Bekijk volle/desktop versie : Pilaren van het geloof en takken van het geloof (Fatwanr. 6)



26-02-2012, 18:41
Fatwanr. 6

Vraag:

Hoe brengen wij het idee, dat eemaan (geloof) betekent “geloven in Allaah, Zijn engelen, Zijn Boeken, de Laatste Dag en de Voorbeschikking, zowel het goede als het slechte”, in overeenstemming met de hadith waarin de Profeet zegt: “Eemaan (geloof) heeft meer dan zeventig takken…”?

Antwoord:

Geprezen zij Allaah.

Geloof in de zin van het geloof, is gebaseerd op zes grondbeginselen, welke genoemd zijn in de hadieth van Jibreel (vrede zij met hem), toen hij (jibreel) aan de Profeet vragen stelde, waarop hij antwoordde: “Het geloof betekent geloven in Allaah, Zijn engelen, Zijn Boeken, Zijn Boodschapper, de Laatste Dag en in de Voorbeschikking, zowel het goede als het slechte.” (Hierover is overeenstemming bereikt).

Het geloof, welke verschillende soorten goede daden omvat, is datgene wat meer dan zeventig takken heeft. Daarom noemt Allaah het gebed (salaat) eemaan in de aayah (interpretatie van de betekenis): “En Allaah is niet zo dat Hij jullie geloof (eemaan) [salaat] verloren zou doen gaan. Voorwaar, Allaah is zeker Genadig, Meest Barmhartig voor de mensen.” (Soerah Al-Baqarah 2:143).

De mufassireen (degenen die de quran interpreteren) hebben gezegd: “jullie geloof (eemaan)” betekent jullie gebeden richten richting Bayt al-Maqdis (Jeruzalem), omdat de Sahaabah gewend waren te bidden richting al-Masjid al-Aqsaa voordat hen werd opgedragen om zich te richten naar de Ka’bah in hun gebeden.

Majmoo’ Fataawa wa Rasaa’il Fadeelat al-Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen (moge Allaah genadig zijn met hem), volume 1, pagina 54.

.