Bekijk volle/desktop versie : Opmerkelijk project voor privésteden Honduras van de baan



04-10-2012, 12:36
Een apart project krijgt geen doorgang van de rechter.





De constitutionele kamer van het hooggerechtshof van Honduras heeft een streep gehaald door een project voor de stichting van particulier beheerde steden, zogenaamde 'modelsteden' met een eigen bestuur, eigen politiemacht, eigen rechtsstelsel en eigen belastingsysteem. Het project is in strijd met de grondwet, oordeelde de kamer.

Het project, hoewel omstreden, werd in 2011 door het congres geloodst. De regering tekende vorige maand een overeenkomst met investeerders voor de bouw van drie privésteden. Zij hoopte dat de drie geplande steden economische groei en duizenden banen zouden brengen.

Burgergroepen hebben zich tegen het project gekeerd. Zij werden hierbij gesteund door het inheemse Garifuna-volk, dat niet wil dat zijn land voor de bouw wordt gebruikt. Vorig jaar november werd bij het hooggerechtshof al een klacht ingediend door een voormalige aanklager, die sprak van een 'catastrofe voor Honduras'.

Voor het oprichten van de steden is buitenlands kapitaal nodig. In ruil daarvoor moet de staat Honduras nationaal grondgebied overdragen. Dat wordt door de grondwet nadrukkelijk verboden, zeiden de rechters van de constitutionele kamer.

Toch is er nog een strohalm voor de bedenkers van het project. Vier van de vijf leden van de kamer keurden het voorstel af. Omdat de beslissing niet unaniem is, wordt de zaak doorverwezen naar de vijftien rechters van het hooggerechtshof, die zich waarschijnlijk binnen tien dagen over de kwestie zullen buigen.

05-10-2012, 22:04


Ja kom op wat denken die ri


05-10-2012, 22:04
Ja kom op wat denken die ri