XL!
17-05-2012, 22:14
Iedereen heeft crisis, dus kunnen we best wel aan de zuinige bel trekken. Niet alleen daarom, maar ook als moslimzijnde is het verboden om voedsel te verspillen. Aangezien de mooie maand van de Ramadaan er weer aan komt, maar dit toch ook eigenlijk helaas de maand van verspilling is geworden lijkt het me een goed idee om wat meer met kliekjes te doen.
Laten we er dus een kliekjes topic van maken, alle ditjes en datjes, tips en tricks omtrent leftovers drop je hier insha'Allah. Natuurlijk is het ook altijd heeeel leuk om foto's te posten van je kliekjesmaaltijd.
Wat kun je doen met leftover-brood:
Met brood kun je eigenlijk best veel. Je kunt oud brood aan de eendjes voeren, maar je kunt er ook nog iets lekker van maken.
Ik maak croutons met Nederlands brood. Ik snij de korsten van het brood af (die dip ik in chocopasta en eet ik op, want ook dat gooi je niet weg hehe) en snij het brood in kleine blokjes. Dan besprenkel ik het brood met olijfolie, zout en oregano en bak ik het krokant op. Lekker over salade en soep.
Hartige wentelteefjes:
Klop wat eieren met melk in een kommetje en doe hier wat zout bij (eventueel ook kruiden bij naar wens). Dep hier aan beide zijden het brood in en bak af in wat roomboter
Zoete wentelteefjes:
Klop wat eieren met melk in een kommetje en doe hier suiker bij. Dep hier aan beide zijden het brood in en bak af in wat roomboter. Na het bakken kun je er nog wat poedersuiker of honing op doen.
Marokkaans brood en stokbrood e.d kun je ook goed hiervoor gebruiken.
Dit heb ik zelf nog nooit gemaakt, maar ken het wel.
Recept van internet:
Snij de korsten van het brood en rooster het. Als het brood een mooi tintje heeft vermaal je het in een hakmolen en dan laat je de kruimel nog even roosteren in de oven. Je kunt er ook kruiden aan toevoegen
Nog teveel brood over? Even een dagje niet koken en lekker aan de toasties. Zet gewoon de toastie-ijzer op tafel, leg beleg neer waar jullie van houden (tonijn, kaas, la vache kiri, tomaten, ui, zitoen, kruiden etc.) en maak er zo een heerlike maaltijd van. Dit doen wij hier bijna 1x per week. Soms doen we er een soepje of een salade bij.
Ewa help es mee!
Laten we er dus een kliekjes topic van maken, alle ditjes en datjes, tips en tricks omtrent leftovers drop je hier insha'Allah. Natuurlijk is het ook altijd heeeel leuk om foto's te posten van je kliekjesmaaltijd.
Wat kun je doen met leftover-brood:
Met brood kun je eigenlijk best veel. Je kunt oud brood aan de eendjes voeren, maar je kunt er ook nog iets lekker van maken.
Croutons:
Ik maak croutons met Nederlands brood. Ik snij de korsten van het brood af (die dip ik in chocopasta en eet ik op, want ook dat gooi je niet weg hehe) en snij het brood in kleine blokjes. Dan besprenkel ik het brood met olijfolie, zout en oregano en bak ik het krokant op. Lekker over salade en soep.
Wentelteefjes
Hartige wentelteefjes:
Klop wat eieren met melk in een kommetje en doe hier wat zout bij (eventueel ook kruiden bij naar wens). Dep hier aan beide zijden het brood in en bak af in wat roomboter
Zoete wentelteefjes:
Klop wat eieren met melk in een kommetje en doe hier suiker bij. Dep hier aan beide zijden het brood in en bak af in wat roomboter. Na het bakken kun je er nog wat poedersuiker of honing op doen.
Marokkaans brood en stokbrood e.d kun je ook goed hiervoor gebruiken.
Broodpudding:
Dit heb ik zelf nog nooit gemaakt, maar ken het wel.
Recept van internet:
Ingrediënten voor 12 personen
300gr oud brood,halve liter melk,4 eieren,
50gr rozijnen,een eetlepel vanillebloem,
en een snufje kaneel,175gr suiker.
Bereidingswijze
De melk met de suiker erin warm laten worden
en over het brood gieten.Laat dit een uurtje
weken.Dan plet je het brood met een vork of met je handen,doe er dan de, rozijnen,vanillebloem,snuifje kaneel en de gekluste eieren er bij en alles goed mengen.
Doe het mengsel in een goed beboterende vorm,
en zet het nu 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 200?graden.
laat het nu afkoelen.
SMAKELIJK.
Paneermeel:
Snij de korsten van het brood en rooster het. Als het brood een mooi tintje heeft vermaal je het in een hakmolen en dan laat je de kruimel nog even roosteren in de oven. Je kunt er ook kruiden aan toevoegen
Toasties:
Nog teveel brood over? Even een dagje niet koken en lekker aan de toasties. Zet gewoon de toastie-ijzer op tafel, leg beleg neer waar jullie van houden (tonijn, kaas, la vache kiri, tomaten, ui, zitoen, kruiden etc.) en maak er zo een heerlike maaltijd van. Dit doen wij hier bijna 1x per week. Soms doen we er een soepje of een salade bij.
Ewa help es mee!