08/Kamer-vraagt-uitleg-aan-Opstelten-over-zaak-Demmink.dhtml

08-10-2012, 11:49


Dat ze eindelijk de onderste steen maar eens bovenhalen.

08-10-2012, 11:52

Citaat door Raven:
Dat ze eindelijk de onderste steen maar eens bovenhalen.
Dat wordt inderdaad hóóg tijd.

08-10-2012, 12:06

Citaat door Raven:
Dat ze eindelijk de onderste steen maar eens bovenhalen.
Inderdaad, aanpakken dat soort smeerlappen.

08-10-2012, 13:00


De heer Demmink is inmiddels een bodemprocedure begonnen tegen het Algemeen Dagblad.

Citaat:
Volgens de advocaat van Demmink, Harro Knijff, wil zijn cliënt de aanhoudende beschuldigingen aan zijn adres over pedofiele contacten niet langer over zijn kant laten gaan. “Als je niets doet, wordt de berichtgeving voor waar gehouden en dat accepteert Demmink niet”, aldus Knijff desgevraagd.
Dan vraag ik me toch af waarom hij niet eerder actie ondernomen heeft; die beschuldigingen, daar horen we al zo'n tien jaar van. Waarom dan niet eerder de handschoen opgepakt om je naam te zuiveren? Dat lijken me toch wel de laatste beschuldigingen die iemand "over zijn kant zou willen laten gaan". Die zaak kan immers maar twee kanten op; of hij is ter goeder trouw en wordt al jaren belasterd óf hij heeft inderdaad het nodige op zijn kerfstok.

Hup, die man op nonactief en laat er maar eens een gedegen onderzoek volgen. Beter laat dan nooit!