Bekijk volle/desktop versie : Langstudeerboete mag van rechter



Pagina's : [1] 2

11-07-2012, 10:49
Studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie, zijn verplicht de zogenoemde langstudeerboete te betalen.





Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een kort geding over het verhoogde collegegeld voor langstudeerders, dat drie studentenorganisaties hadden aangespannen tegen de staat.
De langstudeerboete of 'Halbeheffing', genoemd naar staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD), moet studenten stimuleren hun opleiding snel af te maken. Het collegegeld wordt met 3063 euro verhoogd als studenten tijdens hun bachelor- of masteropleiding meer dan een jaar extra nodig hebben. De wet werd vorige zomer goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer en gaat vanaf komend studiejaar in.
De studentenorganisaties hadden het kort geding aangespannen in de hoop dat de maatregel aangepast zou worden. De organisaties vinden het onterecht dat Zijlstra de regels 'tijdens het spel heeft veranderd'. De maatregel geldt namelijk niet alleen voor nieuwe studenten, maar ook voor studenten die al bezig zijn. Ook vinden zij dat deeltijd- en voltijdstudenten over een kam worden geschoren.
Afgelopen collegejaar stonden volgens de Landelijke Studenten Vakbond 79 duizend studenten ingeschreven die meer dan een jaar extra deden over hun studie. Volgend jaar zijn dat er volgens de bond sowieso meer dan 66 duizend. Alleen studenten met een chronische ziekte, een bestuursfunctie of studenten die een schakeljaar volgen na hun hbo-diploma ontlopen de maatregel. Een recente oproep van meerdere onderwijsbestuurders om ook topsporters te ontzien van de boete werd door Zijlstra afgewezen. De Fontys Hogeschool liet daarop weten voor haar topsportstudenten het verhoogde collegegeld te compenseren.

11-07-2012, 10:57


Nieuwsbericht is niet compleet. Ook deeltijdstudenten worden hiervan vrijgesteld.

11-07-2012, 11:23
Langstudeerboete gaat door, wel oplossing nodig voor deeltijdstudenten

door Hans Klis

BINNENLAND De langstudeerboete is niet buitenproportioneel en was gezien de stijging van het collegegeld de afgelopen jaren te verwachten. De rechter in Den Haag oordeelt dat de staat studenten de heffing van het collegegeld mag opleggen als zij een jaar langer doen over hun studie dan de door de onderwijsinstelling bepaalde duur.

De boete veroorzaakt “geen ongerechtvaardigde beperking van toegang tot onderwijs”, oordeelde de rechtbank vanochtend. Voor de groep deeltijdstudenten die voor vorig jaar februari begonnen met een studie moet wel een oplossing komen, zij hadden niet kunnen voorzien dat zij niet langer mogen doen over hun studie.

De studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV hadden een kort geding tegen de staat aangespannen in de hoop dat de maatregel, die langstudeerders bijna drieduizend euro meer aan collegegeld laat betalen, zou worden aangepast.

BOETE ZODAT OPLEIDING SNELLER AFGEROND WORDT
De langstudeerboete of ‘Halbeheffing’, genoemd naar staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD), moet studenten stimuleren hun opleiding snel af te maken. Het collegegeld wordt met 3063 euro verhoogd als studenten tijdens hun bachelor- of masteropleiding meer dan een jaar extra nodig hebben. De wet werd vorige zomer goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer en gaat vanaf komend studiejaar in.

De studentenorganisaties vonden het onterecht dat Zijlstra de regels ‘tijdens het spel heeft veranderd’. De maatregel geldt namelijk niet alleen voor nieuwe studenten, maar ook voor studenten die al bezig zijn. De rechter verwierp dit argument, studenten hadden gezien de verhogingen van het collegegeld kunnen verwachten dat dit duurder zou worden. Volgens de rechtbank is er geen sprake van een schending van het gelijkheidsbeginsel.

Een uitzondering daarop zijn de deeltijdstudenten die voor februari 2011 begonnen met hun studie. Gezien de duur en opbouw van hun studie zijn zij automatisch langstudeerders.

ISObestuur ISO
CONCLUSIE: #deeltijdstudenten die zich voor 1 februari 2011 hebben ingeschreven hoeven onder voorwaarden geen #langstudeerboete te betalen
42 minuten geleden

Alleen studenten met een chronische ziekte, een bestuursfunctie of studenten die een schakeljaar volgen na hun hbo-diploma ontlopen de maatregel. Een recente oproep van meerdere onderwijsbestuurders om ook topsporters te ontzien van de boete werd door Zijlstra afgewezen. De Fontys Hogeschool liet daarop weten voor haar topsportstudenten het verhoogde collegegeld te compenseren.

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/11/langstudeerboete-niet-in-strijd-met-wet-wel-uitzondering-voor-deeltijdstudenten/

11-07-2012, 14:26

11-07-2012, 14:28



Citaat door Pomona:
Nieuwsbericht is niet compleet. Ook deeltijdstudenten worden hiervan vrijgesteld.
Dat is volgens mij alleen nog maar een voorstel.

11-07-2012, 14:29

Citaat:
Meerdere bewindslieden van het kabinet dat langer doorstuderen wil beperken, deden zelf veel langer over hun studie. Verhagen studeerde in elf jaar af, Rutte nam er zeven jaar de tijd voor. En dat steekt, vindt de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond.

