Bekijk volle/desktop versie : VN bezorgd om toenemend geweld Israëlische kolonisten



18-01-2012, 23:10
De Verenigde Naties maken zich zorgen over het toenemend gebruik van geweld door Israëlische kolonisten in het Midden-Oostenconflict. Dat heeft de VN-coördinatrice voor noodhulp, Valerie Amos, vandaag in New York gezegd, nadat zij voordien de Veiligheidsraad over haar bezoek aan het gebied had geïnformeerd.
De Joodse nederzettingen in de bezette gebieden worden ook een toenemend probleem in de zoektocht naar een Israëlisch-Palestijnse vredesoplossing. "Nieuwe bouwprojecten dreigen het (Arabische) Oost-Jeruzalem af te snijden van de (bezette) Westelijke Jordaanoever", zei Amos. "Dat kan leiden tot grote economische problemen en, dus, nieuwe spanningen". Amos beklemtoonde nogmaals dat die nederzettingen of wilde kolonies volgens het internationaal recht illegaal zijn.

Taalkundig verschil
Amos zorgde wel voor een belangrijke taalkundige nieuwigheid. Waar de VN het tot dusver had over "de bezette gebieden", sprak zij nu over "Gaza en het bezette gebied", implicerend dat door de Israëlische terugtrekking de Gazastrook niet meer bezet is. De VN-gezant van de Palestijnen, Riyadh Mansur, was het daar niet mee eens: "Alle gebieden zijn door Israël bezet, daar mag geen twijfel over bestaan".

De Europese Unie overweegt een zwarte lijst op te stellen van 'gewelddadige' kolonisten, die de toegang tot de EU-landen zal worden ontzegd. Dat blijkt uit het jaarrapport van de EU over de toestand in Jeruzalem, waarin de Unie de "verslechterde toestand in Oost-Jeruzalem" aanklaagt. (belga/ep

http://www.hln.be/hln/nl/1281/Israel-Palestina/article/detail/1381659/2012/01/18/VN-bezorgd-om-toenemend-geweld-Israelische-kolonisten.dhtml