Bekijk volle/desktop versie : De ideale Islamitische methode voor het opvoeden van een kind



08-04-2012, 10:49
Vraag:

“Wat is de ideale Islaamtische methode voor het opvoeden van kleine kinderen zodat zij op mogen groeien en vroom worden en goede gedragingen zullen vertonen?”

Antwoord:

“De zaak rond het opvoeden van kinderen ligt in de handen van de vader en niet de moeder, als hij gezond van geest en religieus is, zoals de Profeet heeft gezegd:

“Een man is een herder voor de leden van zijn huishouden, en hij is verantwoordelijk voor zijn kudde.”

Hierop baserende, is het niet toegestaan voor de moeder om tussen de vader en de kinderen te komen tijdens de opvoeding zoals door sommige onwetende vrouwen gedaan wordt. Zij komen tussen hem en het corrigeren van hun manieren en educatie. Dit is de verhindering van een persoon in het uitvoeren van zijn rechten. Het is aan de vader om een echte man in zijn familie te zijn, een man die waarden heeft, dusdanig dat hij zich niet bekommert om louter sentimenten, liever streeft hij naar hetgeen waar voordeel in zit. Het kan zijn dat door het in overweging nemen van sentimentele emoties veel goeds verloren raakt betreffende educatie en leiding. Wat het werkelijke opvoeden van de kinderen betreft, hetgeen waarover de vraagsteller vroeg, de wijze weet hoe men hier mee om moet gaan. De Profeet (salallaahoe 'alayhie was sallem) beval zijn Oemmaah om de kinderen de verrichting van het gebed te bevelen wanneer zij een leeftijd bereiken van zeven jaar en om hen omwille van het gebed te slaan wanneer zij tien zijn (in het geval dat zij niet willen bidden). Dit is het bewijs dat een kind er tegen kan geslagen te worden en dat het hem baat. Gedurende de vroege jaren, heeft het slaan geen voordeel voor hem, dus leiding is met een zacht woord. Terwijl wanneer zij zich door de jaren ontwikkelen totdat zij de leeftijd bereiken die door de Profeet (salallaahoe 'alayhie was sallem) is vermeld, zijn zij ontvankelijk voor discipline door middel van slaan. Het is noodzakelijk dat in zo’n situatie, slaan het laatste redmiddel is waar toevlucht tot genomen wordt, want als het mogelijk is om het kind te corrigeren zonder dit, dan behoort men dit niet te doen. Als discipline door het slaan benodigd is, dan is het de vader die dit toepast op een ongewelddadige manier, en in bepaalde mate opdat er correctie wordt bereikt. Een persoon voldoet niet met het nemen van deze maatregelen en het volgen van het pad van wijsheid, eerder neemt hij zijn meeste steun van zijn smeekgebeden aan Allaah, de Meest Eerbiedwaardige en Meest Majesteitelijke, en het verzoeken van Zijn hulp voor de vroomheid van zijn kinderen. Want als Allaah een persoon niet ondersteunt in zijn taken, keert hij terug in mislukking en verlies, en Allaah is Degene die het succes geeft.”


Shaych Mohammed ibn Saalih al-'Othaymien


Vertaald door: Amin Aboe Nouhad
Bron: Fataawa Manaar Al-Islaam: 3/623

http://web.archive.org/web/20041211170718/http://www.selefiepublikaties.com/zusters.overkinderen.art24.htm