Bekijk volle/desktop versie : Nederlandse documentaire geschrapt in Kirgizië



30-09-2012, 00:33
http://www.gaykrant.nl/news/10614-nederlandse_documentaire_geschrapt_in_kirgizië;
De documentaire I am gay and Muslim van de Nederlandse filmmaker Chris Belloni is plotseling geschrapt van het programma van het Human Rights Film Festival in Kirgizië. Bedreigingen aan de filmdirectie waren de oorzaak van het annuleren van de vertoning.

De directie van het Human Rights Film Festival in Bisjkek, de hoofdstad van het Centraal-Aziatische Kirgizië, kreeg dreigementen dat de bioscoop in brand zou worden gestoken als de documentaire I am gay and Muslim vertoond zou worden. De openbaar aanklager oordeelde naar aanleiding van die dreigementen – afkomstig van nationalistische groeperingen en lokale moslimleiders – dat de film ‘extremistisch materiaal’ is. Kirgizië zou het eerste islamitische land zijn waar de documentaire vertoond zou worden. In het land wordt homoseksualiteit gezien als ondermijnend voor de samenleving.

In I am gay and Muslim is de zoektocht te zien van vijf jonge homoseksuele mannen in Marokko naar hun religieuze en seksuele identiteit. Geprikkeld door de politieke actualiteit waarin homoseksualiteit en moslims onverenigbaar lijken, vertrok filmmaker Belloni in 2011 naar Marokko om homoseksuele moslims te ontmoeten. De geportretteerde mannen delen persoonlijke ervaringen over het dubbelleven waartoe zij zich veroordeeld voelen, hoewel sommigen inmiddels openlijk uitkomen voor hun geaardheid. De documentaire biedt de mannen een podium en belicht tegelijkertijd de vele dilemma’s waar jonge, homoseksuele moslims mee worstelen in hun zoektocht naar identiteit en acceptatie door de maatschappij. De film is in maart van dit jaar in première gegaan tijdens de Roze Filmdagen in Amsterdam.

30-09-2012, 02:28


Met alle respect maar iets geeft mij in dat het wachten is op moskeeën met roze minaretten, uiteraard zet Nederland BV zich hier wel voor in maar islamitische vrouwen die alleen met vrouwen willen zwemmen 1x in de 14 dagen 2 uurtjes is teveel gevraagd.