Bekijk volle/desktop versie : Inhalator tijdens het vasten



04-08-2012, 21:09
Inhalator tijdens het vasten[/B]

Vraag:

Waarom wordt het vasten niet verbroken door het gebruik van een inhalator voor astma?

Antwoord:

Alle lof zij Allah.

In een inhalator zit een vloeibaar medicijn dat uit drie onderdelen bestaat: chemische substanties, water en zuurstof. Wanneer men druk uitoefent op de inhalator, dan komt het medicijn uit in de vorm van een spray. Als de patiënt een diepe adem neemt bij het gebruik van de inhalator, dan bereikt deze spray de luchtwegen. Echter, een deel hiervan blijft achter in de keelholte en een heel klein deel kan de slokdarm bereiken.

Sommige hedendaagse geleerden zijn van mening dat het gebruik van de inhalator het vasten verbreekt. Zij geven aan dat de inhoud van de inhalator via de mond de maag kan bereiken, waardoor het vasten wordt verbroken. Echter, de meeste hedendaagse geleerden zijn van mening dat het gebruik van de inhalator het vasten niet verbreekt. Dit is de juiste mening. Zij halen hiervoor meerdere zaken aan als bewijs.

De basisprincipe is dat het vasten geldig blijft. Dit verandert slechts als er bewijs voor is. Dat een gedeelte van de spray uit de inhalator de maag bereikt is iets wat niet zeker is: het zou de maag kunnen bereiken maar misschien ook niet. In principe gaat deze substantie door de luchtwegen. Gegeven deze onzekerheid kunnen we dus niet concluderen dat het (gebruik van de inhalator) het vasten verbreekt.

Als we veronderstellen dat het medicijn daadwerkelijk de maag bereikt, dan is het (je) vergeven. Het maakt het vasten niet ongeldig zoals dat ook niet het geval is bij het spoelen van de mond en het gebruik van de Siwaak. Als de vastende zijn mond spoelt, dan blijft er een gedeelte van het water achter in zijn mond en kan een deel hiervan de maag bereiken (...) Echter, dit gedeelte van het water dat de maag bereikt is heel klein en wordt in de Sharie'ah door de vingers gezien.

Wat betreft de Siwaak, het bevat een substantie dat oplost in speeksel, de keelholte bereikt en vervolgens de maag. Maar de Islam ziet dit ook door de vingers. Het gaat hier namelijk om een kleine hoeveelheid en het gebeurt niet opzettelijk. Zo is het deel uit de inhalator dat de maag kan bereiken ook klein. Het verbreekt het vasten dus niet, zoals dat ook niet het geval is bij de miswaak.

De sterkte (van de bewijsvoering) van de tweede mening is dus evident. Dit is de mening die verkozen wordt door de geleerden Sheikh Ibn Baaz, Ibn ul-cOethaymien, Ibn Jibreen en de geleerden van al-Ladjnat ud-Daai’mah (Permanente Commissie voor het uitvaardigen van Fataawaa).

Islamqa.com


__________________________________________________ ________________

Mag je een inhaleertoestel gebruiken tijdens het vasten?


Vraag:

Mag een astmapatiënt tijdens het vasten een inhaleertoestel gebruiken?

Antwoord:

Ja, dat mag, want de inhoud van een inhaleertoestel gaat niet naar de maag, maar naar de longen en kan dus niet als eten en drinken worden beschouwd.

Sheich Mohammed ibnoe Saalih al-;Oethaymien


__________________________________________________ ________


Het gebruiken van de inhalator tijdens het vasten

Door de nobele Shaykh

Saalim al-‘Adjmie

- moge Allah hem behouden -

Vraag:

Mag degene die aan astma lijdt de inhalator gebruiken tijdens het vasten, of
maakt het gebruik hiervan zijn vasten ongeldig?

Antwoord:

Het is voor de vastende toegestaan om de inhalator te gebruiken en dit
maakt zijn vasten niet ongeldig. Dit lijkt immers niet op het eten en drinken, noch heeft
het deze bedoeling.

Bron: As-Siyaam Soe-aal wa Djawaab (Het Vasten: Vraag & Antwoord)

Vertaald vanuit het Arabisch door: Ridouane Mallouki

http://www.soennah.com/content/view/610/41/


http://forum.risala.nl/showthread.php?17946-Het-Ramadan-Topic

04-08-2012, 22:54


Salaam wa'leekoem,

Ik herinner mij een hadith waarin specifiek wordt ingegaan op het inhaleren (van rook of iets vergelijkbaars) naar de longen. Ken jij deze ook en zoja, wat is het oordeel van de geleerden over deze hadith?

Baraka Allaahoefiek.