Bekijk volle/desktop versie : Geweld Sudan en Zuid-Sudan loopt uit de hand



16-04-2012, 15:05
Gevechten tussen Sudanese en Zuid-Sudanese troepen breiden zich uit langs de grens tussen de twee landen.

Dat hebben functionarissen uit beide landen maandag gezegd. In de afgelopen twee weken is er haast onophoudelijk gevochten langs de grens. Philip Aguer, een woordvoerder van het Zuid-Sudanese leger, zei dat er sprake is van een 'vreselijke escalatie' van het conflict, dat al woedde voordat Zuid-Sudan zich vorig jaar van Sudan afscheidde. Sudan beweerde maandag het stadje Mugum, een bolwerk van Zuid-Sudanese troepen in de Sudanese deelstaat Blauwe Nijl, zondag te hebben ingenomen.

Aguer zei dat er bij luchtaanvallen van Sudan op het betwiste stadje Heglig, nabij de grens met Zuid-Sudan, vijf burgers zijn omgekomen. Voorts raakten negen mensen ernstig gewond en werden olievelden getroffen. Troepen uit Zuid-Sudan veroverden Heglig, gelegen in de Sudanese deelstaat Zuid-Kordofan, woensdag. Naast de strijd bij Heglig en Mugum werden er volgens Aguer onder meer luchtaanvallen uitgevoerd op Bentiu, een stadje in de Zuid-Sudanese deelstaat Unity. Het geweld heeft zich ook naar andere Zuid-Sudanese deelstaten verspreid, zei Aguer.

"Er worden voortdurend bombardementen uitgevoerd door de Sudanese krijgsmacht", zei hij. "Onze troepen verkeren in de opperste staat van paraatheid." Een woordvoerder van de Sudanese regering sloot vredesonderhandelingen met het zuiden uit. Als Sudan Heglig niet met geweld herovert zou dat een klap zijn voor de nationale eer van het land, zei hij. Sudan trok zich eerder deze maand terug uit geplande gesprekken met het zuiden.

"Onze mensen zijn boos", aldus de woordvoerder. "Dit is niet de tijd voor diplomatie. Dit is de tijd om ze (Zuid-Sudan, red.) onder druk te zetten en ze te laten zien dat ze zich onverantwoordelijk gedragen. Dit is oorlog. En onze troepen willen hen een lesje leren."

(Novum)

16-04-2012, 15:18


bashir die hond .
zijn schuld door het verkoop
van hun land aan christenen.
een traf wat ik kan bedenken
voor die hond.