Bekijk volle/desktop versie : Marokkaanse Rotterdammers eren Dominee Visser



02-03-2012, 13:09
Afgelopen vrijdag werd Dominee Hans Visser door de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam in het zonnetje gezet. De dominee was naar eigen zeggen zelf het meest ontroerd van alle aandacht die hem ten deel viel. In een volle zaal in Schiemond stapte hij nietsvermoedend naar binnen omdat er, zo stond in de uitnodiging van Stichting Afaaq uit Rotterdam, een diner werd aangeboden. Hans Visser was een van de genodigden tussen Mohamed Rabbae, Driss Tabghi, Fouad el Haji, Carlos Consalves en alle anderen.

Gaandeweg bleek dat er iemand in het zonnetje werd gezet als dank voor zijn niet aflatende strijd voor mensenrechten sinds begin jaren zeventig tot de dag van vandaag en dat zowel in Nederland als in zijn geboorteland Marokko. Deze eer viel Brahim el Maanouzi te beurt. Er zijn maar weinig families die zo zwaar onder het oude regime van Marokko hebben geleden als de familie van Brahim. In zijn emotionele dankwoord bleek hoezeer hij nog steeds volschiet als hij aan zijn lijdensweg wordt herinnerd. Zijn woorden lieten weinig aanwezigen onberoerd.
Het brengen van een eerbetoon aan gewone mensen is trouwens een betrekkelijk nieuwe gewoonte bij de Marokkaanse Rotterdammers. Tot voor kort was dit namelijk voorbehouden aan notabelen, heiligen en officials. Het is alsof men nu wil zeggen: Als je iemand waardeert voor zijn belangeloze inzet voor de medemens, moet je dat ook uiten op het moment dat hij er zelf van kan genieten en niet pas als hij er niet meer is. Maar mogelijk zit er ook een besef achter dat het goed is om momenten van strijden en klagen zo nu en dan af te wisselen met momenten van je zegeningen tellen en je waardering uitspreken voor je helden.

http://www.amazightimes.com/Marokkaanse-Rotterdammers-eren-Dominee-Visser_a1271.html