Bekijk volle/desktop versie : studentenhuis voor moslima



27-02-2012, 17:02
Veel moslima’s die studeren zouden graag op kamers willen wonen. Dit kan om uiteenlopende redenen. De één wil graag de afstand universiteit-thuis overbruggen, terwijl de ander graag zelfstandig wil worden en weer een ander heeft een moeilijke situatie thuis waarbij ze niet onder goede omstandigheden kan studeren.
Op kamers gaan wordt over het algemeen niet echt geaccepteerd door de familie van dit meisje en al helemaal niet door de omgeving, dus andere landgenoten.
Er is een soort taboe op het huis gaan van een ongetrouwd meisje.
Het ‘hoort niet’, leidt tot onzedelijk gedrag en het is ‘niet goed voor een meisje’ zijn veelgehoorde argumenten die worden gebruikt om de meisjes geen toestemming te geven om op kamers te gaan.

Een studentenhuis voor alleen moslima’s zou misschien een oplossing kunnen bieden voor dit probleem en het zou kunnen zorgen voor een grotere acceptatie van het zelfstandig wonen van deze moslima’s .
Dit studentenhuis moet dan wel aan enkele eisen voldoen, eisen waarin zowel de moslima’s als hun families zich in kunnen vinden.

No-men policy
Het allergrootste struikelblok voor moslima’s die moeite hebben met het op kamers gaan, is het feit dat er weinig studentenhuizen zijn enkel en alleen voor vrouwen.
Ouders zijn er niet gerust op dat hun dochter (ongewenst) bezocht kan worden door mannen in haar kamer, ofwel mannen die zij zelf kent, ofwel mannelijke kennissen van andere huisgenoten.
Om dit op te lossen zou er een strikt ‘No-men-policy’ moeten gelden in zo’n studentenhuis.
Dit houdt dus in dat er geen mannen in het huis toegestaan zijn, dus ook geen mannelijke familieleden zoals broers, neven, ooms en dergelijke.
Dit om te waarborgen dat de ouders hun dochters echt zorgeloos in de studentenhuizen kunnen laten verblijven en om te zorgen dat de moslima’s zich veilig en op hun gemak voelen.
Om dit beleid te voeren, moet er goed toezicht worden gehouden hierop. Dit zou kunnen worden gedaan door een onafhankelijke huis-oudste of door één van de moeders van de moslima’s bijvoorbeeld. De moeders kunnen ook deze taak onderling verdelen: om de paar maanden een andere moeder die als toezichthoudster optreedt.
Het zal ook zorgen voor de geruststelling van de moeder, als ze als toezichthoudster optreedt, kan ze goed zien in welke omgeving en sfeer haar dochter woont en hier gerust op zijn.
Van tevoren moet deze toezichthoudster een lijstje krijgen met alle taken die zij op zich moet nemen en haar verantwoordelijkheden.

Islamitische eisen
Vooral voor de praktiserende moslima’s is het lastig om goede huisversting te kunnen vinden. Deze dames willen hun geloof in alle rust kunnen belijden en in normale studentenhuizen worden ze hier vaak flink in tegengewerkt.
De moslima’s moeten kunnen voldoen aan de voorwaarden van hun geloof, zoals het dagelijks vijf keer kunnen bidden en vasten tijdens de vastenmaand Ramadhan.
Ook moeten ze in een Halal omgeving kunnen koken, met halal ingrediënten.
In veel studenenhuizen krijgen deze moslima’s te maken met huisgenoten die dezelfde pannen gebruiken en daardoor hun halal ingrediënten vermengd raken met haram-ingrediënten van hun huisgenoten. Ook alcohol-gebruik kan een struikelblok voor deze moslima’s zijn.
Er moet in deze studentenhuizen een omgeving worden gecreëerd waarin de moslima’s niet voortdurend op hun hoede moeten zijn en waarin ze niet beperkt worden in hun doen en laten.
Kortom: een omgeving waarin de moslima’s zich individueel kunnen ontplooien op religieus gebied.

Huurkosten
De meeste moslima’s studeren full-time en hebben beperkte mogelijkheden om daarnaast veel te werken. Ze hebben vaak hoge kosten wat betreft collegegeld, verzekerings-premie en dergelijke andere uitgaven. Deze factoren samen leiden er toe dat de meisjes een beperkt budget hebben voor de huurkosten. Een groot deel van deze moslima’s zal ook weigeren bij te lenen vanwege het verbod op rente in de islam.
De huurkosten mogen daarom niet al te hoog uitvallen. Dit is mogelijk door de kosten van deze huisvestiging te delen onder alle aanwezige dames. Dit zal de kosten enigszins onderdrukken
Waarschijnlijk zal de huur tussen de 250 en 300 euro bedragen, afhankelijk van het aantal meisjes.

Multiculturaliteit
Een studentenhuis voor moslima’s moet gelijk zijn voor alle nationaliteiten en niet beperkt zijn tot bijvoorbeeld alleen Marokkaanse, alleen Turkse of alleen Afghaanse moslima’s.
Het is natuurlijk fijn voor de moslima als ze enkele huisgenoten heeft van dezelfde nationaliteit, maar het is belangrijk om de multiculturaliteit aan te moedigen door moslima’s van alle nationaliteiten in deze studentenhuizen toe te laten.
De moslima’s kunnen veel van elkaar leren op religieus, cultureel en educatief gebied en het zal uiteindelijk leiden tot een groter begrip voor elkaars cultuurverschillen.
Zo ontstaat er meer gevoel voor saamhorigheid en meer tolerantie tegenover elkaar.


Alleen: er moet wel voldoende animo zijn.
Daarom wil ik jullie vragen: Komen jullie hiervoor in aanmerking of kennen jullie iemand anders die hiervoor in aanmerking komt: geef je dan op!
Hoe meer moslima's in één huis ( met een max van 8 per huis) des te lager de huurkosten worden.

Als je je wil opgeven, mail dan:
moi.en.ik@hotmail.com

27-02-2012, 17:30


Nu in Amsterdam

04-03-2012, 14:41
Leuk! Up voor jou!