Bekijk volle/desktop versie : WHO-arts beschoten tijdens polio-uitroeiingscampagne in Pakistan



17-07-2012, 19:30
Onbekende gewapende mannen hebben vandaag een VN-voertuig onder vuur genomen in de Pakistaanse havenstad Karachi. Een arts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is daarbij ernstig gewond geraakt. Ook zijn chauffeur raakte gewond. De buitenlandse arts werkte als vrijwilliger tijdens de polio-uitroeiingscampagne.

Volgens een woordvoerder is de VN-functionaris met spoed naar een nabijgelegen ziekenhuis overgebracht. Het is nog niet duidelijk welke nationaliteit de arts heeft.

De aanslag is nog niet door een groep opgeëist, maar de Taliban hebben al eerder bedreigingen tegen de WHO geuit. Vorige maand maakte Taliban-commandant Maulvi Nazir bekend geen inentingscampagne toe te staan zolang de Verenigde Staten doorgaan met hun droneaanvallen. Dat was al de derde keer dat een leider van de Taliban de inentingen verbood.

Verlamming
Gisteren werd het nieuwste polo-vaccinatieprogramma gelanceerd. Pakistan is een van de drie laatste landen waar polio nog endemisch is. Ook in Afghanistan en Nigeria blijft de ziekte voorkomen. Het virus tast het zenuwstelsel aan en kan leiden tot verlamming of de dood.

De driedaagse vaccinatiecampagne richt zich op ruim 34 miljoen kinderen onder de vijf jaar. Door het verbod van de Taliban zullen in de provincies Noord- en Zuid-Waziristan, waar de Taliban de macht hebben, ongeveer 250.000 kinderen niet ingeënt worden.

Volgens het medische tijdschrift The Lancet zijn in 2011 in Pakistan bijna tweehonderd kinderen geïnfecteerd door polio, het hoogste aantal infecties in meer dan tien jaar tijd.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3287886/2012/07/17/WHO-arts-beschoten-tijdens-polio-uitroeiingscampagne-in-Pakistan.dhtml

17-07-2012, 19:59


Poliopatiëntjes zijn natuurlijk prima materiaal voor zelfmoordaanslagen. Daar kun er niet genoeg van hebben.......

17-07-2012, 20:46
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-18868267