Citaat:
'Rutte, get a wife, don't screw students'

Rond 14.00 uur begon het geduld van de studenten langzaam weg te ebben en overviel een gevoel van verveling. Velen stonden met de rug naar het podium, zelfs tijdens de toespraak van LSVb-voorzitter Sander Breur. Zijn speech was overtuigend, alleen zijn stemgeluid niet opgewassen tegen het grote Malieveld en de matige geluidsinstallatie. Bij flarden was hij echter goed verstaanbaar. "We laten het er niet bij zitten, dit kabinet draait ons studenten de nek om en daarmee de toekomst van Nederland". De dappere spandoekdragers hezen hun vernietigende teksten weer omhoog. Het Malieveld werd weer gekleurd door leuzen als 'JSF in de lucht, student in de grond', 'Rutte, get a wife, don't screw students' en 'Infesteeren in kennisekonummie'. Een groep tandheelkunde studenten wond er geen doekjes om: 'Wij vullen graag gaten, maar niet die van de falende overheid'.
.

11-07-2012, 14:33

Citaat door Pomona:
.
\

Dat mensen vaak langer over hun schoolopleiding doen is algemeen bekend. Vooral voor hoogbegaafden geldt dat.

11-07-2012, 15:58
@Pomona: ook jouw reactie is incompleet. De studentenverenigingen zouden een gat in de lucht springen als alle deeltijdstudenten deze nieuwe maatregel zouden ontzien, da's (helaas) niet het geval. Het geldt slechts voor een select groepje deeltijders die tevens voor februari 2011 aan hun studie zijn begonnen/hebben in geschreven voor die studie.


11-07-2012, 16:03
Ik zoek een rijke stinkerd die het voor mij wil betalen.

11-07-2012, 16:27
Fucked up!


12-07-2012, 09:21
Rechter keurt boete langstuderen goed, partijen willen er weer van af

Politieke partijen moeten de langstudeerboete na de verkiezingen zo snel mogelijk afschaffen. Studentenorganisaties LSVb, ISO en LKvV roepen partijen daartoe op nu de rechter gisteren heeft bepaald dat de boete van staatssecretaris Halbe Zijlstra (hoger onderwijs) juridisch in de haak is.

De studenten krijgen steun van onder meer SP, PvdA, GroenLinks, D66 en VVD. Daarmee lijkt zich - ook na de verkiezingen - een Kamermeerderheid af te tekenen. Opvallend is de steun van de VVD. Partijgenoot Zijlstra riep de langstudeerboete twee jaar geleden juist in het leven. Nu wil de partij de boete afschaffen, mits er een sociaal leenstelsel voor studenten voor in de plaats komt.

Zover is het nog niet. Vooralsnog mag Zijlstra vanaf september zijn langstudeerboetes van 3000 euro per jaar gaan innen van studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen. Tot dat oordeel kwam de rechtbank van Den Haag gisteren. Die boog zich op verzoek van de drie studentenorganisaties, in een rechtszaak tegen de staat, over de langstudeermaatregelen.

De rechtbank veegde het argument van tafel dat Zijlstra tijdens de wedstrijd de spelregels zou veranderen. Volgens de rechter kunnen studenten er niet vanuit gaan dat de hoogte van het collegegeld gedurende hun gehele studietijd gelijk blijft. Koop je een auto, dan krijg je daarbij ook niet de garantie dat je altijd evenveel geld aan benzine kwijt zult zijn. Bij een studie heb je die garantie evenmin.

Ook het argument dat het hoger onderwijs door de boete minder toegankelijk zou worden, weersprak de rechter. Studenten die hun studie afronden binnen de tijd die ervoor staat, hoeven geen extra collegegeld te betalen. Bovendien hebben zij tijdens zowel hun bachelor als master een uitloopjaar. Pas daarna volgt de boete. Studenten die door een bestuursjaar, sportcarrière of persoonlijke problemen toch meer dan een jaar vertraging oplopen, kunnen volgens de rechtbank tegen 'betrekkelijk gunstige voorwaarden' geld lenen.

Alleen voor de argumenten van een kleine groep deeltijdstudenten die al studeerde toen de wet werd ingediend, bleek de rechter gevoelig. Hun studie duurt langer dan vier jaar waardoor zij automatisch tegen de langstudeerboete aanlopen - ook als zij precies volgens schema studeren. Onterecht, oordeelde het gerechtshof. Zijlstra mag geen extra geld van hen eisen.

"Heel fijn voor de deeltijdstudenten, maar voor de grootste groep studenten is deze uitspraak balen", zegt voorzitter Kai Heijneman van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na afloop. Volgens hem zien studenten heus wel in dat de studiekosten onderhevig zijn aan veranderingen. "Maar je verwacht als student geen dikke boete van 3000 euro."

De studentenorganisaties hebben nog niet besloten of zij in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3285245/2012/07/12/Rechter-keurt-boete-langstuderen-goed-partijen-willen-er-weer-van-af.dhtml

12-07-2012, 10:19
Nederland is zeker niet meer wat het is geweest met die clowns in de regering.

12-07-2012, 10:58


Belachelijke regel...

12-07-2012, 11:58
Dat als je je diploma niet haalt moet terugbetalen, oke.
Maar als je iets langer over je studie doet, je gelijk een boete krijgt van 3000 euro nog wel slaat nergens op.

12-07-2012, 12:02
Geldwolven....

Pagina's : [1] 2