Bekijk volle/desktop versie : Harry van Bommel (SP): laat Nederlandse F-16's Afghanistan bombarderen



08-04-2012, 15:59


De SP wil dat de Nederlandse F-16's in Afghanistan op mogen stijgen om bondgenoten in gevaar te helpen. Dat stelt Tweede Kamerlid Harry van Bommel vandaag, vooruitlopend op een debat van dinsdag.

Nu is in politiek Den Haag afgesproken dat de gevechtsvliegtuigen enkel ingezet kunnen worden voor hulp aan bondgenoten als ze al in de lucht zijn. 'Dat is absurd en in de praktijk werkt het ook niet', stelt Van Bommel. Hij stelt dat de vliegers een foefje hebben bedacht om de problemen op te lossen: als er om hulp wordt gevraagd, stijgen ze op om bermbommen te zoeken en veranderen dan in de lucht hun taak.

Van Bommel noemt het onaanvaardbaar dat Nederland bondgenoten niet kan helpen, enkel omdat de F-16's nog aan de grond staan. 'Wij verwachten hetzelfde van onze bondgenoten. Het land zou te klein zijn als er doden vallen omdat de Duitsers ons niet hebben ondersteund.'

Van Bommel benadrukt dat de SP nog altijd tegenstander is van de missie. 'Maar we passen ons aan aan de praktijk', aldus het Kamerlid. Hij vindt dat de eisen van GroenLinks, die samen met D66 en de ChristenUnie de regering aan een meerderheid hielp, de missie ongeloofwaardig maken.

De F-16's zijn gestationeerd in Mazar-e-Sharif als onderdeel van de Nederlandse politietrainingsmissie. De toestellen worden vooral ingezet om bermbommen op te sporen en inlichtingen te verzamelen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3237005/2012/04/06/SP-laat-Nederlandse-F-16-s-in-Afghanistan-opstijgen-om-te-helpen.dhtml

08-04-2012, 15:59


Hoe kunnen ze om zulke dingen vragen.

Communisten partij.