Bekijk volle/desktop versie : Hoge Raad: veroordeling Auschwitzcartoon terecht



Pagina's : [1] 2

22-04-2012, 17:56
De AEL is definitief veroordeeld voor het online plaatsen van een cartoon die suggereert dat Joden liegen over de Holocaust.

De AEL was in augustus 2010 veroordeeld wegens openbare beledigeing van Joden, maar ging hiertegen in beroep - vergeefs, zoals vandaag bleek. CIDI, dat aangifte had gedaan van de cartoon, vindt dit een belangrijke uitspraak in de strijd tegen beledigende Holocaustontkenning.

De Arabisch Europese Liga (AEL) publiceerde tussen februari 2006 en september 2009 op meerdere websites een cartoon met daarop twee Joodse mannen onder een bordje ‘Auswitch’ (duidend op het concentratiekamp Auschwitz). Zij bestuderen lijken. De ene Joodse man zegt (in het Engels): "Ik denk niet dat het Joden zijn." De andere: "We moeten toch op de een of andere manier de 6.000.000 halen."

De AEL wilde het plaatsen van deze en andere cartoons rechtvaardigen door ze een reactie te noemen op de Deense 'Mohammedcartoons', die veel moslims als beledigend hadden ervaren. De AEL zou met cartoons over Joden hebben willen aantonen dat het Westen er een dubbele moraal op nahoudt over cartoons die Joden dan wel Moslims kwetsen en/of beledigen.

CIDI diende een aanklacht in wegens aanzetten tot haat, de AEL beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. In eerste instantie had dit succes: 22 april 2010 sprak de Utrechtse rechtbank de AEL vrij.

Het OM ging in beroep; 19 augustus 2010 veroordeelde het gerechtshof Arnhem de AEL in beroep tot 2500 euro boete, waarvan 1500 voorwaardelijk voor openbare beledigende uitlatingen over een groep mensen vanwege hun ras - antisemitisme dus. De voorzitter van de AEL (foto) werd niet aangeklaagd omdat dit was afgesproken met Justitie. Het hof in Arnhem vond dat de bedoeling waarop de AEL zich beriep onvoldoende duidelijk was gemaakt, terwijl de suggestie dat de Holocaust op slinkse wijze zou worden verzonnen of overdreven, onnodig grievend was voor het beoogde doel. Dat had ook op minder grievende wijze gekund.

Tegen deze veroordeling was de AEL in beroep gegaan. Hoewel de advocaat-generaal in januari dit jaar adviseerde het beroep te verwerpen, deed de Hoge Raad op 27 maart uitspraak: het verenigde zich met de uitspraak dat de cartoon beledigend was omdat de AEL de bedoeling niet duidelijk had gemaakt.

Daarmee wordt de uitspraak definitief: de AEL moet een boete betalen van 2500 euro boete, waarvan 1500 voorwaardelijk. Dit laatste kan hopelijk herhaling voorkomen.


http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Hoge-Raad-veroordeling-Auschwitzcartoon-terecht.html

22-04-2012, 18:02


ouzoud luisteren kan geen kwaad.


[video=youtube;WXvFztNBsF4]http://www.youtube.com/watch?v=WXvFztNBsF4&feature=related[/video]

22-04-2012, 18:06
waar gaat et over kan geen Arabisch ?

22-04-2012, 18:20
meten met 2 maten, ik moet echt zo snel mogelijk weg uit dit land

22-04-2012, 18:21


Het gaat over mensen die zich hoogmoedig gedragen.
Citaat door batataiqren:
waar gaat et over kan geen Arabisch ?

22-04-2012, 18:21

Citaat door roebla:
meten met 2 maten, ik moet echt zo snel mogelijk weg uit dit land
Dat kan. Hoe ver woon je van Schiphol?

22-04-2012, 18:22
En zich zelf in de maling nemen.

22-04-2012, 18:22

Citaat door aziz001:
Het gaat over mensen die zich hoogmoedig gedragen.
Ok

Citaat door Roosevelt:
Dat kan. Hoe ver woon je van Schiphol?
blijf ontopic.

wat vind je van de veroordeling ?

