Bekijk volle/desktop versie : Anthony Shadid omgekomen in Syrië



17-02-2012, 12:25
Correspondent Anthony Shadid van de Amerikaanse krant New York Times is in Syrië overleden.

Een astma-aanval werd hem noodlottig nadat hij het land had weten binnen te komen om verslag te doen van de opstand tegen president Bashar Assad. Shadids vader verklaarde dat zijn zoon al zijn hele leven last van astma had en zijn medicijnen bij zich had. Maar hij stak te voet de grens over omdat reizen in een auto te gevaarlijk was. "Hij liep achter enkele paarden, waar hij allergisch voor was, en kreeg een astma-aanval."

Fotograaf Tyler Hicks was bij Shadid. De twee werden volgens de Times onlangs door smokkelaars vanuit Turkije over de grens naar de provincie Idlib geloodst, waar zij door gidsen met paarden werden opgewacht. Hicks zei dat Shadid de eerste nacht al een astma-aanval kreeg, en een tweede, zwaardere aanval toen ze een week later naar Turkije terugkeerden. "Ik stond naast hem en vroeg hem of het ging en toen zakte hij inelkaar", zei Hicks in de Times.

Shadid (43) was van Libanese afkomst. Hij werkte voorheen voor het persbureau AP, The Washington Post en The Boston Globe. In 2004 en 2010 won hij Pulitzer-prijzen. In 2002 raakte hij tijdens zijn werk op de Westelijke Jordaanoever door schoten gewond en vorig jaar maart werd hij samen met drie andere verslaggevers zes dagen gevangengehouden door strijders van Moammar Gadhafi in Libië.

(Novum)