Bekijk volle/desktop versie : Spanje ontslaat kritische journalisten



07-08-2012, 19:54
De rechtse Spaanse regering wordt ervan beschuldigd kritische stemmen de mond te snoeren. Zo zouden verschillende journalisten de laan uitgestuurd zijn bij de openbare omroep RTVE, omdat ze het bezuinigingsbeleid in twijfel trokken. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.



De meest opvallende exit werd zaterdag aangekondigd. Het gaat om Ana Pastor, de presentatrice van een populair actualiteitsprogramma. Volgens verantwoordelijken bij de omroep weigerde ze een baan als presentatrice van een nachtprogramma, maar zelf zegt ze weg te moeten 'omdat ik als journalist handelde'. Volgens de journaliste gaat het om een politieke beslissing. Pastor gelooft dat 'ongemakkelijke' interviews in haar programma kwaad bloed gezet hebben bij politici.

Constante druk
Haar vertrek, net als dat van andere journalisten, komt na het opstappen van Fran Llorente. Llorente was nieuwschef bij RTVE en werd door de regering beschuldigd van 'politieke vooringenomenheid'. Pepa Bueno, een voormaliganchorman, zei dat Llorente onder constante druk van de regeringspartij Partido Popular stond.

Toegevingen
De economische crisis 'dwingt' de nieuw verkozen Spaanse regering onder premier Mariano Rajoy tot toegevingen aan de Europese Unie. Rajoy voerde enkele onpopulaire besparingsmaatregelen door, terwijl in het land tegen de groeiende armoede en werkloosheid geprotesteerd wordt.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3297718/2012/08/07/Spaanse-regering-bezuinigt-kritische-journalisten-weg.dhtml[/SIZE]