22-04-2012, 18:24
Even eens onder andere voor ouzoud

[video=youtube;OQU5PmRu8qI]http://www.youtube.com/watch?v=OQU5PmRu8qI&feature=related[/video]

22-04-2012, 18:29
Aziz plaats gewoon je topic weer maar dan met een geldige en werkende link.....

Ontopic : Wat moet ik er van zeggen...... ik vind een veroordeleing te ver gaan maar het plaatsten van de cartoons was ook niet "leuk" ookal was het om te protesteren tegen "Denen" ahd dan Denen cartoons geplaatst.....

22-04-2012, 18:41
Zal wel,maakt niets uit.
Citaat door Gitane:
Aziz plaats gewoon je topic weer maar dan met een geldige en werkende link.....

Ontopic : Wat moet ik er van zeggen...... ik vind een veroordeleing te ver gaan maar het plaatsten van de cartoons was ook niet "leuk" ookal was het om te protesteren tegen "Denen" ahd dan Denen cartoons geplaatst.....

22-04-2012, 19:14
2 De Koe
119 Wij hebben jou met de waarheid gezonden als verkondiger van goed nieuws en als waarschuwer. Jij hoeft geen verantwoording af te leggen over hen die in de hel thuishoren. 120 Maar de joden noch de christenen zullen met jou ingenomen zijn zolang je niet hun geloof volgt. Zeg: "De leidraad van God, dat is de leidraad." Als jij hun neigingen volgt na de kennis die er tot jou gekomen is, dan heb je tegen God geen beschermer en geen bondgenoot. 121 Zij aan wie Wij het boek hebben gegeven lezen het op de juiste manier voor; dat zijn zij die erin geloven. Wie er niet in geloven, dat zijn zij die de verliezers zijn. 122 O Israëlieten, denkt aan Mijn genade die Ik jullie geschonken heb en daaraan dat Ik jullie boven de wereldbewoners heb verkozen. 123 En vreest een dag waarop niemand iets van een ander op zich kan nemen, waarop voor hem geen losprijs aanvaard wordt, voorspraak voor hem geen nut heeft en waarop zij geen hulp zullen krijgen.

22-04-2012, 19:22


Zware stadionverboden ADO voor antisemitische spreekkoren
wo 04-04-2012
Kopafbeelding

ADO Den Haag heeft vorige week aan 8 supporters zware stadionverboden opgelegd voor het uiten van antisemitische spreekkoren tijdens de thuiswedstrijd tegen AJAX op 18 maart.

De supporters mogen minimaal 5 jaar niet meer het Kyocera stadion in Den Haag betreden. Ze hadden ondermeer geroepen: ‘Hamas, Hamas …. Joden aan het gas’. Twee supporters hadden ook voorwerpen op het veld gegooid. Zij kregen een stadionverbod opgelegd van 10 jaar. Deze aanpak maakt deel uit van de strijd die ADO voert tegen spreekkoren.

ADO Den Haag, dat zich naar eigen zeggen in de Haagse samenleving wil profileren door het bindende karakter van sport te benadrukken en daarbij een krachtig integratie beleid voert, kreeg een jaar geleden de boosheid van CIDI, CJO en de KNVB over zich heen wegens een supportersfeestje na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen AJAX. Speler Lex Immers werd door de KNVB voor vier wedstrijden geschorst voor het bij die gelegenheid aanheffen van het lied: “We gaan op Jodenjacht”. (zie de foto)

CIDI en CJO gingen met ADO Den Haag, de KNVB en AJAX over dit incident in overleg. Er werden plannen besproken om herhaling te voorkomen. ADO Den Haag ging niet in beroep tegen de schorsing door de KNVB . De Stichting BAN voerde een kort geding tegen de club, dat werd gewonnen. De besprekingen tussen de Joodse organisaties, KNVB en voetbalclubs zijn nog steeds gaande.

Intussen is er het nodige gedaan. In het Kyocera stadion is apparatuur aangebracht die plegers van racistische/antisemitische spreekkoren en ‘normale’ gewelddaden gemakkelijker kan identificeren. Tijdens de wedstrijd van 18 maart tegen AJAX spoorde de veiligheidsorganisatie van ADO Den Haag zeventien personen op die zich misdroegen. Enkelen daarvan gooiden alleen voorwerpen op het veld. Het onderzoek naar verdere betrokkenen blijft doorlopen.

