Bekijk volle/desktop versie : Aantal winterdoden in Europa stijgt



04-02-2012, 08:14
De koudegolf die heel Europa treft heeft nu al meer dan 230 levens geëist. Oekraïne is het zwaarst getroffen, maar ook in het zuiden eist de extreme koude meer en meer zijn tol.

bekijk
Donau dichtgevroren in Roemenië
Fotogalerij: Bevroren Europa
In Oekraïne is het aantal doden gestegen tot 101. Volgens het ministerie van Noodzaken zijn de afgelopen week 64 mensen doodgevroren op straat, 26 anderen stierven in hun huis zonder verwarming en elf anderen in het ziekenhuis. Daar worden nog honderden andere mensen met vrieswonden behandeld. De meeste slachtoffers zijn daklozen.

De overheid heeft 3.000 verwarmde lokalen opengesteld als opvang voor de daklozen. De meeste scholen zijn dicht en de ziekenhuizen moeten dakloze patiënten ook na hun behandeling binnenhouden. De temperaturen in het land gingen tot 33 graden onder nul. Het is de strengste winter in zes jaar.


Belga In Rusland heeft de overheid voor de eerste keer officiële cijfers gegeven over de koudedoden. In januari zijn in totaal 64 mensen doodgevroren. In Moskou zijn de afgelopen nacht opnieuw een twintigtal mensen met bevriezingsverschijnselen naar ziekenhuizen gebracht.

Ook in Polen stijgt het aantal doden, tot 37. De minister van Binnenlandse Zaken roept de bevolking op om slapende daklozen niet over het hoofd te zien. "Nu is het ogenblik waarop mensenlevens afhangen van onze solidariteit en sensibiliteit ", zei de minister.

In Roemenië zijn er de afgelopen 24 uur acht mensen door de vrieskou gestorven. Dat brengt het aantal doden sinds het begin van de koudegolf op 22. In het noorden van het land vroor het tot -31 graden. Het zuiden wordt getroffen door sneeuwstormen. Tientallen treinen werden geschrapt en een deel van de snelweg van Boekarest naar de Zwarte Zee is afgesloten.

In Tsjechië heeft de koudegolf al vier levens geëist en in Oostenrijk viel een 83-jarige vrouw tijdens een wandeling. Ondanks haar warme winterkleding vroor ze dood bij een temperatuur van -9 graden.


Belga Ook in Spanje ligt er veel sneeuw Ook het zuiden van Europa krijgt meer en meer af te rekenen met koning winter. In Milaan kwam een dakloze om het leven door de vrieskou, de derde al deze week. In Toscane zitten 2.000 mensen zonder elektriciteit en in het centrum van Italië heeft het zwaar gesneeuwd. Twee treinen met in totaal 280 mensen aan boord raakten er geblokkeerd. Ook het verkeer op de weg is zwaar getroffen omdat vele auto's geen winterbanden of sneeuwkettingen hebben. Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet een oproep om niet meer te reizen in het midden van het land.

In het noorden van Italië zijn temperaturen tot -22 graden opgemeten en zelfs in Rome heeft het flink gesneeuwd. Dat is zeldzaam voor de Italiaanse hoofdstad. De afgelopen tien jaar sneeuwde het welgeteld vier dagen een klein beetje, maar nooit meer dan 2 centimeter. Uit voorzorg heeft de gemeente Rome besloten dat de lessen vandaag en morgen niet doorgaan. De scholen zijn dus wel open, maar wie thuis wil blijven, mist niets.

Dichter bij huis, in het Nederlandse Wageningen, is ook een dakloze doodgevroren. Hij lag in een hok in de tuin van een huis.

bron http://www.deredactie.be