Bekijk volle/desktop versie : Duur graf zorgt voor meer crematies



30-03-2012, 12:37
AMSTERDAM - Omdat gemeenten de kosten van begrafenissen steeds verder verhogen kiezen steeds meer mensen voor een crematie, hoewel ze de voorkeur geven aan een begrafenis.



Gemeente hopen met het de prijsverhoging van begrafenissen extra geld te verdienen, maar omdat steeds minder mensen zich op dure kerkhoven laten begraven verdienen de gemeenten juist minder.

Financiële redenen leidend

Dat blijkt uit een onderzoek van uitvaartorganisatie DELA. De kosten van een crematie liggen aanzienlijk lager dan de kosten van een begrafenis. Het aantal mensen dat kiest voor een crematie in plaats van een begrafenis neemt al jaren toe. Van circa 50% in 2001 naar circa 60% nu.

Volgens Martin Kersbergen, woordvoerder van DELA, zijn financiële redenen steeds vaker leidend in de keuze voor een crematie. Terwijl volgens hem juist het emotionele motief de doorslag zou moeten geven.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de gemeenten hun tarieven voor graven dit jaar ten opzichte van vorig jaar gemiddeld 6,27 procent verhoogden. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste begraafplaats is daardoor gestegen tot ongeveer zesduizend euro.

DELA vreest dat gemeenten de prijzen zelfs nog verder verhogen nu de huidige verhoging van grafkosten niet tot meer inkomsten leidt. Burgers worden zo steeds meer gedwongen tot een crematie.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in een reactie geen zicht te hebben op het aantal begrafenissen in een gemeente. Wel bevestigt een woordvoerder het beeld dat gemeenten de grafkosten verhogen. "Dat komt omdat begraafplaatsen vaker kostendekkend zijn". Dat de kosten nu in sommige plaatsen flink stijgen wijt ze aan het feit dat gemeenten in eerste instantie niet alle kosten in rekening brachten.