Bekijk volle/desktop versie : Moslim stemwijzer!



10-09-2012, 11:09

10-09-2012, 18:18


Bismillâhi Rahmâni Rahîm, Alhamdulillâhi Rabbil 'Âlamîn was-salâtu was-salâmu 'alâ nabiyyinâ Muhammadin wa 'alâ ahlihi wa ashâbihi aj'ma'în amma' ba'd.

In de Naam van Allâh, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.

As-salâm 'alaykum warahmatullâhi wa barakâtuh beste broeder of zuster,

Wij hebben vele vragen en opmerkingen van jullie ontvangen naar aanleiding van onze mailing over het deelnemen aan democratische verkiezingen, jazâkumu Allâhu khayran hiervoor. Wij stellen het erg op prijs als onze mailings worden gelezen en erover wordt nagedacht. In verband met de vele berichten die we hierover hebben ontvangen zijn we helaas niet in staat om alle reacties individueel te beantwoorden. We hebben daarom besloten een overzicht te maken van de meest voorkomende vragen/opmerkingen en via deze mailing te beantwoorden. Je kunt op de vragen/opmerkingen klikken voor een antwoord.

Alvorens we naar het overzicht van de vragen, opmerkingen en de antwoorden erop gaan, willen we aangeven dat we opgemerkt hebben dat er veel vragen waren die beginnen met “Ik vind…” en “Ik denk…”. Bij islâmitische kwesties is het niet toegestaan om hierover een oordeel te vormen als dit niet gebaseerd is op de islâmitische maatstaven. Deze zijn niet onderhevig aan menselijke waardebepaling. Allâh, de Verhevene zegt namelijk in de Edele Qur’ân (interpretatie van de betekenis):

“En het past een gelovige man en een gelovige vrouw niet, wanneer Allâh en Zijn Boodschapper een zaak hebben besloten, om een andere keuze te maken in hun zaak. En wie Allâh en Zijn Boodschapper niet gehoorzaamt: waarlijk, hij verkeert in duidelijke dwaling.” {Qs 33:36}

Inshâ’Allâh zullen we middels deze mailing de misvattingen hieromtrent verduidelijken.

Vraag/opmerking en antwoord:

Wat heeft shirk met democratie te maken?
Een moslim die een stem uitbrengt, aanbidt die de democratie?
Onze intentie is niet om shirk te plegen.
Ben ik een mushrik als gestemd heb?
Het wordt wel eens vergeten dat dit geen islâmitisch land is.
Hoe zit het met een verplichting zoals in België?
Als een moslim geplaatst is tussen twee kwaden dan moet hij kiezen voor de minst slechte (noodsituatie).
Als je niet stemt moet achteraf niet geklaagd worden.
Ik heb reeds diverse betogen gelezen over dit onderwerp met verschillende standpunten. Tot op heden ben ik er nog steeds niet uit wie ik nou precies moet volgen.
Is het niet beter om eerst naar de kern van het probleem te gaan en de personen/organisaties aan te spreken die naar de stembussen oproepen?
Onze situatie is schrijnend en het is goed te stemmen op een partij die onze belangen behartigt.
Wat vindt u van dat we in feite door niet te stemmen indirect ook meedoen met de verkiezingen? Onze stem gaat dan namelijk naar de grootste partij.
We hebben Fatâwa van prominente geleerden die stemmen wel toestaan. Hoe gaan we hiermee om?
We hebben geen ander alternatief dan ons stem te laten horen.
We zijn verplicht om met alle toegestane middelen onze belangen te behartigen.
Waarom mogen de imâms niet oproepen tot stemmen in de moskee?
Met deze oproep zaaien jullie verdeeldheid onder de moslims.
We stemmen zodat wij met rust worden gelaten.
Beseffen jullie wel dat jullie op de Dag des Oordeels hier verantwoordelijk voor zullen worden gehouden?

Ons rest niets anders dan alle moslims nog een laatste keer te waarschuwen tegen de gevaren van deze moderne shirk.Slechts de liefde die wij voor jullie koesteren, en de wetenschap dat we niet opgewassen zijn tegen het Hellevuur, zet ons ertoe aan dit te doen. De grootgeleerde Ibn ul-Qayyim al Jawziyya (moge Allâh hem genadig zijn) heeft gezegd dat er maar 1 soort moslim bestaat. Namelijk diegene die afstand houdt van shirk met spraak en handelen. Dus zijn uitspraak is altijd Tawhîd, zijn handelingen bezitten Tahwîd, zijn staat is Tawhîd eveneens is zijn uitnodiging altijd tot Tawhîd. (Madâridj as-Salikîn boek 3/p.446)

Elke moslim die van plan is te stemmen dient deze informatie zorgvuldig te bestuderen. Er zijn immers ondubbelzinnige bewijzen geleverd die het stemmen ten stelligste verbieden en waarmee het als een daad ongeloof gemarkeerd wordt. Geen weldenkend moslim zal het stemmen tegenover zijn Heer kunnen verantwoorden nadat hij is geconfronteerd met de gevaren ervan.

Vrees Allâh de Almachtige, en blijf ver verwijderd van het stemlokaal, en waarschuw elke moslim(a) om hetzelfde te doen. En mocht je dit pas na de verkiezingen onder ogen krijgen en behoren tot degenen die gestemd hebben, vraag je Schepper dan oprecht om vergiffenis en vrees Hem bij de volgende verkiezingen. En we zeggen tegen diegene die dit wel voor de verkiezingen onder ogen zullen krijgen en de inhoud begrijpen, maar zich alsnog begeven naar het stemlokaal dat Allâh de Alwetende over dergelijke personen het volgende heeft geopenbaard (interpretatie van de betekenis):

“Heb jij diegene niet gezien die dachten dat zij geloofden in wat aan jou (profeet Muhammad) geopenbaard is en in wat er voor jou geopenbaard is? Zij willen volgens de thagût (lees: Democratie) berechten, hoewel hen toch bevolen was er niet in te geloven. En het is zo dat de shaytân hen ver weg wil doen afdwalen.” {Qs 4:60}

O Allâh, we hebben de moslims hiervoor gewaarschuwd. O Allâh, getuig hiervan!

O Allâh, we hebben de moslims hiervoor gewaarschuwd. O Allâh, getuig hiervan!

O Allâh, we hebben de moslims hiervoor gewaarschuwd. O Allâh, getuig hiervan!

We zoeken onze toevlucht bij Allâh: “Onze Heer, laat ons hart niet afdwalen nadat U ons hebt geleid en schenk ons Uw barmhartigheid; waarlijk, U bent de Milddadige” {Qs 3:8} “Onze Heer, vergeef ons en onze broeders, die ons voorafgingen in het geloof, en laat geen wrok in ons hart blijven tegen de gelovigen. Onze Heer! U bent inderdaad Liefderijk, Genadevol.” {Qs 59:10}

We vragen Allâh de Leidinggevende om ons te leiden op Zijn Weg met een diepe kennis van Zijn religie waar we naar zullen handelen, oprecht voor Hem alleen. We vragen Allâh de Barmhartige om ons te doen behoren tot degenen die een oprechte houding ten opzichte van Hem hebben en ons standvastig te houden op Zijn religie en ons ver verwijderd te houden van de tâghût (democratie), Allâhumma amîn.

En Allâh, de Alwetende weet het beste en is de Schenker van al het succes!

Subhânaka Allâhumma wa bihamdik, ash-hadu allâ illâha illâ anta, astaghfiruka wa atûbu ilayk.

Wa 'alaykum as-salâm warahmatullâh,

Projectgroep Moslims In Dialoog (MID)