Bekijk volle/desktop versie : Verdriet



10-09-2012, 23:08

Verdriet

Verdriet... Is er iemand die dat gevoel niet kent ?
Een kind waarvan zijn/haar snoepjes afgepakt zijn, voelt zich verdrietig. Een moeder die haar kind verliest is verdrietig. Iemand die slecht nieuws van de dokter te horen krijgt, kan eveneens bedroefd raken.
Zoveel deuren die tot verdriet leiden. En zoveel manieren om ermee om te gaan. De één drinkt zijn verdriet weg, de ander maakt een eind aan zijn leven, weer anderen hebben geduld en dit is het mooist.
Een leven zonder teleurstellingen en verdriet is onmogelijk, het leven is soms hard. Maar we moeten begrijpen dat de manier waarop wij met deze teleurstellingen omgaan een test kan zijn voor ons karakter en ons geloof.

Allah zegt (interpretatie van de betekenis):

Degene die de dood en het leven heeft geschapen om jullie te beproeven, (en te tonen) wie van jullie de beste daden verricht. En Hij is de Almachtige, de Vergevensgezinde.
(Soerat al-Moelk: 2)

De mens is vaak hoogmoedig en denkt vaak de hele wereld aan te kunnen vanwege de status die hij in deze wereld bereikt heeft. Maar vroeg of laat komt iedereen wel in een situatie terecht die hij niet zelf in de hand heeft en dit herinnert ons hoe zwak we eigenlijk zijn. Nooit zullen wij bij machte zijn een aardbeving, overstroming of een vulkaanuitbarsting te voorkomen. Zelfs de beste artsen kunnen de dood niet stoppen of alle ziektes genezen. Als Allah het wil, kan rijkdom in een oogwenk veranderen in armoede, blijheid in verdriet, sterkte in zwakte, en ga zo maar door. Zware tijden leren ons om nederig te zijn.

De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei:

Hoe geweldig is de toestand van de gelovige, want zijn toestand is altijd goed, en dit is op niemand van toepassing behalve op de gelovige. Als hem iets goeds overkomt, doet hij dankbetuigingen, en dat is goed voor hem. En als hem iets slechts overkomt, dan verdraagt hij het met geduld, en hij zal daarvoor beloond worden.
(Moeslim)

Kortom, of we nu ondergedompeld zijn in rampen, of simpelweg geïrriteerd raken door kleine dingen in het dagelijkse leven, wij zouden er altijd naar moeten streven om van elke situatie het beste te maken. We moeten onszelf eraan herinneren dat beproevingen een noodzakelijk onderdeel van het leven zijn om als moslim een goed karakter te ontwikkelen.

Ibn ul-Qayyim (moge Allah hem genadig zijn) zegt:

Allah wil enkel het goede voor de ware gelovige. Allah geeft aan deze dienaar, terwijl Hij hem andere zaken ontzegt. En Hij geeft gunsten, terwijl Hij hem test. Zijn testen zijn een genezing, ook al lijken zij uiterlijk gezien op een ziekte. Doch, uit onwetendheid denkt de dienaar dat gunsten zich slechts bevinden in voorspoed en gezondheid, en dat het enkel zaken betreft die hij aangenaam vindt. Maar als deze dienaar kennis zou bezitten, dan zou hij beseffen dat Allah hem gunsten geeft wanneer Hij hem van iets onthoudt. En dan zou hij beseffen dat de testen een barmhartigheid zijn. Zodoende zou hij meer genieten van de testen dan van tijden van voorspoed en zou hij meer van armoede genieten dan van rijkdom en dan zou hij Allah dankbaarder zijn in tijden waarin hij weinig bezit dan in tijden waarin hij veel bezit! En zo waren onze vrome voorgangers!