Bekijk volle/desktop versie : Marokko heeft smaak te pakken en wil meer auto's verkopen



18-09-2012, 15:31
Na de goede resultaten wil Marokko meer.





Het Koninkrijk heeft zichzelf als doel gesteld om in 2020 minimaal 250.000 auto's te verkopen die in Marokko gefabriceerd zijn. Dat zegt Aziz El Atiaoui, directeur van het Agentschap voor investeringen. Hij wil dat de industrie een leidende rol gaat spelen. Marokko breidde het aantal autofabrieken de afgelopen jaren uit met productiecentra in Casablanca, Tanger en Kenitra. Merken als Renault, Nissan en Dacia hebben zich reeds gevestigd.


Om het ambitieuze doel te bereiken moeten 200 bedrijven zich verspreiden over het hele land. Dan moet men niet alleen aan autofabrieken denken maar ook aan centra die auto-onderdelen fabriceren. Bovendien is Marokko bezig met de planning van een logistiek park waar meerdere merken zich moeten vestigen. Uiteindelijk is het doel om tienduizenden banen te creëren en een miljoen auto's te produceren en te exporteren.


El Atiaoui wees daarbij naar de voordelen van Marokko en vergeleek die met opkomende en concurrerende markten als die van Turkije. Zo zijn de arbeidskosten in Marokko 30% lager dan die van Turkije. Ook heeft Marokko verschillende belastingvoordelen in het vooruitzicht gesteld.