Bekijk volle/desktop versie : Christelijke gezinnen geëvacueerd na buurtruzie over 'verboden liefde'



10-03-2012, 00:13
Spotted

Acht koptische gezinnen hebben hun dorp in Egypte verlaten nadat spanningen tussen moslims en christenen waren opgelopen. De rellen zouden het gevolg zijn van geruchten over een omstreden relatie tussen een kopt en een moslima.
Dat meldt AFP op basis van een rapport van de lokale mensenrechtenorganisatie EIPR. In het dorp in de buurt van Alexandrië, Ameriya, gonst het sinds vorige maand van de geruchten over zo'n relatie.

Aanval
Honderden moslims zouden huizen en winkels van kopten hebben aangevallen. In een van de huizen zou brand zijn gesticht. Het is onduidelijk of er inderdaad sprake was van een interreligieuze liefdesaffaire, zoals wordt beweerd. Volgens EIPR slaagde de politie er niet in om kopten te beschermen tegen aanvallen vanuit islamitische kring.

Moslimgeestelijken en een koptische priester zouden de gezinnen bij een bemiddelingspoging gevraagd hebben om hun huizen te verlaten. Het besluit leidt tot felle kritiek van enkele politieke partijen en mensenrechtenorganisaties. Zij verwijten de autoriteiten dat ze hun taak - het garanderen van veiligheid - verzaakt hebben.

Onzeker
Koptische christenen vormen zes tot tien procent van de landelijke bevolking. Hun toekomst is onzeker: sinds het vertrek van Moebarak hebben militairen de macht. Op 9 oktober sloeg het leger met geweld een koptische betoging neer. Daarbij vielen tientallen gewonden en lieten zeker 24 mensen het leven.

Sindsdien zouden christenen regelmatig een mikpunt van geweld zijn.

10-03-2012, 00:46


sluit deze topic.