Bekijk volle/desktop versie : Bodem Afghanistan rijk aan grondstoffenL geplend of niet???23-06-2012, 01:41
[h=2][/h][h=1]Bodem Afghanistan rijk aan grondstoffen[/h]
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 14 juni. De bodem van het straatarme Afghanistan bevat volgens Amerikaans geologisch onderzoek een enorme rijkdom aan grondstoffen.
Deze ontdekking kan de economie van het land ingrijpend veranderen en ook grote gevolgen hebben voor de oorlog die er woedt, aldusThe New York Times , die het nieuws vandaag onthult.
De tot nu toe onbekende hoeveelheden ijzer, koper, kobalt, goud en lithium zouden van Afghanistan een van de grootste mijnbouwlanden van de wereld kunnen maken, menen Amerikaanse functionarissen. Het land zou âhet Saoedi-Arabië van het lithiumâ kunnen worden, aldus een intern memorandum van het Amerikaanse ministerie van Defensie waaruit de krant citeert. Lithium is een metaal dat onder meer erg gewild is als grondstof voor batterijen van laptop-computers en telefoons.
Generaal David Petraeus, die verantwoordelijk is voor alle Amerikaanse militaire operaties in het Midden-Oosten en Afghanistan, spreekt van âeen verbluffend potentieelâ. De economie van het land is, afgezien van de teelt van papaver en de drugshandel, nu nauwelijks ontwikkeld. Het tot ontwikkeling brengen van een serieuze mijnbouwsector zou vele jaren kosten.
Behalve positieve effecten zouden de nieuwe rijkdommen ook de corruptie en verdeeldheid in het land kunnen aanwakkeren. Voor alle partijen in de oorlog verhoogt het vooruitzicht van minerale rijkdommen de inzet van de strijd.
Vorig jaar gaf Kabul China het recht op de exploitatie van een grote kopermijn. Dat Afghanistan nog zoveel meer bodemschatten heeft, was slechts in kleine kring bekend. In de jaren tachtig stuitte de Sovjet-Unie, die het land was binnengevallen, er al op. Maar in de burgeroorlog die volgde raakte de ontdekking in vergetelheid.

Gep

23-06-2012, 01:50


Wat denk je zelf?

23-06-2012, 21:34
old news dit zei ik al in 2001 toen ze bin laden gingen zoeken die door usa is getraind die in Pakistan woonde