Bekijk volle/desktop versie : Meer Nederlandse moslims naar buitenland voor jihad



19-04-2012, 18:38
Meer Nederlandse moslims naar buitenland voor jihad


Het aantal Nederlandse moslims dat afreist naar het Midden-Oosten om deel te nemen aan de jihad, lag in 2011 hoger dan in voorgaande jaren.

De jihad wint aan populariteit onder Nederlandse moslims


In samenwerking met het Openbaar Ministerie, de Nationale Recherche en de Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft de AIVD vorig jaar een aantal pogingen van vermoedelijke jihadisten om Nederland uit te reizen verstoord.

Dit meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) donderdag in het jaarverslag over 2011.

Aansluiting
Het gaat om enkele tientallen moslims. De afgereisde Nederlandse jihadisten slaagden er bovendien vaker in aansluiting te vinden met belangrijke personen van internationale netwerken.

Nederlanders komen meestal via internet in aanraking met radicale moslims in het buitenland. 'Zij doen niets anders dan mensen uit Westerse landen praktische tips geven en concreet helpen om bijvoorbeeld naar Afghanistan te kunnen reizen,' zei Jan-Kees Goet van de AIVD eerder.

Eigen burgers
De AIVD constateert verder dat China in Nederland eigen burgers bespioneert. Het gaat dan vooral om Oeigoeren, en om bedrijven die zich bezighouden met innovatieve technieken.

Oeigoeren zijn moslims uit het noordwesten van China die strijden voor meer autonomie. Het communistische land ziet deze activiteiten als bedreiging van de eenheid van het land.

Volgens de geheime dienst is het 'bewustzijn van de economische gevaren 'van spionage in Nederland laag. Hierdoor is de kans op succes voor buitenlandse inlichtingendiensten aanzienlijk.


http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/336521/Meer-Nederlandse-moslims-naar-buitenland-voor-jihad.htm



http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2012/04/aivd_meer_jihadreizen_in_2011.html

19-04-2012, 19:35


ach nee ja joh?!