Bekijk volle/desktop versie : }}}}}}}}}}}}} Laylatoel Qadr !!!!!!!!



11-08-2012, 14:32

“Degene die tijdens Laylatoel Qadr opblijft en bidt vanuit geloof en in de hoop op een beloning, zijn voorgaande zonden zullen worden vergeven.” Boekhaarie en Moeslim, door Aboe Hoerayrah[/SIZE]

- Waarom is Laylatoel Qadr zo belangrijk?
Het is de nacht waarin de Koran is neergezonden, dat maakt de maand Ramadan ook belangrijk als de maand waarin de Koran is neergezonden.

"Voorwaar, Wij hebben hem (de Koran) neergezonden in de Waardevolle Nacht (lailat alqadr). En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De Engelen en de Geest (Jibriel) daalden in haar neer met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede heerst (in de nacht), tot aan de ochtend schemering." [Hoofdstuk Al Qadr; 97]

Daarnaast is het de nacht waarin Allah jouw lot voor het komende jaar bepaalt. Besteed deze nacht dus in volle aanbidding en goede daden!

Verder is het ook de nacht die beter is dan 1000 maanden. Bidt jij bijvoorbeeld in deze nacht dan is het net alsof je 1000 maanden (83+ jaar) hebt gebeden.

- Wanneer is Laylatoel Qadr?
Er is een misverstand betreffende de aanname dat Laylatoel Qadr de 27e valt (ik zal later inschaaAllah meer informatie plaatsen hierover). De kennis hierover is bij Allah.
De profeet vrede zij met hem heeft gezegd:

“Zoek Laylat al-Qadr in de laatste tien dagen van Ramadaan.”
(De hadeeth van ‘Aa’ishah werd verhaald door al-Bukhaari, 4/259; de hadeeth van Ibn ‘Umar werd verhaald door Muslim, 2/823. Deze bewoording is van de hadeeth van ‘Aa’ishah).

Specifiek in de oneven nachten, dwz. op de 21e, de 23e, de 25e, de 27e en de 29e.. De profeet vrede zij met hem heeft namelijk gezegd:

“Zoek het in de laatste tien nachten tijdens de oneven nachten.”
(Verhaald door al-Bukhaari, 1912, zie ook, 1913. Ook verhaald door Muslim, 1167, zie ook 1165).

Hierbij is het waarschijnlijker dat Laylat al-Qadr in de laatste zeven dagen is. Ibn ‘Umar (moge Allah tevreden met hem zijn) overleverde dat aan een man onder de metgezellen van de Profeet (sallalahu alayhi wa salam) Laylat al-Qadr in een droom getoond werd, en dat het een van de laatste zeven nachten was. De boodschapper van Allah (sallalahu alayhi wa salam) zei: “Het schijnt dat je dromen bevestigen dat het tijdens een van de zeven nachten is, dus wie het wil zoeken, laat het hem zoeken tijdens de laatste zeven nachten.”

(Overleverd door al-Bukhaari, 1911; Muslim, 1165). Muslim Overleverde: “Zoek het in de laatste tien nachten, en als een van jullie zwak is of niet in staat is om dat te doen, laat hem dan de laatste zeven nachten niet missen.”

De meest correcte uitspraak waar van uit moet worden gegaan is dat de Nacht valt tijdens de laatste tien dagen, specifiek de oneven nachten.

- Waarom weten we eigenlijk niet op welke nacht Laylatoel Qadr valt?
In Saheeh al-Bukhaari werd overleverd dat ‘Ubaadh ibn al-Saamit zei: De Profeet (sallalahu alayhi wa salam) kwam naar buiten om ons te vertellen wanneer Laylat al-Qadr was, en twee van de moslims ruzieden; Hij zei: “Ik ben naar buiten gekomen om jullie te vertellen wanneer Laylat al-Qadr was, en die en die maakten ruzie, daardoor werd het (de kennis van wanneer Laylat al-Qadr was), van mij weg genomen. Misschien is het beter voor jullie. Zoek het tijdens de negende, de zevende en de vijfde.” (al-Bukhaari, 1919), dwz. tijdens de oneven nachten.

Deze hadith geeft aan hoe slecht het is ruzie te maken en te vechten, in het bijzonder in zaken van religie, en dat dit een oorzaak kan zijn dat goedheid weggenomen of verborgen wordt.
Daarnaast is het beter voor ons om de exacte datum niet te weten zodat we alle nachten in oprechte aanbidding zullen doorbrengen en ons niet focussen op 1 nacht.

- Wat is een nacht (islamitisch gezien)
De nacht begint vanaf de tijd voor het Ischaa gebed. Daarnaast is bijvoorbeeld de 23e nacht van de Ramadan de nacht van de 22e op de 23e (dus na het Ischaa gebed van de 22e dag)

- Hoe kun je Laylatoel Qadr zo goed mogelijk benutten?
- Opblijven en bidden vanuit geloof en met de hoop op een beloning (zie de allereerste hadith)
- Koran reciteren
- Allah loven en prijzen
- Veel dhikr doen (zie deze topic voor een handig dhikr schema! http://forums.marokko.nl/showthread.php?t=4365637)
- Veel dua (smeekbeden) verrichten (ook bijv. m.b.t. je lot het komende jaar)
Aisha vroeg aan de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) wat zij moest zeggen als Laylatul Qadr aangebroken was. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) leerde haar daarop de volgende smeekbede.

[SIZE=2]اَللهُمَّ إنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّيْ
Allahoemma innaka 3affoewwoen toeh’ibboel l-3afwa faa3foe ‘annie.
O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, dus vergeef mij.

- Vergiffenis vragen
- Berouw tonen voor je gepleegde zonden
Enz.

11-08-2012, 14:48


Thanksss voor het plaatsen

11-08-2012, 14:51

Citaat door rosee:
Thanksss voor het plaatsen
Graag gedaan

11-08-2012, 14:52

Citaat door hoceima_driss:
0-0

11-08-2012, 14:57


Baaraka Allaahoe feeki oukhtie.

11-08-2012, 15:00
ameen ameen
0-0

11-08-2012, 15:00

Citaat door Respectyourself:
Baaraka Allaahoe feeki oukhtie.
Wa feeki

11-08-2012, 20:31
Had je al groen gegeven. DjazakAllaah ghair voor het plaatsen!

11-08-2012, 20:45

Citaat door AbdurAlWadud:
Had je al groen gegeven. DjazakAllaah ghair voor het plaatsen!
Dank je wel, heb jou als het goed is ook teruggegeven. Wa iyaak !!