Bekijk volle/desktop versie : Breivik dacht aan zelfmoord na slachting op Utøya



20-04-2012, 23:56
Breivik dacht aan zelfmoord na slachting op Utøya



Anders Behring Breivik overwoog vlak na de schietpartij op het eiland Utøya om zelfmoord te plegen. Dat heeft hij vandaag gezegd op de vijfde dag van het proces tegen hem. Na de moorden dacht hij erover zich door het hoofd te schieten.

Breivik was tijdens de slachtpartij op het eiland waar een zomerkamp van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij aan de gang was, bang dat de jongeren zich zouden weren. 'Als een groep tegenstand had geboden, waren ze daar zeker in geslaagd', zei hij in de rechtszaal. Hij dacht na afloop 30 tot 40 mensen van het leven te hebben beroofd. Het was zijn doel om alle ruim 560 jongeren en volwassen op het eiland te vermoorden.

Noorwegen zou hem haten
Nadat de Noor 69 mensen op het eiland had doodgeschoten, overwoog hij zichzelf door het hoofd te schieten. Toen een helikopter het eiland naderde, vroeg hij zich af of hij wilde blijven leven. Hij wist dat Noorwegen hem zou haten en dat de rest van zijn leven een nachtmerrie zou zijn. Toen bedacht hij zich, omdat hij in zijn manifest had geschreven dat hij wilde blijven leven om vanuit de gevangenis verder te vechten.

Breivik leerde zijn emoties uit te schakelen, zei hij vandaag. 'Men moet gevoelsmatig afgestompt zijn, dat kan men oefenen', zei hij vrijdag. Tot 2006 was Breivik naar eigen zeggen normaal en een 'erg aardig persoon', daarna heeft hij zich 'ontmenselijkt' om zich te richten op de 'vijand', een proces dat jarenlang heeft geduurd. 'Men kan iemand niet doden, als men mentaal niet is voorbereid'.

http://www.ad.nl/ad/nl/6967/Aanslagen-Noorwegen/article/detail/3243957/2012/04/20/Breivik-dacht-aan-zelfmoord-na-slachting-op-Ut-ya.dhtml