Bekijk volle/desktop versie : AIVD: 'Arabische Lente bedreiging Nederland'



20-04-2012, 10:35
'Arabische Lente bedreiging Nederland'
door Bart Olmer
AMSTERDAM -

De ‘Arabische Lente’ kan een bedreiging worden voor Nederland, zegt de Nederlandse geheime dienst AIVD. "Door de destabilisering in de Arabische wereld ontstaat ruimte voor personen met jihadistische sympathieën. Daarnaast heeft Nederland baat bij regionale stabiliteit voor de energietoevoer en –productie en internationaal transport."

De geheime dienst benadrukt dat de omwenteling in de Arabische wereld als een verrassing kwam voor de leiders van de wereldwijde jihad, zoals Bin Laden en Al-Zawahiri, ook al probeerden ze de opstanden later met terugwerkende kracht te claimen als jihadistisch. "De jihadisten hebben echter geen enkele rol gespeeld in de revoltes, met uitzondering van Libië, waar strijdgroepen met een zeker radicaalislamitisch karakter hebben deelgenomen aan de gevechten tegen de troepen van Khadaffi. De overgangsfase waarin een aantal Arabische landen zich momenteel bevindt, leidt wel tot meer ruimte voor jihadisten, omdat de druk waaronder zij leefden tijdens de oude regimes is verminderd", waarschuwt de AIVD.

De geheime dienst noemt de situatie in Libië zorgwekkend: ,,Internationaal bestaan grote zorgen over het destabiliserende effect dat wapensmokkel uit Libië kan hebben op reeds bestaande veiligheidsproblemen in de regio, waaronder de terroristische strijd van Al-Qaeda in de islamitische Maghreb. Dit effect is momenteel al zichtbaar in het noorden van Mali waar onder invloed van uit Libië afkomstige wapens en strijders de al langer sluimerende onafhankelijkheidsstrijd van Toeareg-rebellen nieuw leven is ingeblazen.”

Ook over de chemische en biologische wapens van Syrië bestaan zorgen. De AIVD: ,,Syrië beschikt over een actief chemische wapens programma. Die chemische wapens liggen waarschijnlijk op verschillende locaties verspreid door het land opgeslagen. Door de opstand, begin maart 2011, is het risico ontstaan dat deze chemische wapens in handen vallen van derden.”

http://www.telegraaf.nl/binnenland/11952850/___Arabische_Lente_bedreiging___.html

20-04-2012, 10:38


brrrrrrrrrrrrrrrrrrr eng man!

20-04-2012, 10:42

Citaat door Pomona:
Olmer
wie is olmer?? ook een jihadist?

20-04-2012, 10:55
Pfff

"kan een bedreiging vormen".....wat een grap, altijd maar een angst klimaat proberen te creeren,

Waarom acht Nederland zichzelf heel belangrijk in de wereld.....alsof Libiërs en de rest van de wereld Nederland kennen en héél graag aanslagen in ned willen plegen.......wie zou hier nou een aanslag willen plegen in dit klein land dat niks voorstelt op de wereld kaart, get over your self

20-04-2012, 11:32


Ja ja ja, bangmakerij net zoals toen ze het over die onzichtbare "syriër" hadden

20-04-2012, 11:46
Ze zouden zich meer zorgen moeten maken over undercover jihadisten a la Breivik, dan een of andere " AlQaida- terreur" die doelloos een land als Nederland (die ze wsl niet eens op de kaart kunnen aanduiden) zou aanvallen! Belachelijk dat angstzaaien...

20-04-2012, 15:08
Wat zeggen andere Veiligheidsdiensten, immers 2 weten meer dan 1.
Het zou niet de eerste keer zijn dat er mis verstanden door enkele ketens zijn veroorzaakt.

20-04-2012, 15:09
Breivik de Europese terrorist is in et nieuws en de aivd komt met zulke berichten aan na de jihad reisjes nu dit

sluwe zionitische media

20-04-2012, 15:21

Citaat door -oushen-:
Ja ja ja, bangmakerij net zoals toen ze het over die onzichtbare "syriër" hadden
Of nog verder terug, liever rood dan dood....

20-04-2012, 15:39
Gezien de grondvorst afgelopen week is elke Lente welkom.