Bekijk volle/desktop versie : De reden waarom Hij sommige mensen niet leidt



16-02-2012, 13:22
Allaah hoort en ziet alles wat men doet. En de reden waarom Hij sommige mensen niet leidt.

bron: Sharh al-'Aqidah al-Waasitiyyah
auteur: Shaykh Muhammad ibn Saalih al-'Uthaymien

Niets is aan Hem gelijk. En Hij is de Alhorende, de Alziende.[ash-Shoeraa (42):11]


[Nadat de shaykh "Niets is aan Hem gelijk" had uitgelegd, ging hij verder met het tweede gedeelte van de aayah "Hij is de Alhorende, de Alziende". Keer terug naarhet boek voor meer]
Wanneer je gelooft dat Hij de Alhorende is, dan zul je al gauw voorzichtig worden aangaande iedere uitspraak die de woede van Allaah veroorzaakt,
omdat je weet dat Hij jou hoort en je zijn bestraffing vreest.
Je zult al gauw iedere uitspraak vermijden, die ongehoorzaamheid aan Allaah inhoudt,omdat je gelooft dat Hij de Alhorende is.
Als deze overtuiging (dit geloof) dit bij jou niet veroorzaakt, weet dan dat jouw geloof, dat Allaah de Alhorende is,zonder twijfel deficiënt (onvolmaakt) is.
Indien je werkelijk gelooft dat Allaah de Alhorende is, dan zou je niets zeggen dan hetgeen Hem behaagt, vooral wanneer je spreekt over Zijn Shari'ah, zoals het geval is bij een Mufti of een geleerde. Want voorzeker, dit is erger. Allaah(subhanahu wa ta'aalaa) zegt:

Wie is er dan onrechtvaardiger dan degene die een leugen over Allaah verzint om de mensen te doen dwalen zonder kennis. Voorwaar, Allaah leidt het onrechtplegende volkt niet. [al An'aam (6):144]

Voorzeker, dit is van de ergste vormen van onrecht. Dit is waarom Hij zegt:

Voorwaar, Allaah leidt het onrechtvaardige volk niet. [al-Ahqaaf (46):10]

Dit is (een) van de bestraffingen voor degene die religieuze uitspraken doet zonder kennis; dat hij niet geleid zal worden, omdat hij een onrechtpleger is.
Wees gewaarschuwd mijn moslimbroeder, voor het zeggen van iets wat Allaah niet behaagt, of je dat nou zegt met betrekking tot Allaah, of anders.
De vrucht van het geloven dat Allaah de Alziende is, is dat je niets zult doen wat de woede van Allaah veroorzaakt, omdat je weet dat wanneer je kijkt naar iets wat verboden is, hoewel de mensen niet weten dat het een ongeoorloofde blik is, Allaah de Verhevene deze blik ziet en Hij weet wat er in jouw hart is:

Hij (Allaah) kent het verraad van de ogen en wat de harten verbergen.[Ghaafir (40): 19]

Wanneer je hier in gelooft, dan is het niet mogelijk dat je ooit iets doet wat Hem niet behaagt.
Je zou verlegen moeten zijn tegenover Allaah, zoals je verlegen bent tegenover de mensen die je het meest nabij zijn, degenen die je het meest respecteert.
Daarom, indien we geloven dat Allaah de Alziende is, dan zullen we al gauw uitkijken voor iedere daad die zal leiden tot de woede van Allaah,
anders zal ons geloof daarin deficiënt zijn.
Wanneer iemand wijst met zijn vinger, lip, oog, of hoofd, naar iets wat niet geoorloofd is, terwijl de mensen om hem heen daar niet bewust van zijn,
dan ziet Allaah hem.
Wie in Hem gelooft, zou daarvoor moeten uitkijken.
Indien wij geloven in hetgeen er wordt geïmpliceerd (bedoelt) met de namen en eigenschappen van Allaah, dan zouden we een complete staat van standvastigheid (Istiqaamah) hebben.
En Allaah is Degene die wordt verzocht om Hulp.