In een verklaring op de website van de club zegt het ADO Den Haag-bestuur "discriminerende spreekkoren te verwerpen en daarnaast ook door de KNVB en rechter verplicht te zijn ertegen op te treden”. De discriminerende spreekkoren, zegt het bestuur: “schaden het imago van de club" en “ADO Den Haag hecht er veel belang aan degene die zich hebben misdragen te straffen en andere supporters niet de dupe te laten zijn van deze kleine groep. Het beleid is erop gericht om individuen die zich misdragen te confronteren met de gevolgen van hun gedrag.”

CIDI heeft gisteren ADO Den Haag met deze stevige aanpak gecomplimenteerd. “We hopen dat dit tot voorbeeld strekt bij andere voetbalclubs. Maar ook AJAX heeft een verantwoordelijk in deze. De uitdagende leuzen waarmee sommige AJAX supporters zich als Joden voordoen, moeten stoppen. Daarvoor is een duidelijk beleid van de AJAX leiding en de medewerking van de supporters noodzakelijk. CIDI en CJO zijn bereid zich in te zetten om een verdere verandering te bewerkstelligen", aldus CIDI directeur Naftaniel.

22-04-2012, 19:27
Marokkaanse koning Mohammed VI steunt Holocausteducatie (Aladin Project)

jul 30

Geplaatst door brabosh
In 2003 werd de hervormingsgezinde Mohammed VI de nieuwe koning van Marokko

Tien jaar geleden, juli 1999, werd de hervormingsgezinde Mohammed VI de nieuwe koning van Marokko

In de islamitische wereld bestaat veel onwetendheid over de Holocaust. Die wordt bovendien op grote schaal ontkend of gebagatelliseerd, doordat er wordt beweerd dat ‘Israël nu hetzelfde doet met Palestijnen’. Vooral tijdens de Gaza-actie leidden dit soort uitspraken op grote schaal tot Jodenhaat. De Marokkaanse koning gaf kort daarna enig tegenwicht; in maart liet hij in Parijs uit zijn naam een speech voorlezen waarin hij onder meer schreef dat de Holocaust ‘de universele erfenis van de mensheid’ is, bericht de Washington Post nu. Donderdag is het tien jaar geleden dat Mohammed VI de troon besteeg.
Logo van het Aladdin Project

Logo van het Aladin Project

Mohammeds speech markeerde de start van het ‘Aladinproject‘, een initiatief van de Parijse Stichting voor de Herdenking van de Shoa. Doel van het project is moslims te informeren over de Holocaust door onder meer belangrijke werken zoals het dagboek van Anne Frank te vertalen naar het Arabisch en het Farsi. De vertalingen zijn te krijgen op internet en worden, schrijft de Washington Post, in Iran ‘onder de toonbank verkocht’. Tot nu toe werden juist Holocaust-ontkennende teksten in die talen uitgegeven, vaak met subsidies vanuit Iran.

Volgens de directeur van het Parijse herinneringsinstituut was dit de eerste maal dat een Arabisch staatshoofd zich zo duidelijk uitsprak over de Holocaust.
Een initiatief verwelkomt door de Koning van Marokko

unesco_logo

De lancering van de Conferentie van het Aladdin Project ‘voor een interculturele dialoog gebaseerd op de historische waarheid, kennis en wederzijds respect’, werd geopend op vrijdag 27 maart 2009 op het UNESCO hoofdkantoor in Parijs. De koning van Marokko, Mohammed VI had zich op deze gelegenheid voorbereid met een boodschap voor de deelnemers aan waarin hij hen opriep ‘te leren over de holocaust en dat (zijn) mensen niet mogen lijden aan geheugenverlies,’ en kritiserend dat een ‘gemeenschap van volkeren (die) te lang heeft stil gestaan bij een selectieve lezing van dit donkere en achtergehouden deel van de geschiedenis, het mogelijk heeft gemaakt dat allerhande fantasieën konden gedijen.’ Voor de Koning, moet de erkenning van het recht van het geheugen inspireren tot het streven naar bevordering en verdediging van de waarheid over de Holocaust.
De Joden van Marokko

