Bekijk volle/desktop versie : Egyptische hooligans: 'Wij zijn onschuldig'



18-04-2012, 20:03
Egyptische voetbalfans die zijn aangeklaagd in verband met de dodelijke voetbalrellen in Egypte eerder dit jaar hebben dinsdag op de eerste dag van de rechtszaak gezegd onschuldig te zijn.

De supporters, grotendeels aanhangers van Al-Masry uit Port Said, zijn woedend op de politie. Aangenomen wordt dat de politie betrokken is bij de moord op 75 leden van een rivaliserende voetbalclub. Negen hoge politiefunctionarissen, onder wie zes generaals en een kolonel, zijn samen met 73 anderen aangeklaagd in verband met de voetbalrellen van 1 februari in Port Said. Als de agenten veroordeeld worden, dan is dat olie op het vuur voor mensen die beweren dat de politiemacht in Egypte de bloedige rellen oogluikend toestond. De meeste slachtoffers van de rellen waren fans van Al-Ahly uit Caïro. Zij speelden een belangrijke rol in de opstand tegen president Hosni Mubarak.

"We zorgen dat ze gerechtigheid krijgen of we sterven net als zij", scandeerden de aangeklaagden in de rechtszaal terwijl ze hun vuist in de lucht staken. Ze verwezen daarmee naar de slachtoffers van de onlusten. De fans lijken zichzelf te beschouwen als zondebokken en zien de politie als de daadwerkelijke kwade genius. Buiten de rechtszaal in Caïro werd dinsdag gedemonstreerd. Betogers hielden portretten van de slachtoffers in de lucht, evenals posters waarop teksten stonden als 'Ik zal nooit de gerechtigheid voor onze broeders vergeten'.

De rellen van 1 februari braken kort na het laatste fluitsignaal los. Het thuisteam had een zeldzame overwinning op de club uit de hoofdstad geboekt, maar de aanhang besloot toch tot de aanval, naar eigen zeggen uit woede over de obscene gebaren van de supporters van de bezoekende ploeg. Overlevenden zeiden later dat ze mannen hadden gezien die met knuppels, messen en vuurwerk in de hand de tribunes bestormden en een bloedbad aanrichtten.

(Novum)

19-04-2012, 00:51


kosten verhalen op de vereniging.