Bekijk volle/desktop versie : Chinese 'superheld' kan zien in het donker



25-01-2012, 19:40
Nong Yousui kan iets dat veel mensen graag zouden kunnen. Hij kan zien in het donker. Zijn blauwe ogen, op zich al bijzonder voor een Aziaat, lichten op in het donker. Net als de ogen van een kat reflecteren ze licht. Yousui is in China een ware superheld.

'Twee maanden na zijn geboorte, werd ons verteld dat zijn ogen 'anders' waren', zegt Nong Yousuis vader. 'We hadden al gezien dat zijn ogen blauw waren'. In het ziekenhuis werd de bezorgde ouders verteld zich niet druk te maken. Als de jongen groter werd, zou het met zijn ogen wel goed komen.

Last van zonlicht

Maar naarmate Yousui opgroeide bleven zijn ogen net zo blauw als bij zijn geboorte. Hij had er overigens geen last van, en zijn zicht was goed, dus bekommerden zijn ouders zich er niet meer om. Totdat een leraar iets opviel in het gedrag van de jongen. Als Yousui buitenspeelde met zijn vriendjes, kneep hij zijn ogen dicht tegen het felle zonlicht en klaagde hij over wazig zicht.

Een van Yousuis kameraadjes vertelde bovendien een bizar verhaal. De blauwe kijkers van het kereltje zouden reflecteren zodra iemand er met een zaklantaarn op scheen. Gefascineerd vroeg de leraar aan Yousui of hij soms 'kon zien in het donker'. 'Ja', antwoorde hij. Om die bewering te staven, vroeg de leraar of Yousui een aantal krekels wilde vangen in het donker. Het lukte het ventje zonder hulp van een zaklamp.

Een tv-journalist, die het opmerkelijke verhaal hoorde, zocht Yousui op en deed eveneens een test. Ze schreef een aantal sommen op een vel papier en vroeg de jongen de opgaven, in volledig duister, op te lossen. Ook dat lukte hem zonder problemen. Net als een proef met een aantal speelkaarten. Sinds de uitzending is Yousui een beroemdheid in China. Een jeugdige superheld. (David van der Heeden)


[video=youtube;OfEEU1YNL_w]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OfEEU1YNL_w#![/video]