Marokko had ooit een grote Joodse gemeenschap die er lange tijd relatief rustig leefde, zij het als tweederangsburgers (dhimmi). In 1948 woonden er nog ongeveer 225.000 Joden. Maar na het uitroepen van de Staat Israël in 1948 was het afgelopen met die rust; tijdens bloedige rellen in Oujda and Djerada werden zeker 44 Joden vermoord en veel anderen gewond. Daarna vluchtten al Marokkaanse Joden naar Frankrijk, de VS en Israël. Die vlucht werd massaal in de jaren na 1953; er was toen weer een pogrom in Oujda en in 1954 vielen er doden bij pogroms in Casablanca, Rabat, en Petitjean.
Moïse Nahon synagoge in Tangiers

Moïse Nahon synagoge in Tangiers

Er werd geplunderd en scholen van de Alliance Israélite Universelle in onder meer Boujad en Mazagan werden in brand gestoken. Men vreesde dat dit nog erger zou worden na de onafhankelijkheid van Marokko, die toen al te voorzien was en in 1956 een feit werd. Joden werden daarna voor het eerst volwaardige burgers, maar er werden wel allerlei beperkingen (op emigratie, eigen scholen enz.) opgelegd en de uittocht bleef voortduren.

Op dit moment wonen er nog maar zo’n drie- tot vijfduizend Joden. Een van hen, André Azoulay, is een belangrijk adviseur van de Marokkaanse koning. Hij is mede-oprichter van het Aladinproject. Een van de doelstellingen is, zegt hij, om ‘het Westen te laten zien dat moslims niet vijandig staan jegens Joden’. Het programma wil er ook voor zorgen dat ‘iedereen verschil kan maken tussen oneerlijke politiek van Israël en respect voor het Jodendom’, zei de ambassademedewerker die in Parijs de speech van Mohammed voorlas

22-04-2012, 20:09
Internationaal Strafhof keurt onderzoek Israel af
di 03-04-2012
Kopafbeelding

Het Internationaal Strafhof, in Den haag, heeft dinsdag besloten om geen onderzoek te doen naar de vermeende oorlogsmisdaden die Israel zou hebben gepleegd tijdens ‘Operatie Gegoten Lood’ in Gaza in 2009.

De militaire actie, waarbij Israel de Gazastrook inviel, was in het kader van een militaire campagne tegen de terreurorganisatie Hamas.

De reden die het bureau van de Openbare Aanklager van het Strafhof aandroeg was dat zij geen jurisdictie heeft om recht te kunnen spreken in deze zaak. De Palestijnse Autoriteit is geen regering van een staat, en alleen staten kunnen om een rechtsgang verzoeken bij het Internationaal Strafhof. De uitspraak is naar aanleiding van een uit 2009 daterend verzoek van de PA.

Een woordvoerder van het Internationaal strafhof deed een brief uitgaan waarin hij vermelde dat “de huidige status die Palestina binnen de Algemene Vergadering van de Verenigde naties is toebedeeld die van “waarnemer” is en niet die van “een staat zonder lidmaatschap”.

“Het kantoor (van de aanklager) is zich bewust van het feit dat Palestina door 130 regeringen, organisaties (inclusief bepaalde VN organen) als staat is herkend,” is in de verklaring te lezen. “Het kantoor is zich bewust dat Palestina op 23 september een verzoek tot lidmaatschap heeft ingediend bij de VN. De Veiligheidsraad heeft op dit verzoek nog geen aanbeveling gegeven.”

NGO Monitor – een waakhondorganisatie die de activiteit van NGO’s in het Midden Oosten controleert – noemde de beslissing een “mislukking voor het gebruik van juridische middelen als wapen tegen Israel.” Anne Herzberg, juridische adviseur van NGO Monitor: “Het feit dat deze rechtszaak zo ver kon komen, is al een juridische dwaling. Het toont de wijze van handelen van NGO’s die Israel proberen te delegitimiseren.”

Het Strafhof heeft hiermee eigenlijk een technische beslissing genomen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vrij ingetogen op de uitspraak. De Israeliscche woordvoerder, Yigal Palmor, zei: “Israel steunt de beslissing van het Internationaal Strafhof, maar neemt afstand van bepaalde vooronderstellingen uit de verklaring van de Openbaar Aanklager”.

Pagina's : [1] 2