Bekijk volle/desktop versie : Britse regering in juridische slag rond kruisje op werk



13-03-2012, 01:11
n Groot-Brittannië hebben christenen niet het recht overal een zichtbaar kruis te dragen, vindt de regering. De Britse minister voor Gelijkheid Lynne Featherstone heeft advocaten opgedragen dat te pleiten in een ophefmakende zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De tegenstander daar is de Gelijkheidscommissie van diezelfde overheid.

Twee vrouwen zijn naar het Hof in Straatsburg gestapt na een conflict bij hun werkgevers, respectievelijk British Airways en een ziekenhuis. Nadia Eweida werkte aan de incheckbalie van British Airways, dat haar in 2006 schorste omdat ze weigerde haar kruisbeeldje af te nemen op het werk. De luchtvaartmaatschappij zette een stap terug toen de zaak opschudding veroorzaakte, maar dat verhinderde de 58-jarige Eweida niet een campagne op poten te zetten voor het recht van christenen een religieus symbool te dragen. Dat recht wordt volgens Eweida immers doorgaans wel toegekend aan aanhangers van andere godsdiensten.

Geloof veruitwendigen
Verpleegster Shirley Chaplin (56) kreeg te maken met eenzelfde zaak, toen ze niet meer mocht werken omdat ze weigerde het kruis aan haar halsketting af te nemen of te verstoppen. De vrouwen vinden dat ze volgens het Europese Mensenrechtenverdrag het recht hebben hun geloof uiterlijk te tonen, iets waarmee ze bot vingen bij Britse rechtbanken.

De vrouwen kregen echter wel gelijk van de Britse Commissie voor Gelijkheid en Gelijke Kansen, die voor het Hof in Straatsburg gaat pleiten dat gelovigen het recht hebben dat geloof te veruitwendigen, zelfs wanneer die godsdienst dat niet vereist. Net dat is namelijk het argument van de regering, dat het dragen van een kruisbeeldje helemaal niet wordt beschouwd als de uitoefening van het christelijke geloof, laat staan een vereiste is voor de gelovigen.

Homohuwelijk
De zaak is niet het enige conflict tussen de Britse overheid en de religieuzen, meldt de Daily Mail. Premier David Cameron zit zowel met de anglicaanse als de roomskatholieke kerk ook op ramkoers rond het homohuwelijk.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Wereld/article/detail/1407716/2012/03/12/Britse-regering-in-juridische-slag-rond-kruisje-op-werk.dhtml

13-03-2012, 01:35



Citaat door jewwhisperer:
Hoe kom je in het internationale hof terecht ??? heb ook nog wat aan te kaarten over nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Hof_voor_de_Rechten_van_de_Mens

13-03-2012, 01:55

Citaat door jewwhisperer:
weet je toevallig ook waar ik iets over de kosten kan vinden ??



je kan een pro deo advocaat onder de hand nemen (werkt gratis) die kan je de hele procedures uitleggen en de eventuele kosten die er bij komen kijken.

in belgie hebben we ook dit soort organen om juridisch advies in te winnen voor je een advocaat onder de hand neemt

http://www.belgopocket.be/nl/content/juridische-bijstand