Bekijk volle/desktop versie : Verenigen en stoppen met het bekritiseren van verschillende groeperingen, methodieken



01-02-2012, 13:31
Geschreven door Shaych `Abdoel-`Aziez Ibn Baaz



Vraag:

“Wat is uw mening over de uitspraak dat:

“Dit de tijd is om de verschillende Islaamitische groeperingen te verenigen zodat zij kunnen vechten tegen de vijanden van Islaam en dat dit niet de tijd is om de verschillende groeperingen, methodieken en wegen bijv. de Soefies of andere van hen te bekritiseren.””







Antwoord:

“Er is geen twijfel over mogelijk dat het verplicht is voor de Moslims om hun rangen te verenigen en samen te komen op de waarheid en samen te werken op rechtschapenheid en vroomheid tegen de vijanden van Islaam. Zoals Allaah, de Meest Perfecte heeft bevolen in Zijn uitspraak:

“En houdt jullie allen vast aan het Touw van Allaah (i.e. deze Qor`aan en de Soennah). en weest niet verdeeld onder elkaar.” [ 1 ]


Net zoals, Allaah de Moslims heeft gewaarschuwd tegen het opsplitsen in Zijn uitspraak:

“En wees niet als degenen, die verdeeld raakten en van mening verschilden nadat de duidelijke bewijzen tot hen waren, gekomen[2 ]


Echter, het bevel om de Moslims te verenigen en hun woord op de waarheid te verenigen en vast te houden aan het Touw van Allaah, betekent niet dat zij incorrecte geloven en handelingen niet moeten afkeuren, of het nou van de Soefies is of anderen dan hen.

Eerder, wat het bevel om vast te houden aan het Touw van Allaah betekend is het goede gebieden en slechte verbieden en om de waarheid duidelijk te maken met duidelijke bewijzen van de Sharie`ah aan een ieder die is afgedwaald of een foute mening heeft tot dat zij verenigen op de waarheid en weggaan van datgene wat de waarheid contradicteert.

Dit is inbegrepen in Zijn, Meest Perfecte uitspraak:

“En help elkaar in Birr en Taqwaa (rechtschapenheid en vroomheid); en help elkaar niet in zonde en overtreding.”[3]


Arabische bron: Madjmoe' Fataawa wa Moeqaalaat Moetanawwi'ah (3/68-69)


Voetnoten:

[1] Soerah Aali `Iemraan, Vers 102
[2] Soerah Aali `Iemraan, Vers 105
[3] Soerah al-Ma`idah, Vers 2