Bekijk volle/desktop versie : Weer veroordeling Apachecrash Bommelerwaard



01-06-2012, 13:54
ARNHEM - De 44-jarige gezagvoerder van de Apachehelikopter die in december 2007 tegen een hoogspanningskabel in de Bommelerwaard vloog, heeft in hoger beroep opnieuw een werkstraf van 100 uur gekregen. De 27-jarige piloot, die op de voorbereiding en navigatie van zijn gezagvoerder vertrouwde, kreeg vrijdag van het gerechtshof in Arnhem een geldboete van 1000 euro wegens een vliegverkeersovertreding. Hem valt minder te verwijten dan de gezagvoerder, aldus het hof.

Foto: wfa

Eerder kreeg de piloot een werkstraf van 50 uur wegens schuld aan de crash, waardoor 50.000 huishoudens in 2007 zeker twee dagen zonder stroom zaten. De piloten kwamen met de schrik vrij, maar de Apache was total loss en de schade aan de hoogspanningstoren en -kabels was groot. De crash leverde 34 miljoen aan schadeclaims op.

Het Openbaar Ministerie (OM) had net als de rechtbank oplegde weer 100 en 50 uur werkstraf tegen de mannen geëist. Volgens het hof had de gezagvoerder - die wist dat er laag gevlogen ging worden - de vliegroute en risico's vooraf beter moeten bestuderen.

Tijdens de vlucht zelf wisselde de 44-jarige te laat van kaart en gaf hij de piloot opdracht boven de Waal lager te vliegen, zonder dat hij als navigator de obstakels voldoende kende. Zijn piloot was er niet op bedacht dat hij zo laag ging vliegen, denkt het hof, dus hoefde hij zich daar ook niet specifiek op voor te bereiden.

Volgens het hof was het laagvliegen voor de jonge piloot een 'verrassingselement' in de oefenvlucht in het donker. Die overtuiging wordt gesterkt door het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, stelt het hof.

Dat rapport stelt ook dat er in de organisatie het nodige te verbeteren viel, wat inmiddels ook gebeurde. Maar organisatorische dingen als opleiding, procedures, systemen en daarnaast de haastcultuur pleiten volgens het hof de piloten niet helemaal vrij, zoals de advocaat betoogde.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/12262525/__Weer_veroordeling_Apachecrash_Bommelerwaard__.ht ml