Bekijk volle/desktop versie : Deense kroonprins doelwit aanslag



13-04-2012, 16:15
Deense kroonprins doelwit aanslag


KOPENHAGEN - Vier moslimextremisten uit Zweden wilden in 2010 een aanslag plegen op kroonprins Frederik van Denemarken, uit wraak voor de publicatie van spotprenten van Mohammed. Dat hebben openbare aanklagers donderdag betoogd bij de opening van het proces van de vier mannen in Kopenhagen.


Drie van de vier gewapende mannen werden in december 2010 opgepakt voordat de kroonprins een jaarlijkse sportonderscheiding zou uitreiken op het kantoor van het dagblad Politiken in Kopenhagen, zei officier van justitie Henrik Plæhn. Na hun aanhouding ging de ceremonie gewoon door. De Zweedse veiligheidsdienst zou de groep al maanden in de gaten hebben gehouden. Deense veiligheidsfunctionarissen omschreven de vier mannen na hun aanhouding als ‘militante islamisten met banden met internationale terreurnetwerken’.

De gewraakte spotprenten verschenen in 2005 in de krant Jyllands-Posten. Politiken drukte in 2008 een van de twaalf tekeningen opnieuw af, nadat de politie een complot had ontdekt om cartoonist Kurt Westergaard te vermoorden.

De verdachten werden vrijdag geboeid en onder zware politiebewaking de rechtszaal ingeleid. Ze zijn aangeklaagd wegens terrorisme en verboden wapenbezit. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze zestien jaar gevangenisstraf krijgen. Daarna worden ze waarschijnlijk het land uitgezet. Officier van justitie Plæhn kondigde aan tijdens het proces banden van de mannen met Pakistan te zullen blootleggen.

De uitspraak wordt half juni verwacht.



http://www.telegraaf.nl/buitenland/11905671/__Deense_kroonprins_doelwit_aanslag__.html