Bekijk volle/desktop versie : Leerplicht ontlopen wegens geloof mag soms



08-05-2012, 09:42
08 Mei 2012Perry van Dijk

Ouders krijgen voor hun kinderen geen vrijstelling van de leerplicht omdat ze bezwaren hebben tegen de godsdienstige richting van alle scholen in de buurt.

Ook niet als de kinderen virtueel onderwijs volgen op een Amerikaanse school.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch in hoger beroep. De kinderen in deze zaak hadden eerder namelijk wel onderwijs op een school in de buurt gevolgd. De ouders kwamen pas later met bezwaren. Daarom vindt het hof vrijstelling niet gerechtvaardigd. Bovendien kunnen de kinderen aanvullend onderwijs volgen, bijvoorbeeld ‘s avonds en in het weekend. Ook kunnen de oudere hun kinderen naar een verder weg gelegen school sturen, of zelf een school oprichten. Vrijstelling van leerplicht is dus niet nodig.

Naar school
Vrijstelling is ook niet mogelijk voor virtueel onderwijs in het buitenland. Voor een vrijstelling moet het kind de school regelmatig bezoeken. Een regelmatig virtueel bezoek beschouwt het Hof niet als bezoek.

Rechtbank
Eerder had de rechtbank in Breda de ouders wel in het gelijk gesteld. De rechter oordeelde dat het niet toekennen van vrijstelling in strijd was met de godsdienstvrijheid.

http://www.geldenrecht.nl/artikel/2012-05-08/leerplicht-ontlopen-wegens-geloof-mag-niet