Bekijk volle/desktop versie : Irakezen worden verwijderd van IND-kantoor Zwolle



23-08-2012, 11:39
Vier Irakezen opgepakt de rest heeft zich verplaatst.





De uitgeprocedeerde Irakezen die bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Zwolle demonstreren hebben zich verplaatst naar de stoep voor het kantoor. De directeur had hen als eigenaar van het terrein gesommeerd te vertrekken. Vier Irakezen die weigerden zijn opgepakt, zegt een politiewoordvoerder. De overige Irakezen, enkele tientallen, staan nu voor het kantoor. "Dat is openbare ruimte, dus overleggen we met de gemeente wat er nu moet gebeuren. De bal ligt bij de gemeente", zegt een politiewoordvoerder.

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat op basis van de situatie ter plekke wordt bekeken of er regels worden overtreden en of er moet worden ingegrepen. "Dit kan op de korte of lange termijn tot actie leiden. Maar als dat het geval is, horen de betrokkenen dat eerst." Iedereen, ook huisbewoners, kan ongewenste bezoekers vragen te vertrekken. Als de bezoekers na twee keer geen gehoor aan geven, zijn ze strafbaar. Omdat de Irakezen zich op het terrein van de IND bevonden, was deze regeling volgens de woordvoerder ook op hen toepasbaar. Nu ze verderop staan, geldt de regeling niet meer.

Een deel van de asielzoekers vertrok dinsdag al toen duidelijk werd dat minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) niet opnieuw wilde kijken naar de situatie van de demonstranten.